En Sıcak Konular

Elektriğe ikinci defa %15 zam

4 Eylül 2008 11:59 tsi
Elektriğe gelen % 15 zammın şokunu atlatmadan, ikinci % 15 zam için TETAŞ, TEDAŞ'a başvurdu. Vatandaş şokta...

Enerji Bakanlığı'na bağlı Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt AŞ (Tetaş), Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi'ne (Tedaş) sattığı elektriğin satış fiyatının 1 Ekim'den itibaren yüzde 34 oranında artırılması için EPDK'ya başvurdu.

Temmuz ayında başlayan otomatik fiyat mekanizması çerçevesinde Tetaş'ın ardından Tedaş da fiyat ayarlamasına gidecek. Tüketiciye 1 Ekim'den itibaren yansıyacak elektrik zam oranının yüzde 10-15 civarında olması bekleniyor. Böylece tüketici 2008'de üçüncü kez elektrik zammı ile karşı karşıya kalacak. Yılbaşında yapılan yüzde 10-15 oranındaki zam, tüketiciye yüzde 19-20'ye yakın bir oranda yansımıştı. 1 Temmuz'da yapılan ikinci zamda oran yüzde 21 olmuştu. 1 Ekim'den geçerli olacak üçüncü zam da yüzde 15'e yakın bir oranda gerçekleşecek. Böylece 2008'de elektriğe yapılan zam oranı yüzde 65'e ulaşacak.

Tetaş, 1 Ekim'den geçerli olmak üzere elektrik toptan satış fiyatını yüzde 34 artırarak 10,74 yeni kuruştan 14,39 kuruşa çıkarmak için EPDK'ya başvurdu. Tetaş, zam için elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın fiyatının, dünya petrol fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle, yılbaşından bu yana yüzde 50'ye yakın artmasını gerekçe gösterdi. 1 Temmuz'da başlayan otomatik fiyat mekanizması çerçevesinde, üç ayda bir maliyetler fiyata yansıtıldığı için, Tetaş'ın zammı, bu kurumdan elektrik alarak tüketiciye satan Tedaş'ın tarifesine yansıyacak. Ayrıca, elektrik borsası olarak bilinen, Enerji Bakanlığı Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin bünyesindeki Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nde ortaya çıkan fiyatlar da 1 Ekim'deki zamma yansıyacak. Devletin özel sektörden saatlik fiyatlarla elektrik aldığı bu sistemde, yaz sıcakları sebebiyle klima kullanımı arttığı ve devlet elektrik bulmakta zorlandığı için çok yüksek fiyatlarla piyasadan elektrik alındı. Fiyatlardaki bu yükseliş de zamma yansıyacak.

aktif haber



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs