En Sıcak Konular

Hindistan nükleer izin bekliyor

3 Eylül 2008 12:27 tsi
Nükleer çalışmalar konusunda Batı'dan izin bekleyen Hindistan'ın kaderi yarın belli olacak.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yarın ve Cuma toplanacak olan Nükleer Tedarikçiler Grubu (NSG), ABD ile Hindistan arasında imzalanan nükleer anlaşmayla ilgili kararını verecek.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu 45 ülkenin üye olduğu NSG, yarın ve Cuma günü yapacağı toplantıda, ABD'nin, Nükleer Silahsızlanma Anlaşması (NPT)'ye imza atmayan Hindistan ile yapacağı nükleer işbirliği anlaşmasını görüşecek. ABD'nin NSG'ye sunacağı taslak, 34 yıldır NPT dışındaki Hindistan üzerinde süren nükleer ambargonun sonu anlamına geliyor.

2005'te temelleri atılan İndo-Amerikan nükleer anlaşmasının tamamen sivil amaçlı olduğunu savunan Washington, NSG üyelerini ikna ederek Hindistan için bir ayrıcalık tanımalarını amaçlıyor. Washington merkezli bir çok uzman grup ise, bu nükleer anlaşmanın bir çok açıklarla beraber dünyanın geleceği için sorumsuz bir anlaşma olduğunu savunuyor. Silahların Kontrolü Kurumu yöneticisi Darly Kimball, mevcut taslağın çürük ve sorumsuz bir çalışma olduğunu, dolayısıyla reddedilmesi gerektiğini söyledi. Kimball, NSG üyesi ülkelerin NPT anlaşmasını korumalarının elzem olduğunu dile getirdi.

Siyaset Eğitimi Merkezi başkanı Henry Sokolski ise, NSG toplantısından çıkacak kararın NPT'nin 11 Eylül'ü olacağını belirtti. Amerikan Kongresinin, Amerikan Nükleer Anlaşmalar Kanunu'nu delen bu anlaşmayı onaylamasının bu haliyle zor gözüktüğüne değinen Sokolski, NSG'nin de kararının bu yönde olacağını tahmin ediyor.

Amerikan Dışişlerinin üç numarası William Burns taslağı savunmak için 4-5 Eylül'de Viyana'da bulunacak. Amerikan Dışişleri sözcüsü Sean McCormak, toplantı öncesi yaptığı açıklamada bu anlaşmanın NSG için de önemli olduğunu, Amerika'nın NSG içi ve dışında bu tür anlaşmalar yapmaya devam edeceğini ifade etti.

Carnagie Uluslararası Barış için Yardım Kurumu nükleer silahsızlanma uzmanı Sharon Squassoni, Hindistan'ın anlaşmanın uygulamaya girmesinden sonra olası bir nükleer silah denemesi durumundaki tutumunun ne olacağına değindi. Amerikan yönetimini bu durumda nükleer anlaşmayı durduracağını, enerji vermeyi keseceğini ve sağladığı ekipmanları da geri isteyeceğini belirtmişti.

Uzmanlar, Hindistan tarafının böyle bir şarta hala direk onay vermediğini ve bunun endişe verici olduğunu savunuyor.

dünya bülteni



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs