En Sıcak Konular

Büyük göç başladı

5 Eylül 2008 17:27 tsi
Yeryüzünde yaşayan 100 milyardan fazla kuşun en az 10 milyarı her yıl göç ederek dünya üzerinde yer değiştiriyor

Göçmen kuşlardan 1 milyarı ise ilkbaharla birlikte geldikleri Anadolu'dan kışı geçirecekleri Afrika'ya ulaşmak için kanat çırpmaya başladı. Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, yazı geçirmek ve üremek için ilkbaharla birlikte Anadolu'ya gelen veya Anadolu üzerinden geçen göçmen kuşların, kış mevsimini geçirecekleri Afrika'ya doğru yola koyulduğunu söyledi.

Kuşların göç hareketliklerinin, yılın bu döneminde yoğunlaştığını belirten Tece, Türkiye'den yılda yaklaşık 500 bin göçmen kuşun, İstanbul Boğazı ve Çoruh Vadisi hatlarını kullanan diğer kuş türleriyle birlikte belirli rotaları kullandıktan sonra karadan tek geçiş noktası olan Hatay'ın Belen Geçidi'nde yoğunlaştıklarını ifade etti. Tece, bu noktada buluşan şahin, leylek, arı şahinleri, küçük orman kartalı gibi türlerin Ortadoğu'ya geçip oradan da Afrika'ya ulaştıklarını belirterek, 'Leylek ve şahin gibi büyük kanatlı kuşlar yerden yükselen sıcak hava akımlarını kullanarak bu sayede kanat çırpmadan süzülerek uçabiliyor' dedi. Anadolu'nun, kuşlar için denizler üzerindeki büyük bir köprü konumunda olduğunu vurgulayan Tece, kuş göçünün öncülüğünü leyleklerin yaptığını kaydetti.

Öncülüğü leylekler yapıyor

Tece, flamingo, sakarmeke, çamurcun, turna, yeşilbaş, elmabaş, küçük kumkuşu, kızılkuyruk, gümüş martı, karakarınlı, kılıçgaga, büyük akbalıkçıl, karabatak, kaşıkgaga, küçük gümüş martı, çamurçulluğu ve kızılbacak gibi türlerin de göç esnasında leyleklerden sonra en fazla görülen kuş türleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 'Pelikan, ördek, kaz ve turnalar da özellikle soğukların yoğun olduğu periyotlarda kışı geçirmek için Çukurova Deltası'na gelen türleri oluşturuyor. Delta, kış aylarında kuzeyde bulunan sulak alanların çoğunun donmasıyla bu dönemde pek çok su kuşuna barınak sağlarken, Akyatan, Tuzla, Ağyatan ve Yumurtalık gibi sulak alanlar, bir nevi benzin istasyonu görevi görüyor. Yeryüzünde 100 milyardan fazla kuşun yaşadığı, 10 milyar kuşun da dünya üzerinde yer değiştirdikleri tahmin ediliyor. Bu 10 milyar kuşun yaklaşık 1 milyarının ülkemiz üzerinden göç ettiği düşünülürse ülkemizin sahip olduğu sulak alanlar ile diğer ekolojik karakterli alanların ne denli büyük öneme sahip olduğu böylece ortaya çıkıyor. Bu değerleri korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak gerekir.' Doğa Derneği Proje Sorumlusu Eray Çağlayan da gündüz süzülerek göç edenlerin yanısıra kaz, ördek ve turna gibi gruplar halinde uçan kuşlar ile küçük kuşların gece yolculuğunu tercih ettiklerini söyledi. Çağlayan, gece yolculuğu yapan bıldırcın ve bazı diğer türlerin avcılar tarafından ışık yakılarak yere inmeleri sağlanıp daha sonra avlandıklarını, bu davranışın kuş popülasyonunu tehlikeye düşürdüğünü kaydetti. İlkbahar göçünde Afrika Rift Vadisi uzantısını takip ederek Hatay'a ulaşan göçmen kuşlar, kuzeydoğu ve kuzeybatı yönlerine doğru göçe devam ediyor.

timetürk



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,431 µs