En Sıcak Konular

Türkiye'ye altı maddelik liste

4 Eylül 2008 11:47 tsi
Türkiye'ye altı maddelik liste 'İstikrar İçin Diyalog' sloganıyla düzenlenen Şam Zirvesi sonrasında Esad, Erdoğan, Sarkozy ve Thani, ortak bir basın toplantısı düzenledi. İşte Ankara'nın merkezde olduğu o açıklamalar...

"İstikrar İçin Diyalog" sloganıyla Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen dörtlü zirve sona erdi. Zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Suriye ve Fransa, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı müzakerelere arabuluculuk eden Türkiye'ye teşekkür etti. 

Esad, Şam'daki dörtlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin barış süreci için önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında dolaylı görüşmeleri başlatabilme inisiyatifi alan tek ülke olduğunu belirtti.

Zirvede Türkiye'nin Kafkasya İstikrar Platformu önerisinin de ele alındığını söyleyen Esad, bu öneriyi önemli bulduklarını kaydetti.

Türkiye'ye 6 maddelik liste

Esad, zirvenin başında yaptığı kısa açıklamada da, "Barış süreci ve sınırların belirlenmesiyle ilgili Türk tarafına 6 maddelik bir öneri verdik. Buna İsrail'in cevabını bekliyoruz. Bunun cevabı, doğrudan müzakerelere geçilmesi ve doğrudan müzakerelerin geleceği için önemli" demişti.

İsrail ile görüşmeler ertelendi

Dün iki ülke arasındaki aracılı görüşmelerin beşinci turunun yapılması gerektiğini söyleyen Esad, İsrailli müzakerecinin istifası nedeniyle bu turun yapılamadığını söyledi.

Beşşar Esad, ülkesinin bu görüşmelerin sona ermesini istemediğini de açıkça ifade etti, ancak gelecek turun ne zaman yapılacağını açıklamadı.

Batılı diplomatlar da İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in istifa edeceğini açıklaması ülkenin nasıl temsil edilebileceğine ilişkin yasal sorunlara yol açtığı için, İsrail'in Türkiye'ye heyet gönderemediğini belirtti.

Türkiye'nin nezaretinde yapılan Suriye-İsrail aracılı görüşmeleri Mayıs ayında başlamıştı.

Sarkozy: "Türkiye'ye minnettarız"

AB dönem başkanı Fransa'nın Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa'nın İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı müzakerelere arabuluculuk eden Türkiye'ye minnettar olduğunu söyledi.

Şam'da basın toplantısında konuşan Sarkozy, "(Suriye) Devlet Başkanı Beşşar Esad'a da söylediğim gibi, Fransa, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler konusunda gösterdiği çabayı desteklemekte" dedi.

Sarkozy, "Türkler müthiş bir iş çıkardı. Bu, doğrudan müzakerelerle sonuçlanmalı. Giriştiği bu eylem nedeniyle bütün Avrupa Türkiye'ye minnettardır" ifadesini kullandı.

Fransız lideri, doğrudan müzakerelerin başlaması halinde Fransa'nın bu müzakerelere siyasi, diplomatik, askeri ve ekonomik bakımdan destek vermeye hazır olduğunu da söyledi.

Erdoğan: "Umutluyuz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, İsrail ve Suriye arasında yaşanan sorunun çözümüne yönelik barış sürecinde iki ülkenin de yapıcı bir tavır ortaya koyduklarını belirterek, "Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yapıcı tavır devam edecek olursa biz netice almakta umutluyuz" dedi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Suriye ile İsrail arasında daha önce de barış görüşmelerinde aracılık yapan taraflar olduğunu belirterek, "Ancak bu görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Barış görüşmelerinden siz umutlu ve iyimser misiniz?" sorusu üzerine, şu anda 4'üncü etabın tamamlandığını, İsrail'de meydana gelen siyasi gelişmeler nedeniyle bir gecikmenin söz konusu olduğunu ama sürecin 5'inci etap ile devam edeceğini dile getirdi.

Erdoğan, "Biz, yeni, Sayın Olmert'ten sonra işbaşına gelecek olan başbakanın da bu sürece olumlu bakacağına inanıyoruz. Tabii bu süreç içerisinde özellikle değerli kardeşim Beşşar Esad yapıcı bir tavır ortaya koydu. Ve şu ana kadar İsrail tarafından da yapıcı bir tavır söz konusu. Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yapıcı tavır devam edecek olursa biz netice almakta umutluyuz" diye konuştu.

"Bize düşen böyle bir barış girişimini başarmaktı. Böyle bir barış girişimine aracı olabilmekti" diyen Erdoğan, "Dolaylı da olsa böyle bir adımı atmanın faydasına inanıyoruz. Temennimiz odur ki netice alırız" ifadesini kullandı.

Şam zirvesine, Arap Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla toplantıya ev sahipliği yapan Suriye Devlet Başkanı Esad'ın yanı sıra, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, Körfez İşbirliği Konseyi Dönem Başkanlığı'nı yürüten Katar'ı temsilen Emir Şeyh Hamad Bin Halife Al Tani de katıldı.

Dört liderin gündeminde, Irak'tan İran'a, Akdeniz güvenliğinden Kafkaslar'a kadar geniş bir coğrafya vardı. Türkiye, üç örgüt ile de kurumsal bağı bulunan tek ülke sıfatıyla toplantıya katıldı.

Zirveye katılan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, 3 yıldan bu yana Suriye'yi ziyaret eden ilk Batılı lider. Sarkozy'nin ziyareti, Suriye'nin uluslararası izolasyondan kurtulması anlamında önem taşıyor.

Başbakan Erdoğan, Beşşar Esad'ın vereceği iftar yemeğine katıldıktan sonra Türkiye'ye dönecek.

Le Figaro: "Türkiye vazgeçilmez ülke"

Bu arada, Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesinin başmakalesinde, Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlar'daki son gerginliklere atıfta bulunularak, "Türkiye'nin bölgede vazgeçilmez ülke olduğu" kaydedildi.

Türkiye'nin Ortadoğu krizinde ve Kafkasya'da oynadığı arabuluculuk rolüne dikkat çekilen başmakalede, AB dönem başkanı Fransa'nın da aktif girişimlerde bulunduğu hatırlatıldı ve "iki ülkenin bölgede yaptığı diplomasi girişimlerinin, AB tam üyeliği konusunda ortaya çıkan krizden sonra Paris ve Ankara arasındaki ilişkilerin düzelmesi için fırsat yaratabileceği" yorumu yapıldı.

Gazete, "Bu şans değerlendirilmeli" ifadesini kullandı.

Le Figaro, Türkiye'nin Boğazların kontrolünü elinde tutması, Rusya ile ortak çıkarları, petrol hatlarının üzerinden geçeceği transit ülke olması, Gürcistan'a en fazla yatırım yapan ülke olması, 100 bin Abhaz mülteciye kapılarını açması ve etkisini Ukrayna'ya kadar hissettirmesi nedeniyle bölgenin çok önemli bir ülkesi olduğu yorumunu yaptı.

cnnturk.com



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,477 µs