Aliyev Erdoğan'a ne dedi? | " /> Aliyev Erdoğan'a ne dedi? | "/>

En Sıcak Konular

Aliyev Erdoğan'a ne dedi?

4 Eylül 2008 14:24 tsi
Aliyev Erdoğan'a ne dedi? Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan ziyaretine Baykal 'Azerbaycan'ı küstüreceğiz' diye karşı çıkmış 'ben olsam Bakü'ye giderdim' demişti. Azeriler Gül'ün ziyareti ile ilgili ne düşünüyor? Erdoğan Aliyev'le görüştü...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İstikrar İçin Diyalog" zirvesine katıldığı Şam'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretine yönelik eleştirileri değerlendirdi. Erdoğan, "Ziyaretin üzerinden nemalanmak isteyenler, bunun üzerinden politika yapmak isteyenler ne yazık ki ülkemde muhalefet ve ana muhalefet partisi." diyerek ziyareti eleştirenlere eleştiri yöneltti.
Erdoğan, basın mensuplarının konuya ilişkin bir sorusu üzerine "Azerbaycan ziyaretimde bu konuyu İlham Aliyev ile görüştüm. Herhangi bir sıkıntı olduğunu zannetmiyorum. Ama bunun üzerinden nemalanmak isteyenler, bunun üzerinden politika yapmak isteyenler ne yazık ki ülkemde muhalefet ve ana muhalefet partisi. Buradan bir şey alabilir miyiz gayreti içerisindeler. Geçmişte mensubu bulunduğu partinin lideri bu tür görüşmeleri o da yaptı." dedi.

Bu tür ilişkilerin devletler arasında olağan şeyler olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Masadan kaçtıkça hiç birşey elde edemezsiniz, siz masaya gidin. Başkaları kaçsın" dedi. 

Gül’ün Erivan ziyareti dünya basınında
Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan’a gerçekleştireceği ziyaret dış basında geniş yankı buldu. İngiliz gazeteleri, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunabileceğine dikkat çekiyor. Azeri basını ise ziyarete tepkili.

Ankara-Erivan yakınlaşmasını futbol diplomasisinin sağladığını yazan Le Figaro gazetesi, ilk defa bir Türk devlet başkanının Ermenistan’ı ziyaret edecek olmasına vurgu yaptı.

Gazete, iki ülke arasında son aylarda gizli görüşmeler gerçekleştiğini, bu yıl Mayıs ve Temmuz aylarında iki ülke diplomatlarının İsviçre’nin Bern kentinde gizlice görüştüklerini, Abdullah Gül’ün de 23 Temmuz’da Kars’ta Ani Harabeleri’ni ziyaret ettiğini hatırlattı.

Fransız ulusal basın ajansı AFP ise haberi “17 yıllık diplomatik soğukluğun ardından, Türk Devlet Başkanı’nın Ermenistan’a tarihi ziyareti” başlığıyla duyurdu.

GUARDIAN: ERMENİSTAN PERİŞAN, YOKSUL BİR HALDE
Guardian gazetesinde Stephen Kinzer’in kaleme aldığı yorumda Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan ziyaretinin, iki ülke arasındaki yabancılaşmanın sona ereceğinin bir göstergesi olabileceği belirtildi. Yazıda şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Ortadoğu ve Kafkaslar’da yeni ve ümit vaat eden bir arabulucu rolüne soyunuyor. Ancak komşusuyla husumet içerisinde olduğu müddetçe tam anlamıyla etkin olması mümkün değil. Ermenistan perişan, yoksul ve tecrit edilmiş bir halde ve Türkiye’yle yeni bir ortaklık aracılığıyla dünyanın geri kalanıyla ilişki kurmaya başlayabilir.”

Kinzer, Abdullah Gül’ün daha önce Kazakistan’da biraraya geldiği Sarkisyan’ı gayet makul bulduğu da belirtiliyor.

AZERİLER ZİYARETE TEPKİLİ
Azerbaycan gazetelerinde ise Gül’ün ziyaretine tepki var. Rusça yayımlanan Zerkola gazetesi, Türkiye’nin gündeme getirdiği Kafkasya’da İstikrar ve İşbirliği Platformunu da hatırlatarak, Ankara’nın tüm çabalarının sonuçsuz kalacağını yazdı. Gazetede, “Gül, Erivan’da olumlu sinyal alsa dahi, genel sonuç sıfır olacaktır. Kafkasya’da nüfuzunu artırmak amacıyla ABD’yi terk ederek Rusya’ya yaklaşmaya başlayan Ankara, Washington’ın Dick Cheney çıkartmasıyla daha da zor duruma düştü.” ifadelerine yer verdi.

Bazı Azeri gazeteleri ise Cumhurbaşkanı eski danışmanı, politikacı Eldar Namazov’un şu açıklamalarına yer verdi: “Ankara-Bakü krizi AKP hükümetinin dış politikasının en ciddi hatası olur. Azerbaycan faktörünü unutan parti, Türkiye’yi zarara uğratır. dolayısıyla seçimleri de, iktidarı da kaybeder.”

ntvmsnbc.com



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,668 µs