En Sıcak Konular

Yeni anayasa için uzlaşı arayışı

5 Eylül 2008 13:19 tsi
Yeni anayasa için uzlaşı arayışı TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile ilgili, "Şimdi uygun bir zaman olduğu düşüncesindeyim" dedi. Toptan, AK Parti, CHP, MHP ve DTP liderlerine mektup gönderdi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, geçen süre içerisinde Türkiye'nin siyasi şartlarının, bir Anayasa uzlaşma komisyonu kurma konusundaki düşüncelerinin hayata geçmesine fırsat vermediğini belirterek, "Şimdi uygun bir zaman olduğu düşüncesindeyim" dedi.

Toptan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Anayasa, Meclis içtüzüğü, AB uyum mevzuatı ile siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, siyasetin finasmanı ve siyasi etik kanununun da içinde bulunduğu bazı önemli kanunlarla ilgili dört ayrı uzlaşma komisyonu kurulması için Meclis'te grubu bulunan parti liderlerine mektup gönderdiğini açıkladı.

Türkiye'nin uzunca süredir Anayasa ağırlıklı bir tartışma yaşandığını ifade eden Toptan, Anayasa konusunun 23. dönemin başından beri ağırlığını hissettiren bir konu haline geldiğini belirtti. Toptan, yeni anayasa ile sivil toplum örgütlerinin de kendileri bir takım hazırlıklar yapmak süretiyle kamuoyula paylaştıklarını ve TBMM Başkanlığına başvurarak düşüncelerinin hayata geçirilmesini istediklerini ifade etti.

Toptan, geçen süre içerisinde Türkiye'nin siyasi şartlarının bir Anayasa uzlaşma komisyonu kurma konusundaki düşüncelerinin hayata geçmesine fırsat vermediğine işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti: "Şimdi bunun uygun bir zaman olduğu düşüncesindeyim. Kimi siyasi partilerden, pek çok sivil toplum örgütlerinden bize yansıyan bu düşüncelerin, TBMM geleneğinde olan uzlaşma anlayışı içerisinde çözülebileceğini ve uzlaşabileceğini düşünmekteyim. Aslında bunun uzlaşma örneğinin geçen dönemde 22. dönemde çok önemli sonuçları verdiğini hep beraber gördük. AB'ye uyum yaşalarını TBMM büyük uzlaşma içerisinide kabul ettik, bu AB müzakere yolunun açılmasını sağlamıştır. Bu çerçevede toplumdan yükselen uzlaşma talepleri toplumsal çağrı halini almıştır. Ancak Türkiye'de çözülmesi gereken sorunlar sadece Anayasa ile kısıtlı değildir. Dışardan çok görülmeyen çok fazla kişinin ilgisini çekmeyen içtüzük sorunumuz var. Meclisimizdeki bütün siyasi partiler içtüzüğün uygulanmasından sık sık yakınmaktadır. O nedenlen hiç kuşku yok Anayasa kadar önemli olmasada meclisin verimli çalışması bakımından iç tüzüğümüzün uzlaşma ile mutlaka değiştirilmesi gerekir diye düşünüyorum. "

Toptan, Meclis'te uzlaşmaya en iyi örneğin geçen dönemde Türk Ticaret Kanunu'nun yapımı yaşamasında yaşandığını hatırlattı. Toptan, kanunla ilgili her partiden bir üyenin katılımı ile komisyon kurulduğunu ve komisyonun hazırladığı teklifin genel kurula geldiğini kaydetti.

AB ile uyum yasalarının yası sıra siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, etik kanunu ve siyasetin finansmanın kanunlarınında değiştirilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade eden Toptan, "Bunları da artık Meclis'te ele alınması ve değerlendirilmesi gerekir diye düşünmekteyim" dedi.

TBMM'de grubu bulunan dört siyasi partinin grup başkanına mektup yolladığını ifade eden Toptan, Anayasa, içtüzük, AB uyum mevzuatı ile siyasi partiler, seçim, etik ve siyasetin finansmanı kanunları yasa ile dört ayrı uzlaşma komisyonu kurulması ve 1 Ekim 2008 tarihine kadar iki ismin TBMM Başkanlığına bildirilmesini istediğini belirtti.

Toptan, gerek Anayasa, gerek içtüzük ve diğer yasal düzenlemelerle ilgili hiç bir şey önermediğini, siyasi partilerin bir masa etrafından bir konu etrafında konuşmaya başladıklarında pek çok konuda uzlaşma sağlanacağına işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti: "Biz bunu TBMM olarak başarmak zorundayız. Bazı siyasi partilerin çekinceleri, bazıların bir takım talepleri olabilir. Ama bunların sonuçta oturulup konuşulup, nerelerde uzlaşma olabilir araştırılması gerekir diye düşünüyorum. Meclisin geleneğinde hep uzlaşma arayışı vardır. Bizimde bunu denenemiz, bu çalışmayı yapmayı ve sonuçlandırmamız mümkündür diye düşünüyorum."
 



Bu haber 192 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,495 µs