En Sıcak Konular

Erivan'da iftar...

5 Eylül 2008 08:17 tsi
Erivan'da iftar... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 6 Eylül’de Erivan’a gideceğini açıklaması Türkiye gündemine damga vurdu. Programın içeriği netleşirken Ermenistan’ın yaptığı iki jest dikkat çekti...

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda iftar yemeğine davet etti. Gül, Türkiye saati ile 18:33’te Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda iftarını açtıktan sonra Sarkisyan ile birlikte maçın yapılacağı Hrazdan Stadı’na gidecek. Gül için olağanüstü güvenlik önlemleri alan Ermeni tarafı, stadta Cumhurbaşkanlarının oturacağı VIP bölümünü suikast riskine karşı kurşun geçirmez camlarla kaplattı.

ÇANTADA 3 DOSYA

Cumhurbaşkanı Gül’ün Sarkisyan ile görüşmesinde gündeme getireceği 3 konu olacak. Gül, Sarkisyan’a Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’na katılmalarını önerecek. Ermeni tarafı, Dışişleri Bakanlığı’nın ön heyeti ile yaptığı görüşmede Kafkasya Platformu’na sıcak baktıkları mesajını verdi.

Gül, 1915 yılında yaşanan olaylarla ilgili Türkiye’nin 2005 yılında gündeme getirdiği ortak tarih komisyonunu da hatırlatacak. Konunun siyaset dışı konuşulmasının önemini vurgulayacak. Cumhurbaşkanı Gül, Karabağ ihtilafının AGİT’in Minsk grubunun çabalarının çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurgulayacak.

Gül, Sarkisyan’ın iki ülke sınırının açılması ve diplomatik ilişki konularını gündeme getirmesi ihtimaline de hazırlıklı.

AZERİLERİN GÖNLÜNÜ ALACAK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ziyaretinin hemen ardından Azerbaycan’a da “gönül alma” ziyareti gerçekleştirmeyi planlıyor. Gül’ün 20 Eylül’de başlayacak ABD gezisinin öncesinde Bakü’ye gitmesi bekleniyor.

FEDERASYON DA HAREKETE GEÇTİ

AĞRI DAĞI LOGODAN ÇIKTI

İftar jesti yanında Ermenistan Futbol Federasyonu önceki gün bir basın toplantısı düzenleyerek, üzerinde Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı Dağı bulunan federasyon logosunu değiştirdiğini açıkladı. Federasyonun eski logosunda mavi beyaz bir futbol topu ve Ağrı Dağlarının simgesi yer alıyor, çevresinde ise Ermenistan Futbol Federasyonu ifadesi bulunuyordu. UEFA’ya da bildirilen yeni logoda Ağrı Dağı figürüne yer verilmemesi dikkati çekti. Bu hassasiyet, karşılaşma öncesi Türkiye’’ye bir jest olarak algılanırken, federasyonun yeni armasında altın renkli aslan ve kartal figürü dikkat çekiyor. Ermenistan Futbol Federasyonu’nun resmi internet sitesinde de maçın anonsunda yeni logo kullanıldı.

JAMANAK GENEL YAYIN YÖNETMENİ AYNI UÇAKTA

Türkİye’dekİ Ermeni cemaatine ait gazetelerinden Jamanak Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan, Gül ile Erivan’a gitmek istediğini iletince, Cumhurbaşkanı Gül de uçağına almaya karar verdi. Gül uçağına AFP, Le Monde Le Figaro, AP ve Reuters gibi uluslararası ajans ve Ermeni diasporasının güçlü olduğu Fransız gazetelerinin Türkiye temsilcilerini de alacak. Uçakta siyasi isim bulunmayacak.

73 yıl önce İnönü gitmişti

Türkİye, 73 yıl aradan sonra Ermenistan’a ikinci kez tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü yaptığı bu gayri resmi ziyaretin ayrıntıları ilk kez TBMM Başkanlığı tarafından yayınlanan Prof. Dr. Hikmet Özdemir’in, “Ermeni İddiaları Karşında Türkiye’nin Birikimi” adlı araştırmasında yer aldı. Kitapta şu cümlelerle anlatıldı: “17 Temmuz 1935 günü, Türkiye’nin doğru sınırlarını ziyaret eden Başbakan İsmet İnönü, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve yanındakiler, Ermenistan yetkililerinin daveti üzerine Iğdır’dan Karakale’ye geçmişlerdir.”

Cumhuriyetin temelleri burada atıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin enerjisini milletin sorunlarının çözümü için seferber etmesi gerektiğini söyledi. Gül, “İhmal edilen yılları telafi etmemiz için daha çok çalışmamız lazım” mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Sivas Kongresi’nin 89’uncu yıldönümü törenlerine katıldı. Gül konuşmasında, “Türk Milleti’nin birliğinin ve dirliğinin bozulmayacağını bir kez daha dünyaya ilan ediyorum” dedi. Sivas Kongresi’nin Türk tarihindeki önemine dikkat çeken Gül, devletin temellerinin Sivas’ta atıldığını hatırlattı. Gül’e Sivas’ın Kangal İlçesi’nden yetiştirilen bir Kangal köpeği hediye edildi. Gül, köpek korkusuna rağmen, kangal yavrusunu severek basın mensuplarına poz verdi. Kangal yavrusu Cumhurbaşkanlığı’nın Sarıkız ve Rocky’sinden sonra üçüncü köpeği olacak.

akşam



Bu haber 323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,757 µs