En Sıcak Konular

Ramazan'da gereken sıvıyı böyle alın!

3 Eylül 2008 21:00 tsi
Ramazan'da gereken sıvıyı böyle alın! Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, uzun süren oruç süresinde vücudun ihtiyacı olan sıvıyı, zorlanmadan nasıl alabileceğimizi anlattı. Mutlu, iftarın da iki öğüne ayrılmasını önerdi:

Ramazan’ın uzun ve sıcak günlere denk geldiği şu günlerde, beslenme ve sıvı alımı nasıl olmalı? Bu konuda Sema Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu bilgiler verdi.

Ramazan ayının Eylül ayına denk gelmesiyle, günde ortalama 14–15 saat aç ve susuz kalacağımız düşünülürse, bu günlerde beslenme ve sıvı tüketimine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, yeterli sıvıyı nasıl alacaksınız? İftar yapıldıktan yatılana kadar yaklaşık her yarım saatte bir bardak su tüketilmeli. Sahurda da tüketeceğiniz 2 bardak su ile yaklaşık olarak günlük su tüketiminizi düzenlemiş olacaksınız.

İFTARI İKİ ÖĞÜNE AYIRIN

Su haricideki sıvı alım kaynakları ise yoğurt-süt grubu besinler, sebze ve meyveler. Meyve ve sebzelerden sıvı alımını nasıl düzenleyebiliriz?

Ramazan’da yemek yemeye ayrılan zaman kısıtlı bir süre olduğu için, iftarı 2 öğüne ayırmanızda fayda var. İftarın açılması ve akşam yemeği olarak beslenme düzeni oluşturulmalı. Bu iki öğünün arasının 10-15 dakika olmasını tavsiye ediyoruz. İlk öğünde besleyici 1 kase çorba içilmeli. Çorba mümkünse hazır çorba olmamalı.( tarhana, mercimek ya da karışık sebze çorbası olabilir.) bir hurma ya da incir yiyebilirisiniz. 1 bardak su ve 1 kase salatayı da iftar açarken tüketmenizde fayda var.

İftarın ikinci öğününde ise 1 bardak ayran ya da yoğurt, etli sebze yemekleri, 4 yemek kaşığı kadar pilav ya da makarna ve yine 1 kase salata tüketin. Meyve yemeye de çok vakit olmadığı için 2 porsiyonda bu öğünde meyve tüketmeyi tavsiye ediyoruz. Sahurda da 2 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Çay ve kahve yerine de limonata veya komposto tüketmelisiniz.

Uzun süren oruçlarda yetersiz beslenme sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle yeterli ve dengeli, vitamin, protein ve karbonhidrat tüketilmeli. Günde 2 bardak süt ya da yoğurt,3-4 köfte kadar balık ya da et 4-5 dilim ekmek (özellikle de çavdar ekmeği tüketilmeli. Çavdar ekmeği sahurda –yenildiği zaman 5 saat tokluk hissi verir), 3-4 porsiyon sebze yemeği, 4-5 porsiyon meyve tüketilmesi gerekiyor.  Şerbetli tatlılar yerine de sütlü tatlıların tüketilmesinin daha uygundur.

ekoyol



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,236 µs