En Sıcak Konular

Petrolün yerini kum alacak

6 Eylül 2008 09:17 tsi
Petrolün yerini kum alacak Petrol bitiyor diye korkan Araplara müjde. Yapılan araştırmalara göre küresel ısınmayla iyice ısınan çöller, yeni enerji kaynağımız olacak. Nasıl mı?

Türkiye’yi Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği Küresel Ekonomik Sempozyumda bugün, iklim değişikliği, küresel ısınma, dünyanın enerji sorunu ve bu soruna yönelik çözüm önerileri ele alındı. Konusunda uzman çok sayıda kişinin katıldığı sempozyumda, küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutmak için 2030 yılına kadar yapılması gereken yatırımların 22 trilyon dolar olduğu ve bu çerçevede, karbondioksit gazı emisyonun azaltılması için gerekli yatırımların yapılması gerektiği kaydedildi.

ÇÖZÜM VERİMLİLİK

Katılımcılar, enerjide verimlilik ve etkinliğin arttırılması gerektiğinin altını çizerek, buna örnek olarak, Rusya'nın doğal gaz boru hattındaki iletim kayıpları toplamının, toplam doğal gaz üretiminin yüzde 10'unu oluşturduğu ve bu kayıp oranının da Almanya'nın doğal gaz tüketimine eşit olduğu örneği verildi. Uzmanlar, 6-7 milyar dolarlık bir yatırımla, doğal gaz iletimindeki kayıpların, iki yılda minimuma indirilebileceği vurgulandı. Katılımcılar, enerji sorununun çözümündeki en ucuz ve en kısa dönemli seçeneğin, enerjide verimliliğin arttırılması olduğu görüşünde birleştiler.

GELECEK GÜNEŞTE

Uzun dönemde, en sürdürülebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi gösterildi. Avrupa'nın enerji talebinin belirli bir kısmını karşılamak için Kuzey Afrika'da, 2050 yılına kadar 400 milyar dolarlık bir güneş enerjisi yatırımının gerektiği de vurgulandı.Güneş enerjisinin önemine dikkat çekilen sempozyumda, 2040 yılında, dünya toplam enerji tüketiminin yarısının, çölde kurulacak güneş enerjisi yatırımlarıyla karşılanabileceği ifade edildi. Dünya toplam elektrik tüketiminin 18 trilyon vat/saat olduğunun belirtildiği sempozyumda, bu tüketimin, 90 bin km karelik bir çöl alanında kurulacak güneş enerjisiyle karşılanabileceği kaydedildi. Dünyada, 40 milyon metrekarelik çölün, güneş enerjisine uygun olduğu vurgulandı. Dünya petrol fiyatlarının, mevcut seviyede sürmesi durumda, hem fakir, hem de petrole bağlı birçok ülkenin ileride iflasa gidebileceği belirtilirken, Pakistan'ın da bunda en çok etkilenebilecek ülkeler arasında olduğu bildirildi.
Sempozyumda hidro elektrik santrallerinden sonra, rüzgar ve güneş enerjisinin en önemli alternatif enerji kaynakları haline geleceği vurgulandı.
Devlet Bakanı Şimşek'in Türkiye'yi temsil edeceği Küresel Ekonomik Sempozyum Danışma Kurulunda, Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi Ekonomi Profesörü George Akerlof ile akademisyen James Heckman, IMF eski Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, IMF eski baş ekonomisti Kenneth Rogoff, Almanya Eski Başbakanı Helmut Schmidt gibi ünlü isimler de var.

TÜRKİYE’YE GEREKEN YATIRIM 125 MİLYAR DOLAR

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Kazakistan Cumhuriyeti Enerji ve Maden Bakanlığının desteğiyle düzenlenen 'Enerji Forumu'nda şeref konuğu olarak konuşma yaptı. Güler konuşmasında, Türkiye'nin elektrik üretim sektörüne yönelik olan yatırım ihtiyacının 2020'li yıllara kadar 125 milyar dolar civarında olacağını açıkladı. Türkiye'nin son dönemde iki önemli enerji projesini tamamladığını söyleyen Güler, bunlardan birinin Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı, diğerinin de Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hattı olduğunu belirtti. Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını içeren Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı ile Nabucco projelerinin devam ettiğini hatırlatan Güler, Nabucco projesinin tamamlanması yönünde kararlı olduklarını da vurguladı. Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin son dönemde çok büyük ivme kazandığını ve bölgede önemli sahalar keşfedildiğini anlatan Güler "Tüm şirketleri Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerine katılmaya davet ediyoruz. Enerji tüketimimiz 2002 ile kıyaslandığında yüzde 45 arttı. Türkiye'nin elektrik üretim sektörüne yönelik olan yatırım ihtiyacı 2020'li yıllara kadar 125 milyar dolar civarında olacak. Bu Türkiye'yi pek çok yatırımcı için cazip hale getiriyor" dedi.
Kazakistan Başbakanı Karim Massimov ise ülkesinin artık bölgesindeki petrol stratejilerini belirleyecek hale geldiğini, dünyada bu konuda söz sahibi olmaya çalıştığını söyledi. Massimov, yeni bir petrol kanunu hazırladıklarını, sektördeki küçük yatırımcılar için yeni vergi düzenlemesine gideceklerini de sözlerine ekledi.  Nükleer enerji konusunda da çalışmaları anlatan Güler, ''Yeni çıkardığımız nükleer enerji kanununa göre Mersin'de kurulacak olan nükleer santralin ihalesi için başvurular 24 Eylül 2008'e kadar sürecek'' dedi. 
Bu arada, Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santral inşaatı için martta açılan yarışma çerçevesinde şartname alan firma sayısı 12'ye çıktı. Nükleer santral ihalesi için bu hafta Nabucco Uluslararası Gaz Boru Hattı Şirketinin altıncı ortağı, Alman elektrik ve doğal gaz şirketi RWE de şartname aldı.

Taraf



Bu haber 941 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs