En Sıcak Konular

“Kredi kartı psikoloji bozuyor”

3 Eylül 2008 12:29 tsi
Türkiye'de kart kullanıcılarının neredeyse tamamına yakını kredi kartı ile aylık gelirinden yüksek harcama yapıyor.

Fahri Sarrafoğlu / Dünya Bülteni

Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından yapılan araştırma, kredi kartlarının Türk halkının psikolojisini bozduğunu ortaya koydu. Türk halkı, kredi kartını en fazla gıda ürünleri için kullanırken, kart kullanıcılarının neredeyse tamamına yakını kredi kartı ile aylık gelirinden yüksek harcama yapıyor. Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) tarafından yapılan "Kredi Kartı Araştırması", Türk insanının kredi kartından muzdarip olduğunu ortaya koydu. Bin 312 kişi üzerinden yapılan araştırmada araştırmaya katılanların yüzde 37.90'ı alt gelir grubundan, yüzde 50.95'i orta gelir grubundan, yüzde 11.15'i ise üst gelir grubundan seçildi. 

BİR KREDİ KARTI BİLE YETMİYOR

Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 38.45'i sadece bir kredi kartına sahip iken, yüzde 28.82'si iki kredi kartına, yüzde 19.44'ü ise üç kredi kartına sahip. Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 4.78'i ise 5 ve üzerinde kredi kartı kullanıyor. Kredi kartını kendi talebiyle alanların oranı ise yüzde 60.94 olurken, kart kullanıcılarının yüzde 75.68'lik kısmı da bankaların kredi kartlarına uyguladığı faizlerden haberdar. Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 42.09'luk kısmı parası olmadığı zaman harcama yapabildiği için kart kullanıyor. Buna karşın yüzde kart kullanıcılarının 23.40'lık kısmı kredi kartının kendisine güven verdiğini kaydederken, yüzde 21.71'i de geçici de olsa maddi yönden rahatlattığı için kredi kartı kullandığını açıkladı. 

GELİR-GİDER DENGESİNİ BOZUYOR

Araştırmaya göre kredi kartının en büyük dezavantajı gelir gider dengesini bozması. Kart kullanıcılarının yüzde 40.71'i kredi kartının gelir gider dengesini bozduğunu ifade ederken, yüzde 22.55'i gereksiz harcama yaptığını söyledi. Kullanıcıların yüzde 20.64'ü ise kredi kartı yüzünden "ruhsal çöküntüye" girdiğini açıkladı. Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 42.81 gibi büyük bir oranı kredi kartı nedeniyle psikolojik sıkıntı yaşadığını açıkladı. 

Araştırmaya göre kart kullanıcılarının sadece yüzde 12.16'lık kısmı dönem borcunun tamamını öderken, yüzde 60.41 gibi büyük bir kısmı ise en az ödenmesi gereken tutarı ödeyebiliyor. Kart kullanıcılarının büyük bir kısmının kart harcaması aylık gelirini aşıyor.

EN FAZLA GIDA İÇİN KULLANILIYOR

Araştırma, kredi kartının özellikle gıda masrafları için kullanıldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 33.01'i kartı en fazla gıda harcaması için kullandığını bildirirken, yüzde 25.87'si ise borç ödemek için kredi kartı kullanıyor. Kart kullanıcılarının yüzde 20.74'ü de kartı zorunlu ihtiyaçları için kullanırken, en fazla giyim masrafı yapanların oranı yüzde 8.22, en fazla eğitim için kart kullananların oranı ise sadece yüzde 3.05'de kaldı.



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs