En Sıcak Konular

Hindistan'da Hristiyan katliamı...

4 Eylül 2008 20:19 tsi
Hindistan'da Hristiyan katliamı... Hindular barış havarisi mi, yoksa... Hindistan'dan Hristiyanlara karşı katliam haberleri geliyor...

Hindistan'ın Orissa Eyaletindeki Hıristiyan karşıtı şiddet olaylar, hafta sonu da devam etti ve haftaya yayılan olayların kontrol altına alındığı ümitlerini boşa çıkarırcasına bu hafta içinde de yer yer de olsa sürdü.

Hindu çapulcular, cumartesi ve pazar günleri en az dört kiliseyi ateşe verdiler. Pazartesi günü de devam eden kundaklamalar sonrası, 13 kişi öldü. Asya İnsan Hakları Merkezine göre ise olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı en az 50.

Eyalet yönetiminin bir sözcüsüne göre, 7 binden fazla kişi devlet denetimindeki mülteci kamplarına girdi. Orissa'da ruhani bir meclisi bulunan Tüm Hindistan Hıristiyan Konseyi başkanı Joseph D'Souza, durumu, 'devletin hukuk ve düzen mekanizmasının çökmesi' olarak tarif ederken, "Şiddet, henüz denetim altına alınamadı. Binlerce insan evsiz kaldı. Çapulculardan sakınmak amacıyla insanlar halen geceleri ormana girerek gözden uzak duruyorlar" ifadesini kullandı.

Meşalelerle silahlanan Hindu asiler, eyaletin güneyinde bulunan Hıristiyanlara ait evleri ve kiliseleri geçen hafta sonunda ateşe verdiler. Görgü şahitlerinin ifadelerine göre Hıristiyanlar, mülteci kamplarına akın ettiler veya bölgedeki ormanlık alanda saklandılar.

Şiddet olaylarının yaşandığı alanlardan birindeki Hıristiyan hastahanesinde çalışan Padma Sahu adlı doktorun anlattığına göre "öylesine bir şiddetti ki insanlar birbirleriyle konuşmaya korkuyorlardı." Ancak Hıristiyan hastahanelerinin ve okullarının çoğuna dokunmadılar diye ekliyor Padma Sahu.

Hafta sonu yaşanan olaylar, bir Hindu dini liderin dört müridiyle birlikte 23 Ağustos'ta ölü bulunmasından sonra patlak veren ve çoğunluğu Katolik Hıristiyanlara karşı düzenlenen bir dizi saldırının sonuncusuydu. Polis yetkilileri, Swami Laxmanananda Saraswati adlı Hindu liderin cinayet faillerinin bölgeye dadanan Maocu isyancılar olmasından şüpheleniyor.

Saraswati, Vishwa Hindu Parishad adlı köktenci bir Hindu grubun önde gelen bir üyesiydi. Vishwa Hindu Parishad, Sarawasti'nin ölümünden eyaletteki Hıristiyan azınlığı sorumlu tutmuştu. Kendisine pazartesi günü telefonla ulaşılan grubun bir sözcüsü, şiddet olayları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Hıristiyanlar, Hindistan'ın 1.1 milyarlık nüfusunun yüzde 2'sini oluşturuyorlar. Hıristiyanların çoğu, Hinduizm'in katı kast sisteminden ve kast'taki konumlarının onları tutsak ettiği yoksulluktan kaçmak isteyen alt sınıflardan oluşuyor. Kuzey Orissa Üniversitesinden profesör Jagannath lenka "insanlar Hıristiyanlığa geçiyorlar çünkü devlet onları ihmal ediyor. Problem şimdi şu ki Hindular, insanlarının Hıristiyanlar tarafından dinlerinden döndürüldüğünü söylüyorlar."

Şiddet olaylarının merkezi, iki kabilenin yaşadığı fakir Kandhamal kasabasıydı. Kabilelerden biri çoğunlukla Hıristiyanlığı seçmişken diğeri köktenci Hindu gruba katılmıştı.

Eyaleti yöneten ve Bharatiya Janata Partisi gibi köktenci Hinduların da bulunduğu muhafazakâr ittifak, Hıristiyanlığa geçişleri önlemeyi gelecek yıl yapılacak seçimlerin ana malzemesi yaptılar.

Ulusal hükümet, şiddeti kınarken olaylara doğrudan müdahil olmadı ve eyalet yönetiminin halletmesi gereken bir mesele olduğunu söyledi.

Sarawasti'nin ölümünü ve peşpeşe yaşanan Hıristiyan karşıtı ayaklanmaları araştırmak üzere emekli bir hakimin başkanlık ettiği bir komisyon atandı.

Orissa emniyet müdürü Gopal Chandra Nanda, olaylardan en çok etkilenen kasabalarda kontrolün sağladığını, seyrek de olsa pazartesi günü birkaç olayın yaşandığını ve olayların yaşandığı bölgeye 4 binden fazla takviye güç gönderildiği belirtti.

Şiddete tanık olan bir görgü şahidi, "Remembering Orissa" adlı bir blog'da, havadaki belirsizliği şöyle açıklıyor: "31 Ağustos 2008, pazar sabahı. Bunları yazmak için oturduğumda arkamdaki tepede bulunan Kilise'nin çanlarını duymaya başladım. Kapılar kırık, mihrap zarar gördü, ses sistemi parçalandı; fakat Tanrı'ya ibadete devam edeceğiz."

Hindistan'da Hindular'dan sonra 100 milyon kişiyle en kalabalık nüfus olan Müslümanlar, kendilerini barış havarisi gibi gösteren Hinduların saldırılarına uğruyor.

Hindistan 'ın batısındaki Gucarat eyaleti de Hindular ve Müslümanlar arasında gerilimin bir türlü dinmek bilmediği eyaletlerden biri.  Keşmir'de de anayasa maddesine rağmen Müslümanların bağımsızlığı silahla engelleniyor.

Geçtiğimiz senelerde, Uttar-Pradeş eyaletinde bulunan Ayota kentindeki Babür Şah Camisi yüzünden Hindularla Müslümanlar arasında yıllardan bu yana devam eden bir anlaşmazlıkta da Hindular binlerce müslümanı öldürmüştü. 

1992'de Babür Camii önünde toplanarak büyük bir gösteri yapan ve sonra da 430 yıllık Babür Camisi 'ni yerle bir eden Hindular yüzünden Hindistan, Pakistan ve İngiltere'de olaylar günlerce durmadı. Hindistan yönetimi olayların önünü alabilmek için yıkılan caminin yeniden inşa edileceği vaadinde bulundu. Ancak caminin yıkılmasının üzerinden geçen onca süreye rağmen, hiçbir girişimde bulunmadı. Şu anda Hindistan'ın tamamı ndaki camiler, Hindular için önemli bir hedef.

dunyabulteni



Bu haber 1,170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,397 µs