En Sıcak Konular

Rusya, Montrö’yü BM’ye götürecek

6 Eylül 2008 09:38 tsi
Rusya, Montrö’yü BM’ye götürecek Amerikan bayrak gemisi dün Rusların kontrol ettiği Gürcistan’ın Poti Limanı’na demir atarken, Moskova bir kez daha Karadeniz’deki NATO gemileri konusunda uyardı. Rusya, "Karadeniz’deki yabancı savaş gemisi sayısı yediyi buldu. 193

Gürcistan savaşının ardından Karadeniz’e giriş yapan NATO savaş gemisi sayısının her geçen gün artmasına tepki gösteren Moskova, Kuzey Atlantik İttifakı’na karşı hukuk savaşı başlatacaklarını açıkladı.

Rusya’nın Karadeniz’le ilgili yeni sert açıklamasının, Akdeniz’de konuşlanan Amerikan 6. Filosu’na ait kurmay gemisi Mount Whitney’nin Rus askerlerin kontrolündeki Gürcü Poti limanı açıklarına demir atmasıyla aynı zamana rastlaması dikkat çekti.

Moskova’daki basın toplantısında Karadeniz’de NATO savaş gemilerine karşı tepkisini dile getiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, "Rusya, Karadeniz’de sayıları artan NATO savaş gemilerine karşı güç dengesini korumak için ek güç aktarımı düşünmüyor. Ancak şu an Karadeniz’e kıyısı olmayan üçüncü ülkeler tarafından getirilen savaş gemisi sayısı yediyi buldu. 1936 Montrö anlaşması hükümlerinin çiğnendiğini tespit edersek, uluslararası hukuk yoluna başvuracağız. Karadeniz’de gerginliği tırmandıran NATO savaş gemileri varlığını BM gündemine taşımayı düşünüyoruz" dedi.

Gerginlik tırmanıyor

Dışişleri sözcüsü Nesterenko bu açıklamayı yaptığı dakikalarda, Rus devlet TV’si Vesti, Gürcü Poti lamından naklen yayın yaparak, Rus askerlerin sahilde kurduğu mevzilerden sadece 1,5 km. uzağa demir atan Amerikan Mount Whitney savaş gemisi siluetini ekranlara getirdi. Vesti, Poti limanının Rus kuvvetleri tarafından denetlendiği ABD tarafından bilinmesine rağmen, geminin yine de bu limana gelmesini gerginliği artıracak bir gelişme olarak değerlendirdi.

ABD yönetimi ise Rusya’dan farklı olarak Poti limanında bulunan Rus askerlerin burada kalması için hiçbir yasal dayanağı olmadığını savunuyor. ABD 6. Filosu’na ait kurmay gemisinin Gürcistan halkına gıda ve hijyenik malzeme getirdiği açıklanmıştı. 

Hürriyet



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs