terk eder mi? | " /> terk eder mi? | "/>

En Sıcak Konular

ABD batık bankalarını terk eder mi?

3 Eylül 2008 13:03 tsi
ABD batık bankalarını terk eder mi? ABD kaynaklı, boyutları her geçen gün biraz daha derinleşen finansal kriz, ABD hazinesine bir hayli yük olmaya başladı. Yaşananlar, tıpkı TMSF’nin bankalara el koyduğu dönemi hatırlatıyor. Peki, ABD ekonomiye getirdiği yükten kurtulmak için, ya bank

ABD’de mortgage kredileri nedeniyle başlayan ve bugün, batık banka haberleriyle devam eden finansal darboğaz, bütün dünya ekonomileri üzerinde tedirginliğini hissettiriyor. Bankalarını koruma çabası içine giren ABD ise, hazineden yiyor.

Ve tam da başkanlık seçimleri öncesi, Amerikan Merkez Bankası (FED) Kansas eyaleti Başkanı Thomas Hoeing, bankaların batmasına izin verilmesi durumunda, ekonominin daha iyi çalışacağını ve istikrarın sağlanacağını savunuyor.

Hoeing, bir partiyi tutuyor mu, Obamacı mı, McCainci mi bilmiyoruz. Ama biz yine de uzmanlara, bunun bir kurtuluş olup olamayacağını sorduk.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk: ABD’nin liberal eknomik yapısı ititbariyle, bankaları devletleştirme, sistemine ters. Bu pansuman daha büyük yaralar açabilir.

Biz de TMSF ile bankaları kurtardık. Ama ekonomiye büyük yük getirdi. ABD böyle bir şey yapmak istemiyor sanırım. Bence bu, daha olumlu olur. O kangreni kesip atacaklar. Böyle yapılırsa tabii ki sıkıntı olur. Hele de batan banka sayısı 20’leri bulursa. Ama aksi durumda ABD hazinesine büyük yük getirecek. Bence bu tedbir olumsuz görünse de sistem temizlenir.

Böyle bir durumda, ilk etapta dolarda zayıflama olur. Ama belki bu seçim öncesi kasıtlı bir açıklama olabilir.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Alkin: Böyle keskin tutumlar çözüm yolu değil.  Çok büyük şok yaratır. Bu açıklama bile kötü etki yaratabilir piyasalarda.

Şimdiki ABD yönetimi de böyle bir karar almaz. Ayrıca bu, 1-2 bankanın sorunu değil. Bu uygulama ABD’yi çökertir.

Bu açıklamayı yapanlar, sırtında yumurta küfesi olmayanlardır. Bunu çok rahat söylerler. Zaten Amerika’nın iki alternatifi var: Ya bankaları kurtaracak, ya da elini çekecek. Ama kim gelirse gelsin kurtarma yolunu seçer.

www.iyibilgi.com  özel Seda Baştuğ



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,562 µs