En Sıcak Konular

Erivan'dan Gül'e anlamlı jest

4 Eylül 2008 13:25 tsi
Erivan'dan Gül'e anlamlı jest Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye ve Ermenistan maçını izlemek için Erivan'a gideceği dün netleşirken, Ermeni cephesinde ilginç bir gelişme yaşandı. Gül için hangi jest yapıldı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye ve Ermenistan milli futbol takımları arasında yapılacak karşılaşmayı izlemek için Erivan'a gideceği dün netleşirken, Ermeni cephesinde ilginç bir gelişme yaşandı.

Ermenistan A Milli Futbol Takımı, 6 Eylül Cumartesi günü Türkiye A Milli Futbol Takımı ile yapacağı maça yeni amblemle çıkmaya hazırlanıyor. Yeni amblemde, kullanımı iki ülke arasında sorunlara neden olan Ağrı Dağı yerine kartal ve aslan yer alıyor. Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan, Erivan'da Ermenistan basınına yaptığı açıklamada, Ermenistan Milli Takımı'nın Türkiye maçı öncesinde yeni ambleminin resmî tanıtımını yaptı. Federasyon Başkanı Hayrapetyan, amblem değişikliğini "futbol taraftar derneklerinden gelen talep" olarak açıkladı, bir önceki amblemin taraftarlarca sevilmediğini söyledi.

Zaman'ın Erivan'dan telefonla sorularını cevaplandıran bir yetkili de, amblem değişikliğinin bir ay önce yapıldığını, resmî olarak ilk kez Türkiye ile yapılacak maçta kullanılacağını söyledi. Aynı yetkili, Ağrı Dağı'nın bulunduğu amblemin değiştirilmesinin Türkiye ile oynanacak maçla ilgisinin bulunmadığını savundu ve "Bilmiyorum. Önceki amblem yıllardır kullanılıyordu ve değiştirdik. Yeni amblemde kartal ve aslan yer alıyor." ifadesini kullandı. Ermenistan'dan yapılan açıklamalarda, Ağrı Dağı'nın ülkenin futbol federasyonunun ambleminden çıkarılması ile Erivan Hrazdan Stadı'nda Türkiye ile yapılacak maç arasında bir bağlantı kurulmaktan kaçınılsa da, değişikliğin "sembolik" anlamı bulunuyor. Ermenistan Anayasası'nın 13. maddesinin 2. paragrafına göre Türkiye'de bulunan Ağrı Dağı, "Ermenistan'ın devlet simgesi" olarak niteleniyor. Ankara, Ermenistan'ın Bağımsızlık Bildirgesi'nde Doğu Anadolu'dan "Batı Ermenistan" olarak bahsetmesini ve Ağrı Dağı'nın "devlet simgesi" olarak kullanılmasını "toprak iddiası" olarak yorumluyor. Bu değerlendirme, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan "Ermeni iddiaları ve tarihî gerçekler" belgesinde açıkça yer alıyor. Bu arada Ermenistan Futbol Federasyonu'nun yeni ambleminde yer alan aslan ve kartal da, Ermenistan Cumhuriyeti'nin devlet armasında yer alıyor.

Zaman



Bu haber 1,168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs