Dünya KKTC'yi tanıyacak! | " /> Dünya KKTC'yi tanıyacak! | "/>

En Sıcak Konular

Barış yok: Dünya KKTC'yi tanıyacak!

4 Eylül 2008 15:13 tsi
Barış yok: Dünya KKTC'yi tanıyacak! 25 yıldır çözülemeyen Kıbrıs sorunu artık son virajı dönüyor... Hristofyas barışı yokuşa sürerken Kıbrıs için 'Kosova' formulü tartışılıyor. Bu son şans değerlendirilemezse, masadan çözümsüz kalkılırsa ne olacak? ASAM Uzmanı Sema Sezer: KKTC 5 yıl içind

Güney Osetya ve Abhazya'nın Rusya tarafından tanınmasının ardından Türkiye, kafasını Kıbrıs'a çevirdi. 11 Eylül'de başlayacak müzakerelerin sonucu, adanın geleceğini belirleyecek. Ancak iki liderin ilk görüşmesi bile üzerinde çok konuşmayı ve düşünmeyi gerektiriyor. Müzakereler olumlu sonuçlanır mı? Çözümsüzlük çıkarsa ne olur? Hristofyas neden 'çözümden değil de çözümsüzlükten yana' bir tavır sergiliyor? Tüm bu soruları Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kıbrıs Uzmanı Sema Sezer'e sorduk.

Hristofyas ve Talat’ın görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dışarıya verilen rahat bir fotoğraf. Ama gerçeği okuyunca şaşırdım. Hristofyas’ın açıklamalarına karşı Talat nasıl bu kadar soğukkanlı kalmış? Hristofyas, 2 bölgeli federasyon düşüncesinin bile taviz olduğunu söylemiş.

İkili bir devlete de yanaşmıyor. Yıl sonuna kadar çözüm olur, garantörlük haklarından feragatlik edilebilirse. Bu Rum tarafının resmi

Türk tarafına baktığımızda ise, adada iki liderin belirlediği çözüm vizyonu tutmuyor. Hristofyas sorunu Kıbrıslılar çözecek, diyor. Ama Genelkurmay Başkanı Başbuğ da olaya dahil oluyor.

KKTC ile aradaki farklılıkların giderilmesi ve ortak noktanın bulunması çok zor. Hristofyas’ın istekleriyle, adadaki Türklere yaşama şansı kalmıyor.

Hristofyas neden bu kadar zorluyor? Çözüm istemiyor mu?

Onun hedefi Türkiye’nin AB müzakereleri ile süreci paralel götürmek. Hristofyas, Türkiye’nin AB’ye girmesini istemez; ama ilişkilerini kesmesini de istemez. İşine geliyo çünkü.

Eğer Türkiye, limanları açar, Rumları tanırsa sorun kalmaz. Dünyada tanınan onlar. Bu nedenle eşitlik istemiyorlar.

Bu görüşmeler son şans mı?

Bu zamanda çözülmezse bir daha hiç çözülmeyebilir. Bir de şu var: İki halk, böyle bir çözüme ne kadar yakın acaba? Eğer müzakereler sonuçsuz kalırsa, BM’nin girişimleri de son bulacaktır.

KKTC’nin tanınması gündeme gelir mi?

Kosova, Güney Osetya örneklerinden yola çıkarak, onu tanıtmaya geçilir. Rumlarla yeni bir müzakere süreci başlayabilir. Komşuluk ilişkilerini belirlemek için.

Eğer Türkiye sürece nokta koyarsa, kararlı bir tutum sergilerse Kıbrıs 5 yıl içinde tanınır. Ama KKTC’nin devlet varlığını güçlendirmek için siyasi hukuki propaganda desteği gerekir.

Ekim’de büyük gerginlik çıkacak. Doğu Akdeniz’de Rumların iki yabancı şirkete petrol arama izni vermesiyle. 2009’da bu şirketler aramalara başlayacak. Bu takvim de müzakere sürecinin takvimi ile paralel. TSK, Doğu Akdeniz’de bu girişimlere izin vermeyeceğini ve engelleyeceğini bildirdi. O şirketler geldiğinde, TSK gemilerini karşısında bulur. Bu da müzakere sürecini çökertir ve siyasi gerginlik olur.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ

 



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,238 µs