En Sıcak Konular

Le Figaro: Türkiye'siz olmaz...

4 Eylül 2008 23:02 tsi
Fransız gazete Le Figaro'da yayınlanan başmakalede 'Çevresinde gelişen tüm olaylarla Türkiye'nin vazgeçilmez hale geldiği' belirtildi.

Le Figaro'nun 3 Eylül 2008 tarihli sayısında yer alan değerlendirmede, çevresinde gelişen tüm olaylarla Türkiye'nin vazgeçilmez hale geldiği belirtilerek, "Kafkasya krizi, çok sayıda çatışmanın hüküm sürdüğü bir bölgede Türk diplomasisine merkezî ve eşsiz bir rol veren hareketli gelişmelerin yalnızca son bölümünü oluşturuyor. İsrail ve Suriye arasındaki mediator rolü, Şam'da Nicolas Sarkozy'nin katıldığı dörtlü zirvenin temelini teşkil ediyor. Körfez ülkeleri temsilcisi Katar, Arap Ligi başkanlığını yürüten Suriye, Fransa ve Türkiye, İsrail-Suriye barışı perspektiflerini değerlendirmek üzere en yüksek seviyede bir araya geliyor." deniliyor.

Başmakalenin devamında şu görüşlere yer veriliyor: "Bu buluşma üç dikkat çekici değişimi beraberinde getiriyor: Fransa'nın Yakın Doğu'ya dönüşü, Suriye rejiminin kapalı politikasının sonu ve Türkiye'nin merkezleşmesi. Bu durum başka önemli dosyalarda da kendini gösteriyor. Kürdistan'ın Ankara'nın önceliği olan Irak'ta, Türkiye'nin diğer komşusu İran'da, önemi önümüzdeki aylarda artacak olan NATO - AB ilişkilerinde. Özetle Türkiye, AB üyeliği, Kıbrıs meselesi ve iç karşıklıklarının ötesinde her yönden cezbedici konumda. Kafkasya bunun örneği. Bölge Ankara için olduğu kadar Rusya için de stratejik değere sahip ve iki güç arasındaki çekişme eskilere dayanıyor. Türkiye herşeye rağmen Rusya ile ortak çıkarlar paylaşıyor. Komşularının istikrarsızlığa düşmesini istemeyen Türkiye, NATO'nun Bükreş zirvesinde Gürcistan'ın birliğe hızlı üyeliğine Fransa ve Almanya'nın yanında yer alarak muhalefet etmişti. Hazar Denizi petrollerini taşıyan boru hatlarının dünyaya açıldığı ülke olan Türkiye Gürcistan'ın en büyük yatırımcısı.100 bin Abhaz mülteciye ev sahipliği yapıyor."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretine de yer verilen değerlendirmede, şöyle deniliyor: "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Cumartesi günü Ermenistan-Türkiye futbol maçı dolayısıyla Erivan'a düzenleyeceği daha önce örneği olmayan ziyaret Ankara'nın Kafkasya'ya daha çok nüfuz etme isteğini ortaya koyuyor. Türkiye son olarak anahtarlarını boğazlarda elinde tuttuğu Karadeniz'in bekçisi. Buradaki etkisi Moskova'nın bir sonraki oyun hamlesi olarak görülen Ukrayna'dan hissediliyor. Gürcü krizinin ardından Kafkasya'nın durumu üzerine ulaslararası bir konferans düzenlenirse Türkiye en önemli katılımcılardan biri olacak. Irak savaşı sırasında ABD ile arasına mesafe koyan bu ülkeyle Avrupalılar el ele vererek çalışmalı, tabi eğer Kremlin'le oynanan çok riskli oyundan hasarsız çıkmak istiyorlarsa. Türkiye ve Fransa'nın üstlendiği çok sayıdaki bölgesel girişim, Avrupa Birliği'ne adaylık konusundaki çift taraflı krizin aşılması için kaçırılmaması gereken bir fırsat sunuyor."

cihan



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    155,650 µs