En Sıcak Konular

Dünya bu skandalı konuşuyor !

5 Eylül 2008 16:21 tsi
Dünya bu skandalı konuşuyor ! ABD'de önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak bir kitap, ABD Başkanı Bush'un, Irak ve Afganistan savaşlarını idaresinde gizli kalan bazı detayları gün yüzüne çıkardı

Watergate Skandalı'nı ortaya çıkaran dünyaca ünlü Washington Post gazetesi köşe yazarı Bob Woodward tarafından kaleme alınan "İçerideki Savaş: Bir Gizli Beyaz Saray Tarihi 2006/2008" (The War Within: A Secret White House History, 2006/2008) adlı kitapta, Irak Savaşı ile ilgili ilginç iddialar yer alıyor. Bunlardan en ilginci ise Amerikan yönetiminin destek verdiği Irak Başbakanı Nuri El Maliki hakkında. Woodward'a göre Amerikan yönetimi, Maliki'yi gizlice takip etmiş ve dinlemiş.

Woodward, pazartesi günü piyasaya çıkacak kitabında bir kaynağının, Maliki hakkında "Onun her şeyini biliyorduk" dediğini aktarıyor. Kaynağa göre izleme sadece Maliki ile de sınırlı kalmamış. Maliki'ye yakın isimler ve bazı hükümet görevlileri de izlenmiş. Woodward, bu gizli takibin bazı üst düzey yetkilileri endişelendirdiğini de savunuyor.

Kitapta izleme faaliyetlerine yakın olan bir ismin de konunun hassaslığını anladığını; ancak "Eğer yapmasaydık, daha iyi olmaz mıydı?" diye sorduğu aktarılıyor. Kitaptaki iddialar hakkında ABD yönetiminden henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

AMERİKAN ORDUSU, BUSH'UN IRAK'A DAHA FAZLA ASKER PLANINDA İSYANIN EŞİĞİNE GELMİŞ

Bob Woodward, Bush yönetiminin 11 Eylül sonrasında Irak ve Afganistan savaşlarını idaresini incelediği dördüncü eseri olan kitabında ayrıca Amerikan yönetiminin, 2006 yılında ayaklanmanın kenarına geldiğini savunuyor. Woodward'a göre 2006 yılında Başkan Bush'un Irak'a daha fazla asker gönderme planları, üst düzey generallerde ayrılıklara yol açmış ve bazı generalleri "ayaklanma noktasına" getirmiş. Kitapta Amerikan Genelkurmay Başkanlığı'nın, tavsiyelerinin Başkan Bush'a ulaşmadığına inandıkları ve dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı olan General Michael Mullen'in Irak'taki herhangi bir başarısızlıktan ABD ordusunun sorumlu tutulmasından korktuğu kaydediliyor.

Woodward, dönemin Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı George Casey ve ABD eski Merkez Komutanı General John Abizaid'in plana şiddetle karşı çıktıklarını, ardından da Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in aynı şekilde plana karşı çıktığını aktarıyor.

Casey'in, planın ardından Bağdat'ı "asker çukuru" olarak nitelendirdiğini belirten Woodward, Bush yönetimi içinde sadece Ulusal Güvenlik Konseyi'nin planı desteklediğini dile getiriyor.

PLANI DESTEKLEMEYEN RUMSFELD'İ GÖREVDEN ALAN BUSH, CHENEY'E HİÇ DANIŞMAMIŞ

Woodward, kitabında Bush'un, planla ilgili iç tartışmalar devam ettiği Rumsfeld'i görevinden almaya karar verdiğini ifade ediyor. Başka bir iddiaya göre Bush, Rumsfeld'in yerine Robert Gates'i atarken de Başkan Yardımcısı Dick Cheney'e hiç danışmamış. Washington Post yazarı, Bush'un Cheney'yi bu kararı hakkında 6 Kasım 2006'da (Cumhuriyetçilerin Kongre'deki üstünlüklerini Demokratlara karşı kaybetmeden bir gün önce) bilgilendirdiğini, Cheney'nin Bush'a ise "Başkanım size katılmıyorum, ancak açık bir şekilde bu sizin kararınızdır" dediğini aktarıyor.

Öte yandan Bob Woodward, Irak'ta şiddetin azalmasındaki ana faktörün, askerlerin sayısının artırılması olmadığını, bu azalmanın arkasındaki faktörün "Irak'taki önemli El Kaide bağlantılı önemli isimlerin ve direniş liderlerinin belirlenmesine yardımcı olan çığır açıcı gizli istihbarat operasyonları" olduğunu savunuyor. Ancak Woodward, ABD yetkililer kendisinden ulusal güvenlik nedeniyle bilgileri gizli tutmasını istedikleri için, gizli teknikler konusunda detaylı bilgi veremeyeceğini belirtiyor.

BUSH: "IRAK SAVAŞI, ABD'NİN ORTADOĞU'DAKİ GÜCÜNÜN YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLMESİNİN BİR PARÇASIYDI VE OLMALIYDI"

Woodward, kitabında Bush ile yaptığı bir söyleşiye de yer veriyor. Bush, buradaki görüşlerinde ABD'nin Irak'a müdahalesini savunuyor; ancak müdahalenin ABD içinde acı bir muhalefete yol açtığını da kabul ediyor. Bush, söyleşide Irak Savaşı'nın "ABD'nin Ortadoğu'daki gücünün yeniden şekillendirilmesinin bir parçası" olduğunu söylüyor ve savaş için ise "olmalıydı" diye ekliyor. Bush ardından savaşın neden gerçekleşmesi gerektiğini ise şöyle açıklıyor: "Orası (Irak), ölümcül saldırının ortaya çıktığı yer. Orası aynı zamanda daha fazla ölümcül saldırıların çıkabileceği yer."

Bush, söyleşisinde şöyle devam ediyor: "Bu savaş gerçekten sert duygular yarattı. Bu duygulardan da sert retorikler ortaya çıktı. Hatalarımdan biri Washington'daki havayı (gücü) değiştirmem oldu."

CİHAN



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs