En Sıcak Konular

Bu fotoğraflara iyi bakın!

5 Eylül 2008 15:19 tsi
Bu fotoğraflara iyi bakın! Başbuğ göreve geldikten sonra ilk ziyaretini doğu illerine yapıyor. Ziyaret sürerken objektiflere ilginç görüntüler yansıyor. Ani bir kararla aracından inen Başbuğ halkın arasına karışıyor. Halk uzatılan eli havada bırakmıyor. Tıpkı Cumhurbaşkanı Gül̵

Aslında bu analizin başlığı ‘bu halk devletini çok seviyor’ olmalıydı. Öyle de yapacaktık. Ancak sonra fikir değiştirip sizi biraz daha geriye götürerek halkın devletine sevgisini ve ilgisini vurgulamak istedik. Bu halkın devlet el uzattığında o eli hiçbir zaman havada bırakmadığını tescilleyelim istedik.

Başbuğ’a yoğun ilgi

Tarih 5 Eylül 2008… Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Malatya ve Diyarbakır’dan sonra Van’a geçiyor… Başbuğ göreve geldikten sonraki ilk yurt içi gezisini yapıyor. Bu gezi sadece askeri birlikleri kapsamıyor. STK’ları da ziyaret eden Başbuğ halkın arasına karışıyor. Genelkurmay Başkanı ‘doğu’da çok önemli bir mesaj veriyor. ‘Diyarbakır’ın problemi bizim de problemimiz’ diyor. Şehirden fahri hemşerilik istiyor.

Her ne kadar DTP’liler ‘önce çatışmalar bitsin’ diyorsa da Diyarbakır’ın olumlu cevabı Van sokaklarında Başbuğ’a gösterilen ilgiyle ortaya çıkıyor. Başbuğ, gördüğü ilgiyi hayatı boyunca unutmayacağını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bu tarz bir yaklaşımla ilk kez karşılaştığını belirten Başbuğ, “Bugün burada gördüğümüz, yaşadığımız tablo bizi çok duygulandırdı. Bu manzara bize güç ve moral verdi. Elbirliğiyle bölücü terör örgütünün üstesinden kolayca ve beklenenden daha kısa sürede geleceğimize inanıyoruz ” dedi.

Herkes elini taşın altına koysun

DTP’liler elbette çatışmaların durması isteğinde çok haklı. Üstelik Türkiye’de çatışmaların devam etmesini isteyen marjinal gruplar olabilir. Ama Türkiye’nin önemli bir kısmı, hatta tamamı çatışmaların artık durması ve ülkenin kesin bir iç huzura kavuşmasını istiyor. İşte DTP’nin bu açıklamayla göremediğini ortaya koyduğu gerçek şu: Aslında Başbuğ da bölgeye yaptığı ziyaretle işte tam da bu mesajı veriyor. Başbuğ sivil toplum örgütlerinin sürece katılımını teşvik ediyor. Aslında vermek istediği mesaj çok açık: Bu sadece silahla çözülmez. Herkes elini taşın altına koymalı.

Eli havada kalmadı

Başbuğ’un elbette ilk ziyaretini doğu illerine yapmasının da önemli bir mesajı var. Başbuğ bu mesajını yıllardır terörden zarar gören, terörle mücadelenin olumsuz etkilerinden de muzdarip olan vatandaşlara doğrudan iletmek için bu ziyaretine başladı. Teröristle bölge halkı arasına kalın bir çizgi çekmek için Genelkurmay Başkanı yola çıktı. Bu mesajın alındığı, toplumla devlet kucaklaşmasının yaşandığı Başbuğ’un elinin havada kalmamasından anlaşılıyor. Genelkurmay Başkanı’na gösterilen ilgi doğuda toplum-devlet kaynaşmasının önemli bir kesitini oluşturuyor.

Tam bir yıl önceydi…

Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı’nın özellikle Van’da gördüğü ilgi bizi bir yıl öncesine götürdü. Bunu hatırlatmak zorundayız, çünkü bu fotoğrafla birlikte resmin bütünü ortaya çıkıyor. Özellikle doğuda toplumun devletin olumlu adımlarına karşı aynı olumlulukla yanıt verdiği bu fotoğraflarda kanıtlanıyor.

Tam bir yıl önceydi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 11 Eylül 2007’de Cumhurbaşkanı olduktan sonraki ilk yurtiçi gezisi için yola çıktı. Gül yine Van’dan başladığı turunda toplumdan büyük bir sevgi gösterisiyle karşılaşmıştı. O günlerde Gül’ün ziyareti için ‘devlet-toplum kucaklaşması’ başlıkları atılmıştı. Yer yine Van… Bu kez Cumhurbaşkanı değil, Genelkurmay Başkanı bölgeyi ziyaret ediyor. İsimler değişiyor ancak Vanlılar ve bölge halkı devletin üst düzey isimlerine sevgilerini sunmaya devam ediyor.

İşte bunu görmek ve halkı askerden ve devletten soğutacak ayrımcı, ötekileştirici ve sert söylem ve politikalardan uzak durmak gerekiyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,581 µs