gönderilen anket! | " /> gönderilen anket! | "/>

En Sıcak Konular

Çankaya Köşk'üne gönderilen anket!

4 Eylül 2008 08:18 tsi
Çankaya Köşk'üne gönderilen anket! 31 ilde 1251 kişi ile telefonla görüşme yöntemiyle yapılan ankette 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le Gül isimleri verilerek "en çok kime güvenirdiniz?" sorusu yöneltildi. Bakın halk nasıl yanıt verdi...

Köşk'e gönderilen ankete göre: Oyların yüzde 50'si AKP'ye
 
MetroPOLL kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılarak Çankaya Köşkü'ne gönderilen ankette, en beğenilen lider yüzde 33'le Erdoğan çıkarken, yüzde 14'le Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ikinci sırada yer aldı.

Bugün seçim olsa halkın yüzde 50.9 AKP, yüzde 9.5 CHP ve yüzde 6.6'sı MHP'ye oy vereceğini açıkladı. Ankette, Gül'ün milli maç için Ermenistan'a gitmesine halkın yüzde 67'lik kesimi destek verdi.

Vatan Gazetesi'nin 27 Ağustos'ta halkın en güvendiği kurumlar arasında Çankaya Köşkü'nün 4. sıraya düştüğünü gösteren anketi açıklamasının hemen ardından, 29 - 31 Ağustos tarihleri arasında MetroPOLL kamuoyu araştırma şirketi aynı konuda bir anket yaptı. Çankaya Köşkü yetkilileri, anketin Cumhurbaşkanlığı tarafından yaptırılmadığını, MetroPOLL şirketinin hazırladığı anketi Köşk'e gönderdiğini kaydetti. Kayseri dahil 31 ilde 1251 kişi ile telefonla görüşme yöntemiyle yapılan ankette 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le Gül isimleri verilerek "en çok kime güvenirdiniz?" sorusu yöneltildi. Ankentte halkın yüzde 56.4'ü Gül'e, yüzde 21.7'i ise Sezer'e güvendiğini açıkladı.

Laiklik kaygısı sürüyor

Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi sürecinde yaşanan laiklik ve rejimle ilgili kaygıların doğru olup olmadığına ilişkin soruya yüzde 52 oranında "hayır kaygılar yersizdi" yanıtı verilirken kaygıların doğru olduğunu yüzde 26.6'lık kesim dile getirdi. Laiklik ve rejime ilişkin "Bu kaygılarınız devam ediyor mu?" sorusuna ise halkın yüzde 73.4'ü "evet" yanıtını vermesi dikkat çekti. Yüzde 18.6 oranında ise "hayır devam etmiyor" yanıtı çıktı. Ankette, yüzde 78.4'lik kesimin Gül'ün kararlarının Türkiye'de laikliği tehlikeye sokmadığı kanaatinde olduğu belirlendi.


Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün başörtülü olmasını sorun olarak görüp görmedikleri yönündeki sorusuna yüzde 85.8 oranında "hayır" yanıtı çıktı. Yüzde 13.7'lik bölüm ise sorun olarak gördüğünü belirtti.

Erbakan affı

Gül'ün "herkesin Cumhurbaşkanı" olup olmadığı sorusuna yüzde 55.7 "evet" yanıtını çıkarken, yüzde 19.7 "hayır" karşılığını verdi.
Gül'ün yüzde 60 oranında tarafsız olduğu sonucunun çıktığı ankette, yasa ve kararnameleri yeterince denetlediği görüşü ise yüzde 59.6 oranında gerçekleşti.
Gül'ün rektör atamalarını halkın yüzde 62.5'i olumlu bulurken, yüzde 25.5'i olumsuz değerlendirdiğini kaydetti. Erbakan affının doğruluğu ve yanlışlığı konusunda ise halkın yüzde 54.6'sı Gül'ün kararını doğru bulurken, yüzde 33.7'si "yanlıştı" dedi.

Ermenistan'a gitmeli

Gül'ün Ermenistan-Türkiye milli maçı nedeniyle Erivan'a gidip gitmemesi konusundaki soruya ise halkın yüzde 67.4'ü "gitmeli", yüzde 22.9'u "gitmemeli" yanıtını verdi.

CHP yanlış yapıyor

CHP'nin Gül'le görüşmemesi ve Çünkaya'daki resmi ve özel toplantılara katılmamasının da sorulduğu ankette "CHP'nin bu politikası hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, yüzde 80.9 oranında "yanlış politika" yüzde 12.7 oranında ise "doğru politika" yanıtı verildi.

DTP kapatılmalı

Ankette halkın yüzde 57.6'sı DTP'nin kapatılmasını isterken, yüzde 31.2'si de kapatılmaması yönünde görüş belirtti. Genelde parti kapatmaya karşı çıkanların oranı ise yüzde 37.4 olarak gerçekleşti. Şiddete bulaşan partilerin kapatılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 40.9 oranında çıktı. TRT'nın Kürtçe yayın yapacak bir kanal açmasını yüzde 43.7'lik kesim olumlu karşılarken, yüzde 51.8'lik kesim ise "bölücü faliyetlerin artmasına neden olur" gerekçesiyle karşı çıktı. Ankete göre halkın yüzde 69.1 de AB için referandum yapılması halinde "evet" oyu kullanacağını dile getirdi.

En beğenilen lider Erdoğan

Anketin en çarpıcı bölümünü ise Yaşayan Türk siyaset ve devlet adamları arasında en beğenilen kişinin kim olduğu sorusu oldu. Yüzde 33.3'le(1251 kişiden 417'si) en beğenilen lideri olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı gösterirken, yüzde 14.7'le(184 kişi) Gül ikinci sırada yer aldı. Sezer yüzde 5.1'le(64 kişi) üçüncü, yüzde 2.6 ile (32 kişi) 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dördüncü, yüzde 2.4'le(30 kişi) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli beşinci, ve yüzde 2.2 ile (27 kişi) Deniz Baykal 6. sırada yer aldı.
"Mevcut siyasi parti liderleri arasında en güvendiğiniz lider hangisidir?" sorusuna ise halkın yüzde 51.9'ü AKP-Erdoğan yanıtını verirken, Baykal ve Bahçeli yüzde 4.2'şer oranlarla ikinci ve üçüncü sırada yer aldılar.


Oyların yüzde 50'si AKP'ye

22 Temmuz 2007 milletvekili seçiminde Ankete katılanların yüzde 51.5'i AKP'ye, yüzde 12.9'u CHP-DSP ittifakına, yüzde 7.8'i MHP'ye, yüzde 2.2'si de DP'ye oy verdiğini açıkladı.
Ankette "bugün bir milletvekili seçim yapılsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna ise halkın yüzde 50.9'u AKP'ye, yüzde 9.5'i CHP'ye, yüzde 6.6'sı MHP'ye, yüzde 2.6'sı DTP'ye, yüzde 1'i DSP'ye, Yüzde 1'i DP'ye oy vereceğini belirtirken, yüzde 11.3'lük kesim kararsız olduğunu kaydetti.

milliyet



Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,930 µs