En Sıcak Konular

"Limanlarınızı açın" baskısı!

0 0 0000 00:00 tsi
AB Komisyonu, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerini içeren İlerleme Raporu'nu açıkladı. Komisyon, Türkiye'nin aralık ayının ortasına kadar deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemi ve uçaklarına açmasını istedi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kıbrıs sorunu sürse de Türkiye-AB müzakerelerinin dondurulmayacağını, 'diplomatik çabalara bir şans vermek istediklerini' belirtti.

Barroso, Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili yükümlülüklerini önümüzdeki aralık ayından önce yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
 
İLERLEME RAPORU
 
İlerleme Raporu’nda, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik alanda AB üyelik kriterlerini ne ölçüde karşıladığı genel olarak değerlendirilirken, tüm fasıllar itibariyle AB müktesebatına uyum çalışmaları ve bu yolda son bir yılda kaydedilen önemli gelişmeler ele alınıyor.
 
Kıbrıs:
Raporda, Türkiye'nin imzaladığı Ek Protokol uyarınca Kıbrıs Rum kesimi dahil 10 yeni AB üyesi için ulaşım üzerindeki kısıtlamalar dahil, malların serbest dolaşımını sağlamakla yükümlü olduğu belirtilerek, "AB bunu yakından izlemeyi sürdürecek ve 2006 yılı içinde tam uygulama yapılıp yapılmadığını değerlendirecek" ifadesine yer verildi.
 
Aksi takdirde müzakere sürecinin ilerlemesinin etkileneceğinin altı çiziliyor ve aralık zirvesi öncesi AB Komisyonu'nun tavsiyede bulunacağı kaydediliyor.
 
Türkiye'nin pek çok fırsatta Kıbrıs'ta BM önderliğinde kapsamlı bir çözüme bağlı kaldığını ifade ettiği hatırlatılan raporda, teknik komitelerin oluşturulması konusunda da Türkiye'nin Ada'daki her iki topluma desteğini yinelediği ifade edildi.
 
Buna karşın AB'li yetkililerin, 'KKTC'nin durumunun limanların açılması konusuyla irtibatlandırılmaması' gerektiğini söyledikleri belirtilen raporda, Ek Protokolün uygulanmasının Türkiye'nin yasal yükümlülüğü olduğu ileri sürüldü.
 
AB Komisyonu İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin Kıbrıs için 'Eylem Planından' da bahsedildi. Raporda, Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesiminin OECD gibi uluslararası örgütlere katılımını veto etmeyi sürdürdüğü de dile getirildi.

Sivil-asker ilişkileri:
Sivil-asker ilişkileri kapsamında Türkiye'nin AB standartlarını yakalama yolunda bazı ilerlemeler sağladığı, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının önüne geçildiği belirtilen raporda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyaseti önemli oranda etkilemeyi sürdürdüğü vurgulandı.
 
Raporda bazı üst düzey askerlerin Kıbrıs, laiklik, Kürt sorunu ve Şemdinli olaylarıyla ilgili yaptıkları açıklamalara da yer verildi.
 
301'inci madde:
Yargı alanında Türkiye'nin yaptığı düzenlemelere ve yargı mensuplarının eğitilmesine rağmen, özellikle Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin şiddet içermeyen fikirlerin ifadesini kısıtlamaya yönelik kullanılmasından şikayet edilen raporda, Şemdinli olayları örnek gösterilerek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun işleyişinin şüphe uyandırdığı ifade edildi.
 
Yolsuzluk:
İlerleme Raporu'nda yolsuzlukla mücadelede Türkiye'nin son bir yılda özellikle kamu yönetiminde şeffaflık açısından sınırlı ilerleme sağladığından bahsedilirken, "buna karşın yolsuzluk yaygınken yolsuzlukla mücadele kurumları ve politikaları zayıf kalıyor" denildi.
 
9'uncu Reform Paketi:
Türkiye'de reform sürecinin yavaşladığından bahsedilen ve hala çalışmaları süren 9'uncu reform paketinin bu rapor dönemine yetiştirilemediği anlatılan İlerleme Raporu'nda, Ombudsmanlık müessesesinin getirilmesinden övgüyle söz edildi.
 
STRATEJİ BELGESİ:

AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu’yla birlikte açıklayacağı yaklaşık 20 sayfalık Strateji Belgesi ise Türkiye-AB ilişkilerine yön veriyor.
 
Neler bekleniyor?
 
Strateji Belgesi'nde şu konulara vurgu yapıldığı belirtiliyor:
 
* Türkiye Kopenhag Kriterleri'ni yeterince yerine getirmeye devam ediyor
* Bir yıl içinde reform hızı yavaşladı
* İfade özgürlüğü konusunda daha fazla reforma ihtiyaç var
* Azınlık hakları, kadın hakları, sendikal özgürlükler ve sivil-asker ilişkileri iyileştirilmeli
* İyi komşuluk ilişkileri anahtar önemde
 
Gül: “Kriz lafları sansasyon amaçlı”
 
Üçüncü İtalya-Türkiye Forumu’na katılmak üzere Roma'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Gül, İlerleme Raporu’nun ardından bir krizin beklenip beklenmediğinin sorulması üzerine, "hayır. Kriz lafları, sansasyon yaratmak için ortaya atılan laflardır" diye konuştu.

CNNTurk



Bu haber 237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,205 µs