En Sıcak Konular

Ercan'dan Işıkara'ya tarih öfkesi

5 Eylül 2008 16:20 tsi
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın olası İstanbul depremin 2010-2014 yılları arasında olacağını söylemesine Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan çok sert bir tepki geldi.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın, dün Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün 140 yılı kutlamalarında olası depremin 2010-2014 yılları arasında olacağını söylemesine tepkiler sürerken, Prof. Dr. Ahmet Ercan, Işıkara'nın yaptığı açıklamanın bilimsel töreye aykırı olduğunu söyledi. 

Depremin tarihinin kesin olarak bilinmeyeceğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan," Işıkara'nın yaptığı açıklamayı bilimsel töreye aykırı buluyorum. Işıkara daha önce depremin önceden bilinmeyeceğini söyleyen biriydi. Bu kez yıl vermeye başladı. Işıkara artık deprem araştırması yapmayan emekli bir bilimadamı.Şimdi hangi veriye dayanarak bu açıklamayı yapıyor. Dünyanın hiçbir yerinde kısa zaman önceden deprem şu tarihte olacak tahminler dışında hiçbir bilimadamı bunu söyleyemez" dedi. 

İNCELEME GEREKİR 

Depremin ancak bölgesinin bilinebiliceğini savunan Ercan," Deprem için ancak 15 tane parametreyi ölçmek gerekir. Bu değişimlere bakarak geleçekte 'şu yörede deprem olabilir' diyebilirsiniz.Ama yaklaşan depremi söylemeniz için jeojik parometredeki değişimi bize göstermelisiniz ve inandırmanız gerek.Bilimsel bir süzgeçten geçmeden bilimsel ünvan taşıyan bir kişinin uluorta dayanıksız bu tür açıklamaları, Türkiye ekonomosini ve insanların ruh halini olumsuz olarak etkiler. Işıkara'nın açıklaması sonrası bir çok insan İstanbul'u terketmek zorunda kalabilir. Sanayici İstanbul yerine başka yere yatırım yapmak ister ve dışarı yatırım yapar" dedi. 
 
İSPATLAMAYA DAVET EDİYORUZ 

Prof. Dr. Mete Işıkara'nın söylediği sözlerin bilimsel olarak dayanağını göstermesi gerektiğini söyleyen Ercan," Işıkara bu lafı söylemekle büyük sorumluluk almıştır. En kısa sürede bilimsel kurul önünde ispatlamaya çağırıyorum. Bu sözlerin hesabını vermeli" dedi. 

ŞÖHRET KAYBI İDDİASI 

Deprem uzmanlarının 1999 depreminden sonda daha çok tanındığını ifade eden ve bazılarının şöhreti yakaladığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan," 1999 depreminden sonra birçok bilimadamı şöhrete kavuştu.Tanınmışlığın getirdiği psikolojik doygunluk ve çıkarlar var. Danışman olmak, makam elde etmek gibi yararlar var. Şöhreti elde etmiş olanlar bu şöhreti duru tutmak için 'kabarcıklar çıkıyor, içime doğdu' diyerek sürekli gündemde kalma çabaları içerisinde. Peki Işıkara neden. bunu bir kamera karşısında açıklamışta, Kandilli'deki onlarca bilimadamının bulunduğu toplantıda açıklamamış. Evet Marmara'da depremler olarabilir. Ama bu depremler 2-5 arasında olur. Bunlar da korkutucu olur kesinlikle yıkıcı olmaz. Nedeni ise Marmara 1999 depreminden sonra yorgun. Marmara'nın toparlanmasına 30 yılda mümkün değildir" dedi.



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,775 µs