En Sıcak Konular

Türk Yunan işbirliği

4 Eylül 2008 16:47 tsi
Türkiye ile Yunanistan'ın küçük ve orta ölçekli belediyeler için sürdürülebilir katı atık yönetimi konusunda çalışmalar yapacağı toplantı, Antalya'nın Alanya ilçesinde başladı. Danimarka ve Yunanistanlı uzmanların katılımıyla başlayan toplantı 3 gün sür


Alanya Turizm Hizmet Birliği (ALTAB), Danimarka'nın Ejberg Belediyesi ve Yunanistan'ın Kozani Belediyeler Birliği ile ortak yürütülen toplantıda, Katı Atık Projesi için teknik görüşmeler yapılıyor.

AB tarafından 201 bin 422 Euro destek verilen Alanya Katı Atık Projesi'ne ALTAB da 23 bin Euro ekleyerek projeyi hayata geçirmek için ilk adımı attı. Paradiso Otel'de yapılan toplantıya, Kozani Belediyeler Birliği Başkanı Savvas Zamanidis ve Ejberg Belediyesi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Johnny Killerug Pedersen teknik heyetleriyle birlikte katıldı. Görüşmeler sonunda çalışmalar için yol haritası çizilecek. Projenin sonuçlandırılması ve uygulamaya konulması ise 18 ayı bulacak.

Programın açılış konuşmasını yapan ALTAB Başkanı Musa Özdemir, Yunanistan ile küçük ve orta ölçekli belediyeler için sürdürülebilir katı atık yönetimi konusunda çalışmalar yapacaklarını söyledi. Türkiye'nin en önemli sorununun katı atık olduğunu belirten Özdemir, hazırlamış oldukları katı atık projesinin AB tarafından onaylandığını aktardı.

AB projesi kapsamında ALTAB olarak düzenledikleri ilk istişare toplantısına katılan Yunanistan ve Danimarkalı uzmanlardan bilgiler aldıklarını belirten Özdemir, Danimarka'nın katı atık konusunda 194 AB projesi hazırladığının altını çizdi. Yunanistan'ın Kozani bölgesindeki belediyeler birliği ile çalışmalarda ortak olduklarını ifade eden Özdemir, "Projemiz sayesinde Yunanistan ve Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli belediyelerde sürdürülebilir katı atık yönetimi konusunda çalışmalar yapacak. Birçok ülkede katı atıklar vahşi şekilde depolanmakta ve çevreye büyük zararlar vermektedir. Akdeniz Üniversitesi'nin de katkılarıyla çöpleri gelişen teknolojiyle enerji, biyodizel ve gaza dönüştüreceğiz" dedi.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ise Danimarka ve Yunanistan'ın desteğiyle hazırlanan programın çevre temizliği adına büyük önem taşıdığını söyledi. Küresel ısınma, kuraklık ve kirliliğin artık dünyayı tehdit etmeye başladığını vurgulayan Doğan, "Mevcut olan kaynaklarımızı bitirerek dünyaya zarar vermek ve dünyayı daha da kirletmek yerine geri dönüşüm projeleriyle artık dünyayı temiz tutmanın yollarını aramalıyız. Pet şişelerden kağıtlara, atık yağlardan camlara kadar artık her şeyi değerlendirmeliyiz. Vahşi depolama şeklinde çöpleri ormana veya sağa sola atmak yerine çöplerin içindeki maddeleri ayrıştırarak yeniden değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

Yunanistan'ın Kozani Belediyeler Birliği Başkanı Savvas Zamanidis de projeye destek vereceklerini söyledi. Türkiye ile Yunanistan'ın küçük ve orta ölçekli belediyeler için sürdürülebilir katı atık yönetimi konusunda çalışmalar yapmasının mutluluk verici olduğunu aktaran Zamanidis, kent olarak önceki yıllarda katı atık ve enerji konularında ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtti. Atık yönetimi ve enerji planlamaları ile geri dönüşüm üniteleri yaparak bir çok problemi çözdüklerini anlatan Zamanidis, bir kentin ve ülkenin kalkınması için geri dönüşümün şart olduğunu vurguladı.

Danimarka'nın Ejberg Belediyesi, Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Johnny Killerug Pedersen ise tecrübeli ekiple projeye destek verdikleri için çok mutlu olduklarını belirtti. İlk kez Türk ve Yunanlı ortaklarla çalışacaklarını aktaran Pedersen, "Türkiye ile daha önce ticari ve spor alanında ortak çalışmalarımız oldu. Şimdi de çevre ve enerji sorunlarını çözmek için buradayız. Sizin probleminiz, bizim de problemimiz. Bu sorunu hep birlikte çözeceğiz. Hem Türk, hem de Yunanlı ortaklarımız birlikte çalışmaya çok olumlu bakıyorlar. Bu bizi mutlu etti" şeklinde konuştu.

cihan
 



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs