En Sıcak Konular

Piyasalar yine çalkalanıyor

5 Eylül 2008 20:54 tsi
ABD ve Avrupa'dan gelen kötü haberler borsaları olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Dünya ekonomisinin yavaşlayacağı kaygıları, borsaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Asya'da Japon borsasında Nikkei endeksi yüzde 2, 7 puan düşüşle kapandı.

Singapur, Avustralya, Çin ve Hindistan piyasalarında da %2'yi aşan düşüşler görüldü. Avrupa borsalarındaysa sabah ilk seans işlemlerinde yüzde 0,5 ile yüzde 1 oranında düşüşler gözlendi.

Amerikan ekonomisinden sonra Euro bölgesinde de büyümenin yavaşladığı haberleri dün New York borsasında çalkantılara yol açmış, Dow Jones endeksi %3 düşmüştü.

Piyasalar şimdi ABD'de bugün açıklanacak işsizlik rakamlarını bekliyor. Uzmanlar işsizliğin yedi aydır düştüğü ülkede, Ağustos ayında da 75 bin kişinin işini kaybettiği tahmininde bulunuyor.

ABD'de dün yayımlanan rakamlar, özel sektörde 33 bin kişinin işten çıkarıldığını gösteriyordu. Amerikan Merkez Bankası da ekonomik faaliyetlerin zayıf görünmeye devam ettiğini bildiren bir rapor yayımladı.

Öte yandan fabrikalardan gelen satış rakamları, Amerikalı üreticilerin bu zor ekonomik koşullarda beklenenden daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu.

Yatırım şirketi Securities Japan'in baş piyasa analisti Masayuki Otani, "Piyasada belirsizlikler o kadar fazla ki, yatırımcılar alım yapmaya yanaşmıyor" diye konuştu.

Bu hafta ABD'nin yanı sıra Avrupa ekonomileri için de kaygılar dile getiren bir OECD raporu yayımlanmıştı. Kıtanın belli başlı ekonomilerinin enflasyona sürüklenebileceği kaygısı, Avrupa Merkez Bankası'nı durgunlukla mücadele etmek için faiz hadlerini kesmekten alıkoyuyor.

Avrupa Merkez Bankası, dün 2009 için büyüme tahminini %1,5'ten, %1,2'ye indirmişti. Banka faiz hadlerini de %4,25'te tutacağını açıkladı.

timeturk



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs