En Sıcak Konular

Gül:Tüm etnik gruplarla eşit mesefadeyiz

3 Eylül 2008 16:41 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, “Bosna Hersek'in egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması ve bu ilkelerin sorgulanmaması” yönündeki çabalarını sürdürdüğünü söyledi

Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ile Konsey üyeleri Nebojsa Radmanoviç ve Zeliko Komşiç ile yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Silajdziç ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ve üyelerinin birlikte Türkiye'yi ziyaret etmesinin bu ülkenin Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini anlatan Gül, konuklarının gösterdiği bu ilginin kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

Bosna Hersek-Türkiye ilişkilerinin, gerek Bosna Hersek'teki savaş yıllarında gerekse savaş sonrasında yoğunluğunu yitirmeden devam ettiğini belirten Gül, ortak tarih ve kültürün iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin temelini oluşturacağını ifade etti. Gül, “Bundan dolayı Bosna Hersek, Türkiye ve Türk halkının gönlünde özel bir yere sahiptir” dedi.

“TÜM ETNİK GRUPLARA EŞİT MESAFEDEYİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Bosna Hersek'te barışı sağlayan Dayton Anlaşması çerçevesinde faaliyet gösteren “Barışı Uygulama Konseyi Yönlendirme Kurulu”nun etkin bir üyesi olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

“Bosna Hersek'in egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması ve bu ilkelerin hiçbir şekilde sorgulanmaması yönündeki çabalarımız sürdürülmektedir. Balkanlarda kalıcı barışa önem veren Türkiye, Bosna Hersek'in çok kültürlü yapısını desteklemiş, bu yöndeki politikasını uluslararası platformlarda her fırsatta somut biçimde ortaya koymuştur. Bu açıdan Türkiye, Bosna Hersek bilincinin yerleşmesi için Bosna Hersek'in birliğine, bütünlüğüne çok önem vermekte, tüm etnik gruplarla çok yakın ilişki içinde olmakta ve onlara eşit mesafede hareket etmeye özen göstermektedir.

Bosna Hersek'in istikrarlı, etkin, demokratik ve Avrupa ile Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda ilerleyen bir devlet haline gelmesini arzu etmekteyiz ve bu yöndeki gelişmeleri memnuniyetle izlemekteyiz. Bu bağlamda Bosna Hersek'in, 2008'in Haziran ayında Avrupa Birliği ile istikrar ve ortaklık anlaşması imzalaması ve Bükreş Zirvesinden sonra NATO ile yoğunlaştırılmış diyaloğa başlaması çok önemli gelişmelerdir ve bunlar Bosna Hersek için çok önemli adımlardır.

Bosna Hersek'in en kısa zamanda bu uluslararası yapılanmaların parçası olmasını sağlayacak reformları hayata geçirmesi, aynı zamanda etkin ve sürdürülebilir devlet olmasına da katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda savaş suçlusu Radovan Karadziç'in adalete teslim edilmesi bizi memnun etmiştir.”

Cumhurbaşkanı Gül, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkan ve üyeleriyle yaptıkları görüşmelerde, ekonomik, siyasi, kültürel ve ticari ilişkilerin yanı sıra enerji, turizm ve ulaştırma konularını ele aldıklarını, Bosna Hersek'teki Türk yatırımlarının daha da artırılmasına ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Tüm bu alanlarda Türk yatırımcıların Bosna Hersek'e daha fazla ilgi göstermesini beklediğini dile getiren Gül, Silajdziç'in de bu yöndeki temennisini kendisine ilettiğini söyledi.

Gül, konuşmasının ardından, bir gazetecinin, Ermenistan'a gidip gitmeme konusunda bir karar verip vermediğine ilişkin sorusunu, “Günü, vakti gelince size bilgi verilecek” diye yanıtladı.

"KAFKASYA'DAKİ GERGİNLİK ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE GEREKEN YAPILSIN, YETER Kİ İNSANLAR ÖLMESİN"

Silajdziç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Biz burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz" diye konuştu.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden memnun olduklarını kaydeden Silajdziç, iyi olan ekonomik ilişkilerin de en kısa zamanda daha iyi bir noktaya gelmesini temenni etti. Enerji konusunda özellikle su alanında ülkesindeki potansiyellerin büyük bölümünün kullanılmadığını belirten Silajdziç, ormancılık ve turizm sektöründe de ilerlemeler beklendiğini söyledi.

Silajdziç, bu çerçevede Türk yatırımcılara seslenerek, "Şimdi Bosna Hersek'te yatırım yapma zamanıdır. 1-2 yıl sonra her şey çok daha pahalı olacak" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ikili ve çok taraflı ilişkilerin çok iyi olduğunu ifade eden Silajdziç, iyi ilişkilerin bölgeye olumlu şekilde yansıyacağını kaydetti.

Küreselleşme döneminde nasıl davranılacağının örneklerden öğrenilmesi gerektiğini belirten Silajdziç, bu çerçevede Bosna Hersek'in bir model olduğunu ve bugüne kadar edindiği tecrübeleri herkese sunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Dünyadaki önemli diyaloglarda yapıcı şekilde yer alabileceklerini söyleyen Silajdziç, ülkesinin küçük ancak farklı etnik, din ve kültür yapısıyla sembol olduğunu ifade etti.

Silajdziç, 21. yüzyılda 16. yüzyıldaki insanlardan daha kötü olunmasına izin veremeyeceklerini söyleyerek, dünyada birçok insanın ülkesindeki gelişmeleri beklediklerini kaydetti.

Bosna Hersek'i savaş yılları sırasında terk edenlerin tekrar dönmesinin önemli olduğunu belirten Silajdziç, AGİT'in verilerine göre savaş sırasında 2,2 milyon vatandaşın ülkeyi terk ettiğini, ancak bugüne kadar 1 milyonu aşan kişinin döndüğünü kaydetti. Silajdziç, durumun böyle kalması halinde medeni bir toplumdan ve Avrupa'dan bahsedilemeyeceğini, dünyaya "komşudan büyük ol, daha fazla tanka sahip ol, o zaman istediğini yaparsın gibi kötü bir mesaj verilebileceğini" söyledi.

Savaş suçu işleyenlerin bir an önce adalete teslim edilmesinin önemli olduğunu belirten Silajdziç, bölgenin barış, istikrar ve refah içinde yaşamasının zamanının geldiğini kaydetti.

SORULAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Silajdziç, Gürcistan ile Rusya arasındaki anlaşmazlığa yönelik değerlendirilmesinin sorulması üzerine, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyinin resmi gündeminde henüz bu konuya değinmediğini ve bir karara varmadıklarını belirtirken, ancak bu konuda ortak bir tutumları olduğunu söyledi.

Bosna Hersek'in acılı günlerinden sonra sivil kurbanların olduğu yerlere duyarlılık gösterdiklerini, sivillerin bunlara maruz bırakılmamaları gerektiğini düşündüklerini kaydeden Silajdziç, "Uluslararası hukuk çerçevesinde gereken yapılsın, yeter ki insanlar ölmesin" dedi.

Silajdziç, Bosna Hersek'in paylaşacağı tecrübelere yönelik soru üzerine ise ülkesinde yüzyıllar boyunca uyum ve hoşgörü içinde farklı etnik, dini ve kültürel kimliklere sahip insanların refah içinde yaşadığını ifade etti. 1992'de bu konuda sınavı geçemediklerini söyleyen Silajdziç, "Maalesef bu konuda güçlü olan aşırı milliyetçilik oldu" diye konuştu. Geçmişte başarılı olan toplumu tekrar ayağa kaldırmaya çalıştıklarını belirten Silajdziç, zor şartlar altında edindikleri tecrübeleri her yerde herkesle paylaşabileceklerini söyledi.

Küreselleşmeye işaret eden Silajdziç, Müslüman ve Müslüman olmayanların dünyası arasında diyaloğa değinerek, bugün dünyada birçok konferansta bu konunun ele alındığını, bu konunun küresel bir sorun olduğunu ve bu konuda küresel bir çözüme ihtiyaç olduğunu ifade etti. Silajdziç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii ki, bu Kosova için de, Kafkaslar için de geçerli olabilir. Uluslararası toplum açısından tecrübe çok önemlidir. Bu da hemen etkin olmak. Bosna Hersek maalesef zamanında uluslararası toplum açısından çok önemli değildi ve çatışmalar hemen durdurulmadı."

Silajdziç'e Ankara ziyaretinde, konsey üyeleri Nebojsa Radmanoviç ve Zeliko Komşiç de eşlik ediyor

AA



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,759 µs