En Sıcak Konular

Dolar neden yükseliyor?

5 Eylül 2008 11:24 tsi
Döviz piyasası hareketlendi. Dolar 1.24 YTL'ye ulaştı. Peki bu seviyeden alınır mı, satılır mı?

Mali sektörde devam eden sıkıntılar hisse senedi piyasalarını hızla aşağı çekerken, emtia ve döviz piyasasında da hareketlilik sürüyor. Uzun bir aradan sonra diğer para birimleri karşısında yükselişe geçen dolar, euro karşısında 1.4291 ile yaklaşık son bir yılın zirvesini görürken, iç piyasada da 1.24'ün üzerine çıktı. Dolardaki bu yükseliş petrol fiyatlarını da hızla aşağı çekiyor. Sadece petrol değil birçok emtia fiyatı dolardaki yükselişten olumsuz etkileniyor. Ancak uzmanlar her seçim öncesi olduğu gibi ABD’de yaklaşan  seçimler öncesinde dolarda yükseliş yaşandığını belirtiyor.
Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerine kadar da doların güçlenmeye devam edeceği belirtiliyor.

 

AB EKONOMİSİ BOZULUYOR

Uluslararası piyasalarda doları yükselten diğer nedenler ise Avrupa ekonomilerindeki bozulma, resesyon tartışmalarının ABD'den Avrupa'ya kayması, büyümeye yönelik tedirginlikler, Avrupa'daki faiz indirim beklentileri ve FED'in olası faiz artışı olarak sıralanıyor.

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA

İç piyasada ise dolardaki yükselişin Merkez Bankası’nın 18 Ekim’de yapacağı faiz toplantısına endeksli olduğu belirtiliyor. Merkez Bankası’nın 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gideceği öngörülüyor. Merkez Bankası’nın beklentilerin üzerinde faiz indirimi yapması halinde dolarda daha yukarı seyrin devam edeceği öngörülüyor. Ancak kısa vadede 1.25 YTL’nin geçilmesi beklenmiyor.
Dış piyasada değer kaybeden euro ise iç piyasada yüzde 1.38 değre kazanarak 1.77 YTL’den satılıyor.

ARTIK GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ETKİLENİYOR

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, piyasalardaki son duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, dünya genelinde gelişmekte olan ülkelerin performanslarının tekrar tartışılmaya başlandığını belirterek, ABD'de başlayan kredi krizi sürecinden artık gelişmekte olan ülkelerin de etkilenme aşamasına geldiğini söyledi.Krizin, dünyada büyümenin lokomotifi olarak adlandırılan Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, ve Türkiye'ye sıçradığına dair endişelerin artmasının yerel para birimlerinin bir miktar değer kaybetme sürecini başlattığını ifade eden Salar, Türkiye'ye ilişkin olarak ise bunu ivmelendiren durumun Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz indirimi olabileceğine dair açıklaması olduğunu kaydetti. Salar, yüksek faizin Türkiye'de kurlar üzerindeki baskının en önemli enstrümanı olduğunu belirterek, yüksek faizin bir güvence yarattığını anlattı.

SEÇİMLER ÖNCESİ POPÜLİST POLİTİKA

Negatif gelişmelerin kurlarla sınırlı olmadığına dikkati çeken Salar, şöyle devam etti:"Borsa tarafında da gerilim var. Ancak bu yine Türkiye'ye özgü değil. Dışarıda da negatif gelişmeler var. ABD borsası dün yüzde 3 değer kaybetti. Sıkıntılı bir süreç var. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyona pozitif kazanımları olacak ancak, borsa tarafında dışarıda başlayan satışa kayıtsız kalınması beklenmiyor. Faiz tarafında da önemli kritik seviyelerdeyiz. Ağustos enflasyonu pozitif yönde geldi. Ancak tek bir veriden yola çıkarak geleceğe ilişkin uzun bir değerlendirme yapmak çok iyimserlik olur. Enflasyon konusunda Eylül ayını görmek lazım. Çok da pozitif olmayan veriler görebiliriz. Önümüzdeki ikinci çeyrek büyüme rakamlarını görmek gerekiyor."Yerel seçimlerin yaklaştığını anımsatan Salar, seçimler öncesi faiz politikalarında popülist hamle yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Salar, "Şu anda nereye gideceğini çok ölçemediğimiz bir sürece doğru ilerliyoruz. Borsada potansiyel olarak 37 bin - 36 bin seviyelerini test etme ihtimalimiz var" şeklinde konuştu.

1.25 YTL KRİTİK SEVİYE

Dolar için kısa vadede 1,25 YTL'nin önemli olduğunu dile getiren Salar, "Şurada durur demek mümkün değil. Geniş hareket marjları görebiliriz" dedi.Salar, Merkez Bankasının Eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine ihtimal vermediğini, bunu yapacak kadar elde pozitif veri birikmediğini söyledi.Önümüzdeki sürecin sıkıntılı olacağını dile getiren Salar, "Kısa vade için çok pozitif beklentilerimiz yok. Ancak, Ekim ayı ortalarından itibaren yurt içinde ve yurt dışında daha pozitif bir tablo görme ihtimalimiz bulunuyor" dedi.


 
habertürk



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,641 µs