neden aydınlatılamadı? | " /> neden aydınlatılamadı? | "/>

En Sıcak Konular

Susurluk neden aydınlatılamadı?

4 Eylül 2008 18:36 tsi
Susurluk neden aydınlatılamadı? Eski Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, araştırma esnasında karşılaştıkları zorlukları anlattı. "Darbe günlükleri" yayınlandığında TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak CHP'lilerin konuyla ilgili tutumları için ise bakın

Yeni Aktüel Dergisi'ne konuşan Elkatmış, dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman'ı JİTEM hakkında bilgi almak için komisyona davet ettiklerini, ancak kendisine oynanan oyunu dile getirdi.

Koman, komisyonun ilk çağırısına 'TSK bünyesinde JİTEM diye bir kuruluş yoktur' yanıtını vererek katılmadı. Bunun üzerine ikinci olarak 'MİT müsteşarı sıfatı'yla komisyona davet edildi. Bu çağrıyı da reddeden Koman, gerekçe olarak gizli ibareli şu zarfı gönderdi: "Komisyonunuz beni davet etmiştir. Ancak MİT kanununa göre müsteşar ancak Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MGK'na bilgi verebilir. Onun dışında hiçbir kurum veya kişiye bilgi veremez. Bu nedenle komisyonunuza gelip bilgi vermem mümkün değildir."

Yeni Aktüel Dergisi, 'Teoman Koman konusunda oyuna geldim' başlığıyla yayımladığı haberde Mehmet Elkatmış'ın Susurluk olayını araştırırken karşılaştığı güçlüklere, komisyon üyelerine ve yaşadığı ilginç olaylara yer verdi. Araştırma sırasında her taşın altından JİTEM'in çıktığını belirten Elkatmış, bu konuda dönemin Jandarma Komutanı Koman'ın komisyona davet edildiğini belirtiyor. Koman'ın komisyona gelmemesi üzerine eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, şu ricada bulunuyor: "Rahatsızlıkları var. Ne sıfatla çağırdığımızı yazmamızı istiyorlar, sizden rica ediyorum, bir yazı yazın." Bunun üzerine Koman'ın 'MİT müsteşarı sıfatıyla komisyona çağrıldığını belirten Elkatmış, kendilerine gönderilen gizli ibareli zarfla "Komisyonunuz beni davet etmiştir. Ancak MİT kanununa göre müsteşar ancak Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MGK'na bilgi verebilir. Onun dışında hiçbir kurum veya kişiye bilgi veremez. Bu nedenle komisyonunuza gelip bilgi vermem mümkün değildir. Ancak bu iş sanki silahlı kuvvetlerle TBMM arasında bir güç gösterisine dönüşmüştür" yanıtını aldıklarını belirtiyor.

Elkatmış, konu hakkındaki beyanları yayılınca hakkında tazminat davası açıldığını, ancak mahkemenin reddettiğini söylüyor. Susurluk davasıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'na da bir yazı yazdıklarını ifade eden Elkatmış, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'den "TSK mensuplarının bu gibi konularla hiçbir dahli yoktur." yanıtını alıyor. Bunun üzerine Genelkurmay'a ikinci bir yazı gönderen komisyona Çevik Bir'den, "TSK ısrarla olayların içine çekilmeye çalışılmaktadır. Bundan üzüntü duymaktayız." yazısı geliyor.

Elkatmış, 12 Eylül öncesinde Abdullah Çatlı ve arkadaşlarının kullanılması hakkında Kenan Evren'in dinlenmesini istediğini de dile getiriyor. Ancak Yaşar Topçu, bir basın toplantısı düzenleyerek "Elkatmış şov yapıyor. Partisiyle silahlı kuvvetlerin arası iyi değil, ondan yapıyor" iddiasında bulunuyor. Topçu ile bunun tartışmasını yaptıkları sırasında kendisini dönemin Meclis Başkanı Mustafa Kalemli'nin aradığını söyleyen Elkatmış, "Kararınız Evren'i çok üzmüş. Kamuoyunda yanlış anlaşılacağını düşünüyor, çağırmanızı istemiyor" sözleriyle karşılaşıyor. Tansu Çiller, Veli Küçük ve Ömer Lütfi Topal'ın ikinci eşinin komisyona çağrılma kararı alındığını da açıklayan Elkatmış, kararın istismar edilmesi üzerine konuyu kapattığını belirtiyor.

Elkatmış, Ergenekon terör örgütü soruşturması hakkındaki görüşlerini de dile getiriyor. Bu yapının içinde olanların sadece tutuklanan emekli paşalarla sınırlı olmadığını belirten Elkatmış, "Gelişmeler bu işin sadece askeri kanatla sınırlı olmadığı, iş aleminde, siyasette, bürokraside, medyada da uzantıları olduğunu gösteriyor" diyor. 'Darbe günlükleri'nin yayımlandığı dönemde TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olan Elkatmış, konunun komisyona taşınamaması hakkında şunları söylüyor: "Günlükleri okudum. Kimseden ses çıkmayınca konuya komisyonun gündemine aldım. Fakat CHP'li üyeler benim asker düşmanlığı yaptığımı söylediler. Konuyu komisyonda oylamaya açtım. CHP'liler oylama yapılmasın istediler. Oylamada maalesef karar yeter sayısına ulaşamadık. Darbecilere karşı demokratik bir duruş sergilenmesini istiyordum. Yoksa biz orada yargılama yapmıyorduk.



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,421 µs