En Sıcak Konular

Baracuda operasyonu: Fena ısırır!

3 Eylül 2008 14:45 tsi
Baracuda operasyonu: Fena ısırır! ABD Başkanlık yarışının sürpriz ismi Sarah Palin'le dalga geçiyorsunuz ama, peşin söyleyelim fena ısırır! Bunu anlamak için özel hayatının özel notlarını iyibilgi biyografi farkıyla okumanız lazım. Sonra toptan pişman olmayalım.

McCain’in Başkan Yardımcısı olarak Sarah Palin’i seçmesi, ‘magazinel duygular’la karşılandı ama gerçekte ABD Başkanı olma ihtimali bulunuyor. Ve sonra sormak gerekiyor; madem bu kadar problemli ve "hiç tanınmamış"tı, McCain onu nereden buldu?

Sahi nereden buldu?

Bir kere, “tam” ismini yazalım; “Sarah Louise Heath Palin”. “Heath” kızlık soyadı. 11 Şubat 1964 doğumlu, yani 44 yaşında. Meraklısı varsa onu da söyleyelim, Kova burcu.

Malum, siyasi ve dış politika tecrübesi olmamakla eleştiriliyor. Kişisel siyasi öyküsü şu kadar; 1992-1996 yılları arasında ABD’nin Alaska Eyaleti’nin bir şehri olan Wasilla’da iki dönem şehir konseyinde görev yapıyor.

1996-2002 yılları arasında da iki dönem üst üste Belediye Başkanlığı’nı kazanıyor. 2002 yılında Alaska’nın vali yardımcılığı için “başarısız” bir kampanya ile aday oluyor ama ancak “Alaska Oil and Gas Conservation Commission-Alaska Petrol ve Gaz Koruma Komisyonu”nda sandalye sahibi olabiliyor.

Bu görevi 2003-2004 arası. Sonra, Aralık 2006 tarihinde en genç ve ilk kadın Alaska Valisi seçiliyor. Sonrasında da 29 Ağustos 2008’de, Cumhuriyetçi Başkan adayı John McCain tarafından Birleşik Devletler Başkan Yardımcısı adayı olarak gösteriliyor.

Böylece ABD tarihinin başkan yardımcılığı için yarışacak ikinci kadın ünvanını da alıyor. (İlk kadın aday Demokrat Geraldine Ferraro’ydu.1984.)

İşte siyasi hayatı bu kadar Palin’in. Yeterli olmadığı gözüküyor. Daha çok yerel bir politikacı olarak parlamış intibaı var. Ama elbette bu kadar değil.

Kişisel biyografisine gelince

Palin, dört çocuğun üçüncüsü olarak Idaho’da doğmuş. (Seçimlerde bu eyaletten destek alması mümkün oluyor böylece. Ve İdeho önemli sayıda seçmenin bulunduğu bir eyalet.)

Ailesi o küçükken Alaska’ya taşınıyor. Burada “avcılığı” başlıyor. Okuldan sonra babasıyla birlikte “Moose” (bir tür geyik, Amerikan geyiği olarak anılıyor) avlamaya gidiyor.

Bu alışkanlığı hala devam ediyor. İyi bir avcı olarak tanınıyor. Lise döneminde iyi bir sporcu olarak biliniyor. Burada Palin’in “Cumhuriyetçi kimliğinin ve inançlı bir Hıristiyan” olmasının ilk işaretleri mevcut. Tabii “lider” kişiliğinin de.

Lisede,  Evanjelik bir Hıristiyan organizasyonu olan (kuruluşu 1954)  “Fellowship of Christian Athletes” başkanlığını yapıyor. Aynı zamanda okul basketbol takımının da kaptanı oluyor.

Basketbol hayatı sırasında yaşanmış ilginç bir öykü var. Bu örneğin biz Türkler için çok önemli görülmeyebilir ama Amerikan sosyal hayatı içinde her zaman anılan “büyük” bir başarı olarak görülüyor.

Alaska Şampiyonası sırasında takımı son saniyede yenikken oldukça kritik serbest atışları Palin yapıyor. Üstelik ayak bileği sakatken. Bu atışları gerçekleştirerek şampiyonluğun kazanılmasını sağlıyor.

Baraküda Palin’in Obama ile ortak tarihi

Bu öykü Alaska’da hala anlatılıyor. Ve ilginçtir ulusal kaynaklarda Palin biyografileri hep bu notu içeriyor. İşte bu olaydan sonra Palin, “Barakuda-Barracuda” takma ismini alıyor. Barakuda yırtıcı ve fırsatçı bir balık türü.

Özel diş ve ağız yapısıyla, hatta bazı türlerinin zehirli olmasıyla biliniyor. İnsanlara pek saldırmıyor ama bu balığı avlamak itibarlı görülüyor.

Böylece “Barakuda Palin” için yeni bir dönem başlıyor. İki yıl sonra 1984’de Palin bir başka maceraya girişiyor ve şu sıralar ABD’de internet sitelerinde genellikle sahteleri dolaşan “güzellik resimleri”nin doğuş dönemi başlayor.

Palin, “Miss Wasilla Güzellik Yarışması”na katılıyor ve kazanıyor. (Yarışmada maharetini flüt çalarak gösteriyor.) Yani güzelliği tescilli.

Burada ilginç bir noktayla karşılaşıyoruz. Daha doğrusu ABD Başkanlık yarışında ilginç bir tesadüf oluşuyor. Palin 1982’de Hawaii Pacific College-şu anki ismiyle Hawai Pasifik Üniversitesi”ne, Honolulu ile gidiyor. İşletme okuyor.

Tesadüf nedir diye merak ederseniz, söyleyelim. Demokrat Parti’nin Başkan adayı Barack Obama’nın biyografisine bakın!

Ama burada bir yıl kalıyor. Nedendir bilinmez Kuzey Idaho Üniversitesi’ne transfer oluyor ve burada “iletişim ve gazetecelik” tahsil ederek mezun oluyor.

1988’den itibaren de bir Alaska televizyon kanalında spor muhabiri olarak çalışmaya başlıyor. Eli etmek tuttuğu için de eşinin ailesinin balıkçılık işine maddi yardımlar da bulunuyor.

Palin’in gençlik ve eğitim yılları böyle. Ardından ilk politik denemeleri geliyor. Bir kısmına değindik, Sarah Palin’i anlamamıza yarayacak bazı notları da ekleyelim.

Siyasi yaşamı sırasında Kilise faaliyetlerine özel önem verdiği gibi, ABD’de önemli bir kuruluş olan, politik ve dini kimlik taşıyan “National Rifle Association-Ulusal Silah Derneği”ne üyeliğini başlatıyor.

(Bu dernek 1871 tarihli ve 4.3 milyon kadar üyesi olduğu tahmin ediliyor. Çok güçlü bir lobisi var ve doğal olarak silah üreticisi firmaların da desteğine sahip.)

Enerjik Palin!

Sarah Palin’in küçümsenen politik tecrübesi ne kadardır bilinmez ama petrol ve doğalgaz, yani enerji konusunda ilginç tecrübeleri var. Bunlardan biri-medyada hiç yazılmayan biçimde-kocasının efsanevi BP şirketinin eski bir çalışanı olması.

Palin’in iklim değişikliği ve gaz emisyonları üzerine çalışmaları bulunuyor ama rahatlıkla söyleyebiliriz ki enerji ve ilişkili konularda tam bir Cumhuriyetçi. Enerji şirketleri ve politikaları üzerinde tutucu. Firmalara vergi indirimleri konusunda uygulamaları mevcut.

Doğalgaz ve hatları konusunda birçok kurum, kişi ve hatta ülke ile yakın ilişkileri biliniyor. Örneğin Ağustos 2008’de-yani daha dün!-TransCanada Pipelines için 26 milyar dolar beklentili-yanlış okumadınız-ve 500 milyon dolar inşa bedelli bir projeyi imzalamış bulunuyor.

Yani Palin’in seçilmesi şaşartıcıysa da, “büyük sürpriz” değil.

“Özel” hayatı…

Yine de Palin’in kişiliği ve müstakbel liderliği konusunda en sağlıklı ipuçlarını kişisel notları verecektir.

Bir çok yerli ve hatta yabancı kaynağa göre Palin ABD dışına hiç çıkmamış bir aday. Bu doğru değil. Alaska sınırında olan Kanada’ya gitmesini saymasanız bile, buraya dikkat, 2007 yılında Kuveyt’e gitmiş! Bir de Almanya gezisi var. Amerikan askerlerini ziyaret etmiş.

Politik hayatı ile ilgili garip bir bilgi de, Cumhuriyetçi Parti’den önce kocasıyla birlikte Alaska’nın ABD’den ayrılmasını amaç edinen Alaska Bağımsız Partisi’ne üye olması! Bu noktanın eleştirileceği şimdiden belli.

Palin’in orijinal dini Roma Katolikliği. Orijinal diyoruz çünkü ailesi daha sonra Pentecostal Kilise’ye geçmiş. Bu din değişikliği gibi değil. Aynı dinin farklı bir yorumu, daha ileri gidersek bir tür mezhebi diyebiliriz.

Bu kolun temsilciliğini ABD’de “Assembly of God-Tanrı’nın Meclisi” adında büyük bir kuruluş yapıyor. Ama neticede Palin iyi bir Katolis ve 12 yaşında vaftiz edilmiş! Biraz geç ama durum bu.

Palin’in dini bağları konusunda karışık bir takım bilgiler mevcut ama bu ana temayı değiştirmiyor. Zira kendisini “İncil Hıristiyanı” olarak tanımlıyor.

Palin lise aşkıyla (Todd Palin-1988) evlenmiş.  Yani 24 yaşında. Ailesinin biraz buruk karşıladığı anlaşılıyor. Çünkü Amerikalılar’ın “big white wedding” dedikleri, Türkçe’ye “telli duvaklı” olarak çevirebileceğimiz bir düğün-ekonomik nedenlerle-yapılamamış.

İlk çocukları Track, evliliklerinden 8 ay sonra dünyaya gelmiş! Bugünlerde kızı için yapılan dedikodulara bakıldığında-hani günahına da girmeyelim ama-ana, kız benzetmelerine uygun düşüyor.

Eşi Todd o dönemde BP’nin saha operatörü olarak çalışıyormuş, devamında balıkçılık işine girmiş. Toplam 5 çocukları var; Track (1989),  Trig (2008-yazıldığı gibi bu çocuk Down Sendromlu ve hamile iken bu durumu öğrenen Palin kürtaja karşı olduğundan bebeğin alınmasına izin vermemiş.), Bristol (1991), Willow (1995), Piper ( 2001).

İşte "belki bir gün", ABD Başkanı olma ihtimali bulunan Sarah Palin'in öyküsü böyle.



Bu haber 1,448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,026 µs