En Sıcak Konular

Toptan'dan siyasi partilere çağrı

5 Eylül 2008 12:26 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa değişikliği için Mecliste grubu bulunan siyasi partilere uzlaşma çağrısında bulundu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa ile Siyasi Partiler, Seçim, Siyasi Etik ve Siyasetin Finansmanı kanunlarında değişiklik önerisine, hiçbir partinin, daha işe başlamadan, önyargılı olarak, olumsuz yaklaşacağını zannetmediğini söyledi.

Toptan, Anayasa ve bazı kanunlarda değişiklik için siyasi parti gruplarına yaptığı uzlaşma çağrısına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uzlaşma çerçevesinde, siyasi parti gruplarıyla görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine Toptan, tatil dolayısıyla genel başkanların programları bulunduğunu söyledi. Toptan, ''Ancak böyle bir ihtiyaç doğarsa elbette...Zaten siyasi partilerle, sık sık, fırsat buldukça temasta bulunmayı kendime iş edindim. Bu nedenle gerek görülürse, ihtiyaç ortaya çıkarsa, liderlerle görüşme yaparım'' diye konuştu.

-''OLUMSUZ VARSAYIMLAR ÜZERİNDE DURMAK İSTEMİYORUM''-
Toptan, geçen dönem CHP'nin uzlaşma komisyonuna üye vermediğinin anımsatılarak, ''CHP üye vermezse bu komisyonlar kurulur mu?'' sorusuna, ''Olumsuz varsayımlar üzerinde durmak istemiyorum. Ortada, 'Gelin şu konuyu tartışalım, şu anayasa değişiklikleri üzerinde uzlaşmaya çalışalım' diye bir öneri yok'' diye karşılık verdi.

Kamuoyunda, sivil toplum örgütlerinde, bazı akademik çevreler ve siyasi partilerde, yeni anayasa yapımı, Siyasi Parti Kanunu ve TBMM İçtüzüğüyle ilgili tartışmalara işaret eden Toptan, bunların konuşulması, uzlaşma olup olmayacağının anlaşılması gerektiğini kaydetti.

-''TBMM'NİN ORTAKLAŞA ÜRÜNÜ''-
Hiçbir partinin, daha işe başlamadan, önyargılı olarak, bu önerilerine olumsuz yaklaşacağını zannetmediğini ifade eden Köksal Toptan, şöyle devam etti:

''Ortada bizim önerdiğimiz anayasa değişikliği metni yok. Ama bu ülkenin sorumluları, bu Parlamentonun yöneticileri, siyasi önderleri olarak, bir anayasa değişikliği yapmak lazımsa, -lazım değilse, komisyon (böyle bir anayasa değişikliğine ihtiyaç yok) der, buna da kimsenin itirazı olamaz- bana göre yapmak gerekiyor, bunun, TBMM'nin ve siyasi partilerimizin ortaklaşa bir ürünü olarak ortaya çıkmasında, ülkemiz açısından önemli yararlar görmekteyim.''

-''PARTİLERİN İYİNİYETLE YAKLAŞACAĞINI UMUYORUM''-
TBMM Başkanı Toptan, komisyonların bir an önce çalışmasını istediklerini belirterek, 1 Ekime kadar partilerin isim bildirmeleri gerektiğini söyledi. Toptan, TBMM olarak 4 ayrı komisyonun en iyi ve verimli şekilde çalışması için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Geçmişte, uzlaşma komisyonlarının oy birliğiyle çalıştığının hatırlatılması üzerine Toptan, gönderdiği uzlaşma çağrısı metninin, liderlerin eline yeni geçmiş olabileceğini belirtti. Toptan, bunların okunmadan, değerlendirilmeden bir olumsuzluğu düşünmediğini vurgulayarak, siyasi partilerin iyiniyetle ve olumlu yaklaşacaklarını umduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Biz uzlaşmayı milletle sağladık, ne uzlaşması'' dediğini belirten bir gazeteciye Toptan, TBMM olarak, toplum ve sivil toplum örgütlerinden gelen talepleri yerine getirmeye çalıştıkları karşılığını verdi. Toptan, çalışma alanlarının TBMM, bu işi yapacak olanların da siyasi partiler olduğunu vurgulayarak, herkesin, bu iyiniyetli girişimlerine olumlu katkı yapacağını umduğunu dile getirdi.

-''GERÇEKÇİ OLMAZDI''-
Bir gazetecinin, Siyasi Partiler, Seçim, Siyasi Etik ve Siyasetin Finansmanı kanunlarının, son 20 yıldır tartışıldığını ancak siyasi partilerin bir türlü bu konulara el atmadığını belirterek, ''Bu konunun olabileceğine, son dönemde ortaya çıkan yolsuzluk tartışmaları açısından olumlu bir sonuç alınabileceğine inanıyor musunuz?'' diye sorması üzerine Toptan, ''İnanmazsam, bu girişimde bulunmam'' dedi.

Özellikle Siyasetin Finansmanı ve Siyasi Etik kanunlarının, Türkiye siyasetinin bugün tartıştığı, tartışmak zorunda olduğu pek çok konunun çözümüne önemli katkılar yapacağını vurgulayan Toptan, şunları kaydetti:

''Bana göre, anayasa değişikliği kadar, Türkiye siyaseti açısından Siyasi Partiler, Seçim, Etik ve Siyasetin Finansmanı kanunları önem taşıyor. Onu başaracağımızı umuyorum.

Anayasa değişikliği girişimimiz; sadece bir kaç siyasi partinin, sivil toplum örgütlerinin değil, toplumdan yükselen arzunun, TBMM tarafından görülmesine dayanıyor. TOBB başta olmak üzere, bana gelen pek çok talep var, TÜSİAD ve bazı siyasi partilerin çalışması var. Ancak hiçbiri TBMM gündemine, bir anayasa değişikliği teklifi olarak gelmedi. O geldikten sonra belki böyle bir çalışma çok daha zor olabilirdi.

Bir siyasi partiye mensup, yeter sayıda milletvekilinin TBMM'ye verdiği anayasa değişikliği sonrasında böyle bir uzlaşma komisyonu kurmaya kalksaydık, belki o gerçekçi olmazdı. Böyle bir öneri gelmeden, siyasi partilerimizin anayasa konusunda uzlaştıkları, uzlaşamadıkları konuların ayrıntılı şekilde ortaya çıkmasında, uzlaşılan konuların süratle hayata geçirilmesi konusunda bir çalışma yapılması gerçeği ve gereğinden hareket ettik.''

-''TERİM VE ÇOCUKLARI, ZAFERLE DÖNECEK''-
''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, milli maç dolayısıyla Ermenistan'ın başkenti Erivan'a gitmesine'' ilişkin bir soruya karşılık TBMM Başkanı Toptan, konu dışında soruları yanıtlamak istemediğini söyledi.

Toptan, Milli Takım'a başarılar dileyerek, ''Fatih Terim ve çocuklarının, şimdiye kadar olduğu gibi oradan çok büyük zaferle döneceğine inanıyorum'' diye konuştu.

samanyolu haber



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,714 µs