En Sıcak Konular

Dumansız mangal kömürü olur mu demeyin!

3 Eylül 2008 15:11 tsi
Mangal kömüründe bir milat kabul edilen dumansız mangal kömürü önümüzdeki aylarda Türkiye'de de üretilmeye başlanacak.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Akarçeşme, teknolojinin bir ürünü olan ve çevreye duyarlı mangal kömürünün kısa bir süre sonra Türkiye'de de üretileceğini söyledi. İTO Meclis Üyesi ve Akarçeşme Maden Metal İnşaat A.Ş.'nin Eşbaşkanı Akarçeşme, dumansız mangal kömürünü geçtiğimiz yıl Akarçeşme kömürcülük olarak Avustralya'dan ithal etmiş ve Türkiye'deki tanıtımını yapmıştı. Türkiye'de yeni bir ürün olan dumansız mangal kömürü de hem sektör hem de özellikle piknik yapmayı alışkanlık haline getiren halk tarafından ilgi ve şaşkınlıkla karşılanmıştı. Dumansız mangal kömürü, çevre kirliliğini meşe ağacından elde edilen ve Türkiye'de yaygın olarak kullanılan mangal kömürüne nazaran çevreye daha az zarar veriyor ve insan sağlığını gözetiyor. Ayrıca dumansız mangal kömürünün 5 saat süre ile aralıksız yanabilmesi ve suyla söndürüldükten sonra tekrar kullanılabilmesi 'mangal kömüründe bir milat başladı' tabirinin hiç de mübalağalı olmadığını ispatlıyor olsa gerek. Dumansız kömür kolay tutuşabilmesi ile de çekiciliğini koruyor. Teknolojik kömür olarak da bilinen mangal kömürü talaş ve orman ürünleri atıkları başta olmak üzere bitki atıkları gibi artıkların özel bir teknoloji ile preslenerek elde ediliyor. Akarçeşme, dumansız mangal kömürünün çevreci olmasının ikinci nedeni olarak da üretiminde hiçbir ağacın kesilmesine gerek olmamasını gösteriyor. Başka sebeplerle kesilen ağaçların arta kalan kısımları ile talaşlarının değerlendirilmesiyle elde edildiğini anlatan Akarçeşme, "Atıkları yani çöpleri değerlendirilmesiyle oluşan bir kömür bu. Bu da çevre namına güzel bir eylem aslında." diye konuşuyor.


Kanser riski azalacak


İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç Dr. Uğur Deligezer de dumansız mangal kömürünün kanser riskini azaltacağını söylüyor. "Geleneksel olarak kullanılan mangal kömürünün dumanının ve yüksek ateşle beraber yükselen tozların özellikle mide ve bağırsak kanseri risklerini barındırıyor. Ayrıca yüksek ısıda oluşan kimyasallarda mutasyona sebep olabiliyor." şeklinde konuşan Deligezer, dumansız mangal kömürünün dumansız olmasının kanser riskini azaltacağını vurguluyor.


Hiçbir kimyasal madde içermeyen dumansız, kokusuz, alevsiz ve kıvılcımsız mangal kömürü sert ve dayanıklı tropikal ağaçların artıklarından elde edildiği takdirde daha verimli oluyor. Akarçeşme bir milat sayılan dumansız mangal kömürü için "Dönüşü olmayan bir yola girildi. Türkiye de çağ atlayan bu gelişime ayak uydurmak istiyor. Biz de kömürcüler olarak bu fırsatı değerlendireceğiz." ifadelerini kullanıyor. Dumansız kömürün zaman içersinde tüm dünyaya yayılacağını da anlatan Akarçeşme son olarak şunları söylüyor: "Tabiî ki büyük pazarların ilgisini çeken bu kömürü Türkiye'de üretecektir. Zaten sektörün önde gelen temsilcileri tüm dünyanın, özellikle küresel ısınmayla hassaslaşan dünyanın çevreye duyarlı bu kömüre geçeceğini söylüyor. Kaldı ki bu kömüre geçildiği zaman belki de otoriteler (devleti kastediyor) dumanlı mangal kömürünü kullandırtmayacak."
 
zaman



Bu haber 1,924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs