En Sıcak Konular

Uluslararası piyasalarda hareketlilik

5 Eylül 2008 11:51 tsi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası haftanın son işlem gününde kayıpta, döviz tarafındaki yükseliş devam ediyor. Uluslararası piyasalar da hareketli.

Global piyasalardaki endişeler doları beslemeye devam ediyor. Dolar euro karşısında 1.4291 ile yaklaşık son bir yılın zirvesini görürken, içeride de 1.24'ün üzerine çıktı.  Borsa'da kayıp var.

Euro/dolar paritesi sabah saatlerinde 1.43'ün hemen altında bulunurken, dolar içeride ise bankalararası piyasada 1.2415 YTL'ye tırmandı.

Euro/dolar paritesi en son 28 Eylül 2007'de, dolar/YTL'de en son 2 Temmuz 2008'de bu seviyeleri görmüştü.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Petrol ve emtialardaki yükselişle birlikte yıllardır yurtdışında kan kaybeden doların makus talihi döndü. Dolardan kaçış yerini dolar çılgınlığına bırakırken, özellikle petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş bu yükselişin en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. Piyasa oyuncuları yatırım tercihlerini yeniden dolardan yana kullanmaya başlarken, bunun etkisi de hızlı bir yükseliş şeklinde oluyor.

11 Temmuz'da 147 dolar ile rekor kıran petrol aradan geçen iki aya yakın zamanda yüzde 30'a yakın değer yitirdi. Aynı dönemde doların  euro karşısındaki değer artışı ise yüzde 10'u aştı.

Uluslararası piyasalarda doları yükselten diğer nedenler ise Avrupa ekonomilerindeki bozulma, resesyon tartışmalarının ABD'den Avrupa'ya kayması, büyümeye yönelik tedirginlikler, Avrupa'daki faiz indirim beklentileri ve FED'in olası faiz artışı olarak sıralanıyor.

BORSA'DA VE DÖVİZ PİYASASINDA DURUM

İMKB bileşik endeksi, açılışın ardından dün ikinci seans kapanışına göre yüzde 1,91'lik kayıpla 38 bin 802,33 puan seviyesine geriledi.

Dün 1,2260 YTL'den kapanan dolar güne 1,2380 YTL'den başlarken, avro da 1,7720 YTL seviyesinde bulunuyor.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, piyasalardaki son duruma ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, dünya genelinde gelişmekte olan ülkelerin performanslarının tekrar tartışılmaya başlandığını belirterek, ABD'de başlayan kredi krizi sürecinden artık gelişmekte olan ülkelerin de etkilenme aşamasına geldiğini söyledi.

Krizin, dünyada büyümenin lokomotifi olarak adlandırılan Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, ve Türkiye'ye sıçradığına dair endişelerin artmasının yerel para birimlerinin bir miktar değer kaybetme sürecini başlattığını ifade eden Salar, Türkiye'ye ilişkin olarak ise bunu ivmelendiren durumun Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz indirimi olabileceğine dair açıklaması olduğunu kaydetti.

Salar, yüksek faizin Türkiye'de kurlar üzerindeki baskının en önemli enstrümanı olduğunu belirterek, yüksek faizin bir güvence yarattığını anlattı.

Negatif gelişmelerin kurlarla sınırlı olmadığına dikkati çeken Salar, şöyle devam etti:

"Borsa tarafında da gerilim var. Ancak bu yine Türkiye'ye özgü değil. Dışarıda da negatif gelişmeler var. ABD borsası dün yüzde 3 değer kaybetti. Sıkıntılı bir süreç var. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyona pozitif kazanımları olacak ancak, borsa tarafında dışarıda başlayan satışa kayıtsız kalınması beklenmiyor. Faiz tarafında da önemli kritik seviyelerdeyiz. Ağustos enflasyonu pozitif yönde geldi. Ancak tek bir veriden yola çıkarak geleceğe ilişkin uzun bir değerlendirme yapmak çok iyimserlik olur. Enflasyon konusunda Eylül ayını görmek lazım. Çok da pozitif olmayan veriler görebiliriz. Önümüzdeki ikinci çeyrek büyüme rakamlarını görmek gerekiyor."

Yerel seçimlerin yaklaştığını anımsatan Salar, seçimler öncesi faiz politikalarında popülist hamle yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Salar, "Şu anda nereye gideceğini çok ölçemediğimiz bir sürece doğru ilerliyoruz. Borsada potansiyel olarak 37 bin - 36 bin seviyelerini test etme ihtimalimiz var" şeklinde konuştu.

Dolar için kısa vadede 1,25 YTL'nin önemli olduğunu dile getiren Salar, "Şurada durur demek mümkün değil. Geniş hareket marjları görebiliriz" dedi.

Salar, Merkez Bankasının Eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine ihtimal vermediğini, bunu yapacak kadar elde pozitif veri birikmediğini söyledi.

Önümüzdeki sürecin sıkıntılı olacağını dile getiren Salar, "Kısa vade için çok pozitif beklentilerimiz yok. Ancak, Ekim ayı ortalarından itibaren yurt içinde ve yurt dışında daha pozitif bir tablo görme ihtimalimiz bulunuyor" dedi.

RUS BORSASI REKOR ORANDA DÜŞTÜ

Moskova Menkul Kıymetler Borsası rekor oranda düştü.

Borsanın ana endeksi olan RTS endeksi, Eylül 2006'dan bu yanaki en düşük düzey olan 1.490,24 puan düzeyiyle, 1,500 sınırının altında seyrediyor.

 AA



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs