En Sıcak Konular

Kabızlık sorununuz varsa bu gıdalardan uzak durun!

5 Eylül 2008 09:42 tsi
Kabızlık sorununuz varsa bu gıdalardan uzak durun!
Ramazan’ın ikinci yarısı beslenme alışkanlıklarını sağlıklı biçimde planlayamayanlarda bazı şikayetler belirgin biçimde ortaya çıkar. İşte Dr. İsmail Ağar'dan Ramazanda hantallaşan sindirim sistemini hızlandıracak öneriler...

Ramazan’ın ikinci yarısı beslenme alışkanlıklarını sağlıklı biçimde planlayamayanlarda bazı şikayetler belirgin biçimde ortaya çıkar. Özellikle Ramazan'da metabolizma hızının yavaşlaması ve bağırsakların tembelleşmesiyle kabızlık, hazımsızlık ve sindirim sistemi sorunları baş gösteriyor. Şikayetler çoğu zaman oldukça can sıkıcı boyutlara varabiliyor.

Kişinin normal alışkanlığından farklı olarak haftada 2'den az sayıda sert ve zor dışkılama yapması kabızlık olarak tanımlanabilir. Yanlış beslenme, hareketsizlik, bağırsak tembelliği, yetersiz sıvı alımı, stres, ruhsal sorunlar, metabolizma hızının yavaşlaması kabızlığın nedenleri arasında yer almaktadır. Ancak unutulmaması gereken bir nokta kabızlığa neden olan bazı hastalıkların mevcut olduğudur. Bu sebeple kabızlığın sürekliliği halinde şikayetlerin altında yatan unsurların araştırılması gereklidir ve bir hekime başvurulmalıdır.

BAĞIRSAK TEMBELLEŞİYOR

Ramazan ayında karşılaşılan kabızlık sorunları ağırlıklı olarak beslenme düzeninin değişmesi, bağırsak tembelliği, metabolik hızın yavaşlaması, yetersiz sıvı alımı olarak sınıflandırılabilir. Dolayısıyla oruç tutan kişilerde bu fiziksel değişimlerin yaşanmasına bağlı olarak bağırsak tembelliği sıkça sorun olabilmektedir. Halk arasında 'Basur' olarak adlandırılan 'Hemoroid' rahatsızlığının oluşmasında kabızlığın önemli rolü vardır. Kabız olan kişiler, tuvalet ihtiyaçlarını giderirken fazlaca ıkınır. Ikınma sonucunda basınç artarak bu bölgedeki toplar damarlar genişleyerek hemoroid oluşumunu kolaylaştırır.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ KANAMADIR

Hemoroit belirtileri, sızlama, yanma, kaşıntı şeklinde bir his olabileceği gibi büyük abdest sırasında kanama en önemli belirtidir. En sık karşılaşılan belirti de budur. Tuvalette kan damlası ya da tuvalet kağıdında kan görülmesidir. Hemoroidin önüne geçmede beslenme, kabızlıktan kaçınma ve dışkılama sırasında ıkınmama alınabilecek önemli tedbirlerdir. Hemoroid problemi yaşayanların ise oruç tuttukları ramazan süresince bu hususlara önemle dikkat göstermesi, kabızlıktan şiddetle kaçınmaları gerekmektedir.

Kola, çay, kahve bağırsakları kurutup vitamin alımını engelliyor

Hemoroid şikayeti olanların, daha önce bu sorunu yaşamış olanların yahut eğilimi olanların beslenme şekline dikkat etmesi Ramazan'da iftar ve sahur mönülerini dikkatle hazırlamaları gerekir.

Rafine gıdalar; beyaz undan yapılmış tüm yiyecekler. Pide, simit, galeta, kek, börek.

Acı, ekşi, baharatlı yiyecekler

Kola, siyah çay, kahve bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını engeller.

Salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma gibi şarküteri ürünleri

Patlıcan, domates gibi asit oranı yüksek gıdalar

Patates, nişastalı gıdalar

Beyaz pirinç

Muz, çikolata ve çikolatalı ürünler

Fast food-kızartmalar

KABIZLIK SORUNUNUZ VARSA İFTARDA VE SAHURDA BU GIDALARDAN KAÇININ

Yumurta

Peynir

Et

Sindirim sisteminiz ile dost olun

Yemekten sonra; midenizde şişkinlik, yanma hissediyor, sık sık yemek istiyor ve kabızlıktan şikayet ediyorsanız, siz sindirim sisteminizle ciddi bir kavga içindesiniz demektir. İftardan sonra mideye aşırı yüklenmenin sonuçlarını ve sindirim sisteminiz ile iyi geçinmenin önemini artık biliyorsunuz.

BUNLARI AKŞAM YEMEYİN

Sindirimin normal şekilde olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasını hazımsızlık olarak özetleyebiliriz. İftardan ve sahurda bilinçli beslenme prensibi takip eder, sindirim sisteminizle iyi geçinirseniz hazımsızlık çekmezsiniz. Hayvansal besinler, patates, bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özellikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlara neden olur. Ramazan boyunca sindirimi kolay besinleri tercih ederek hazımsızlık ve kabızlık gibi şikayetlerin önüne geçebilirsiniz.

Dr. İsmail Ağar / Bugün



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs