En Sıcak Konular

Putin Krallığı çöküyor mu?

5 Eylül 2008 17:26 tsi
Putin Krallığı çöküyor mu? Gorbaçov'un dediği gibi yoksa Putin Amerikan provokasyonuna mı geldi?

Rusya'daki önemli bazı isimler, Putin'in Abhazya ve Güney Osetya hakkındaki fikirlerinin doğruluğundan şüphe ediyorlar.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıdıklarını açıkladığında Vladimir Soloviev "Mikail Sakaşvili'nin Dmitry Medvedevi arayıp 'teşekkür ederim meslektaşım' deme vakti gerçekten de" diyerek Gürcistan'ın savaştaki mağlubiyetinin siyasi bir zafer olduğu yorumunu yapmıştı.

Gürcistan'ın 2 milyar dolarlık ordusunun yıkımını ve Başkan Sakaşvili'nin aşağılanmasını müteakip ortaya çıkan neşe ve mutluluk kaybolup gitti. Ve Vladimir Putin – ve onun güce dayalı, uzlaşmaz ve intikamcı dünya görüşü -1999 yılında iktidara geldiğinden bu yana ciddi isimler onun yargıları hakkındaki kuşkularını ilk defa dillendiriyorlar.

Rusya'nın seçkin bir dizi dış politika analisti, söz konusu ülkeleri tanımanın sakıncalı olduğuna dair uyardı. Bunların arasında Alexie Adamishin gibi tecrübeli bir diplomat ve bakanlık yapmış bir isim de var. Tanıma gerçekleşmeden önce şöyle demişti: "Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıması için her tür mânevi hakkı mevcuttur. Ancak felaketle sonuçlanacaktır."

Amerikan Dış İlişkiler Konseyi'nin (CFR) Rusya'daki muadili Dış ve Savunma Politikası Konseyinden Sergei Karaganov, birkaç hafta önce bu iki ayrılıkçı ülkeyi tanmasından evvel Kremlini ciddi bir şekilde düşünmeye davet etti. Aynı derecede yakıcı başka analizler ve iş çevrelerinin kaygılı olduğuna dair dolaylı işaretler de geldi.


Eleştiriler, Rusya'nın yönetici elitindeki vizyon farklılıklarını gün ışığına çıkarmaktadır. İster beğenilsin ister beğenilmesin, Rusya'nın uluslararası toplumun bir parçası olduğunu düşünen modernleşmeciler bunlar ve Rusya'nın, mevcut yoz devlet kapitalizminden ve boğucu bürokrasisinden kurtulmasını istiyorlar.


Bu insanlar Rusya'nın, ekonomik kalkınmayı köstekleyecek ve kişi özgürlüklerinin geri saracağı yeni bir soğuk savaş dalaşına çoktan girmiş olmasından korkuyorlar. Karaganov, tanımayla ilgili olarak şöyle diyordu: "Mükellef kılındığımız oyunun ana hedefinin, bilinçli ya da bilinçsiz olarak Rusya'nın modernleşmesini kazaya uğratmak olduğunun farkında olmalıyız.

Bu savları dile getirenler, müesses nizamın tecrübeli üyeleridir. Rusya'nın komşularının egemenliğini sınırlandıran bir Kremlin politikasıyla görünüşe bakılırsa hiçbir sorunları yoktur. Başka bir ifadeyle, bağımsızlık, müttefiklerinizi özgürce seçme anlamına gelmez şayet Rusya'nın komşusuysanız.

Bu şahsiyetler, dikkatler eksen değiştirip Ukrayna'ya döndüğü vakit gerçek bir kriz doğacağını düşünüyorlar. Putin'in, Rusya vatandaşlarını her nerede olurlarsa olsunlar koruma kararlığı ile onbinlerce Rusya vatandaşının Çeçenistanda ölmesiyle sonuçlanan kampanya arasındaki tezada değinmediler. Ve geçenlerde kendisiyle yapılan bir söyleşide, Gürcistan'daki çatışmanın arkasında Batı'nın düzenlediği karanlık bir tezgah olduğunu söyleyen Putin'le aynı fikri paylaşıyorlar.

Putin'e serzenişte bulundukları şey ise söz konusu tezgaha gelmiş olması ve bu durumun ülkenin kalkınmasına yönelik ciddi sonuçları olacağı şeklinde.

Daha büyük bir problem ise Putin'in geriye bakması.

Onu en iyi "sovok" terimi ifade eder. Sovok, bu vakada şöyle nitelenebilir: "Karanlık ve sınırlı bir dünya görüşüne sahip sokaktaki Sovyet adamı.  Dış dünya'dan şüphe duyar ve alıngandır. Kin besler ve en ufak şeyi unutmaz."  Putin, yaralandığı ve kendisini işsiz bulduğu Sovyetler Birliğinin çöküşü hakkında hararetli bir şekilde "trajedi" kelimesini kullanıyor.

Çok az kişiye güvenir. Yardımcılarının söylediğine göre siyasi kararları – Gürcistan, Ukrayna, NATO – kendisi verir; dar bir çevreyle istişare yapar ve doğaçlamaya meyillidir. Gürcistan krizinin patlak vermesiyle dibe vuran Rusya borsasına çok az ilgi gösterir; mega-zenginler ki çoğu yakın arkadaşlarıdır, servetlerini bir kurala riayet ederek kazandılar: Putin'in söylediklerini eksiz bir şekilde uygula.

Geçmişte bu kurala herkes riayet etti; yönetici elitin içindeki pek çok kimse böylesi zamanlar için en doğru lider olduğuna hakiki mânâda ikna olmuşlardı. Şimdi ise şüpheler çoğalıyor ve insanlar zor zamanlar için hazırlık yapıyorlar. Güçlü adam zâfiyetlerini göstermeye başladı. 

Dünya Bülteni
çeviren: Ertuğrul Aydın



Bu haber 1,935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,604 µs