zeytin dalı uzatır mı? | " /> zeytin dalı uzatır mı? | "/>

En Sıcak Konular

İran ABD'ye zeytin dalı uzatır mı?

5 Eylül 2008 16:51 tsi
İran ABD'ye zeytin dalı uzatır mı? İran lideri Ahmedinejad, "Yeni ABD Başkanı, politikalarını değiştirirse diyalog kurarız" dedi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Kasım ayında yapılacak seçimle belirlenecek ABD'nin yeni başkanının, yurtdışına müdahale etmek yerine ülkesinin iç meselelerine yoğunlaşması gerektiğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı, politikalarını değiştirmesi halinde yeni Amerikan yönetimi ile kurulacak diyalogu memnuniyetle karşılayabileceklerini belirtti. Ahmedinejad, "Yeni Başkan, ABD'nin yurtdışına müdahalesini kesmeli ve İran'a yönelik politikasını değiştirmeli" dedi.
Japon televizyon kanalı NHK'ya bir röportaj veren Mahmud Ahmedinejad, Kasım ayında belirlenecek ABD'nin yeni başkanına diğer ülkelere müdahale etmek yerine kendi iç sorunlarını çözme tavsiyesinde bulundu. İran Cumhurbaşkanı, ABD'nin İran politikasının değişmesi halinde de "karşılıklı anlayış" temeline bağlı olarak ABD ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti.

İran ve ABD arasında, 1979'dan beri diplomatik ilişki bulunmuyor. 1979'daki İran Devrimi'nden bu yana ABD, İran'a pek çok kez yaptırım uyguladı. İran'a yönelik en çok yaptırım ise, Tahran'ın nükleer programından dolayı uygulandı. İran'ın nükleer çalışmalarını durdurmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin teklifiyle İran çin 3 kez yaptırım kararı almıştı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, NHK'ya verdiği röportajında bu yaptırımların "hiçbir yasal dayanağı olmadığını" savundu. Ahmedinejad, "Bize uygulanan yaptırımları illegal olarak görüyoruz ve kabul etmiyoruz" dedi. İran lideri, ülkesinin Nükleer Silahsızlanma Anlaşması (NPT) kapsamında barışçıl nükleer enerjiye sahip olma hakkının bulunduğunu söyledi.

"İran'ın nükleer çalışmalarının barışçıl olduğu herkes tarafından biliniyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da farklı raporlarıyla bunu doğruladı."diyen Ahmedinejad, ancak ülkesinin mantık, adalet ve karşılıklı saygı çerçevesinde konuyu görüşmeye hala da hazır olduğunu ekledi.

İran Cumhurbaşkanı ayrıca nükleer savaş başlığı bulunan süper güçleri eleştirdi ve bu ülkelerin nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini savundu. 

cihan 



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs