En Sıcak Konular

Hamas: Meşal gitmedi

3 Eylül 2008 11:54 tsi
Hamas: Meşal gitmedi Hamas, siyasi Büro Şefi Halid Meşal'ın Şam'dan ayrılarak Sudan'a gittiği haberini yalanladı.

Gazze'de fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas'ın sözcülerinden Dr. İslam Rıdvan, Meşal ile ilgili haberi "dedikodu" olarak nitelerken, Suriye ile "güçlü" ilişkileri bulunduğunu belirtti. Rıdvan, "Hamas'ın kardeş Suriye ile ilişkileri stratejik ve çok derindir" diye konuştu.

Rıdvan, Kahire'de Filistinli gruplar arasında bir hafta önce başlatılan diyalog görüşmeleri için henüz resmi bir çağrı almadıklarını da bildirdi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Nayif Havatme başkanlığında bir heyet de görüşmelere katılmak için dün Kahire'ye gitmişti.

İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi temsilcilerinin katıldığı görüşmelere, Filistinli iki rakip ve çatışan grup, Hamas ve El Fetih henüz temsilci göndermedi.

Dr. İsmail Rıdvan, Mısırlı yöneticilerin El Fetih ile görüşmelerinden sonra Hamas grubunun çağrılacağı beklentisinde olduklarını ve muhtemelen Ramazan'ın son 10 gününde, bir Hamas heyetinin Kahire'ye gidebileceğini kaydetti.

Rıdvan, halen Mısır'da bulunan fraksiyonların temsilcilerinin de Hamas ile birlikte, Mısır'ın Gazze Şeridi'ne Arap gücü yerleştirilmesi önerisine şiddetle karşı çıktıklarını bildirdi.

"Şu anda Gazze Şeridi'nde güvenlikle ilgili bir sorun yok" diyen Dr. Rıdvan, buna gerek bulunmadığını kaydetti ve "Bu askeri güçler, Batı Şeria ve kutsal yerleri kurtarmak için Kudüs'e gelsinler" önerisinde bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt, Gazze'de Hamas ile El Fetih arasında devam eden çatışmaları durdurmak için bölgeye Arap gücü gönderilmesi önerisinde bulunmuş, böyle bir gücün Filistinli gruplar arasındaki çekişmelerin yanı sıra İsrail ile Filistinli grupların zaman zaman kanlı sonuçlar doğuran çatışmalarını da durdurmaya yarayacağını savunmuştu. Hamas ise öneriye hemen karşı çıkmış, böyle bir şey için tüm Filistinlilerin ortak karar vermesi gerektiğini ifade etmişti.

Rıdvan, Mısır'ın Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas lideri Halid Meşal'i Kahire'de bir araya getirmek için de çaba harcadığını, bu çabaların olumlu sonuç vermesi durumunda, her iki liderin muhtemelen Ramazan ayından sonra Kahire'de bir araya gelebileceklerini ifade etti.

Abbas, Hamas ile görüşmek için, bu hareketin Gazze Şeridi'nde kontrolü ele geçirdiği 2006 Haziran ayı öncesine dönülmesi ve geçici bir hükümet kurulması şartlarını öne sürüyor.

Hamas, bugüne kadar bu yönde dile getirilen koşulları kabul etmedi.

8 sütun



Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs