En Sıcak Konular

Baracuda ‘bölücü’ çıktı

3 Eylül 2008 11:44 tsi
Baracuda ‘bölücü’ çıktı ABD'de seçimlere kısa bir süre kala 'yardımcı' adayını açıklayan McCain pişman mıdır bilinmiyor ancak yardımcısı Palin Cumhuriyetçi adayın başını ağrıtmaya devam ediyor. 17'lik bekar kızı bebek bekleyen Palin bu kez 'bölücü' çıktı.

Amerika McCain’in yardımcı adayının yaşam hikâyesiyle sarsılıyor. Palin’in aile skandallarının ardından ayrılıkçı Alaska Bağımsızlık Partisi (AIP) geçmişi ortaya serildi. Palin, 1996’da Cumhuriyetçilere katılmak için ayrılsa da son kurultaya destek mesajı yollamış. AIP amaç için ana akım partilere sızmayı salık veriyor

4 Kasım’da başkanlık seçimine gidecek ABD’de Demokratik Parti’nin görkemli kurultayının ardından, önceki gün Minnesota’da başlayan Cumhuriyetçi Parti kurultayının etkinlik düzeyi Gustav kasırgası yüzünden düşürüldü. Zaten dikkatler kurultayda değil, Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain’in sadece iki kez görüştükten sonra başkan yardımcısı adayı ilan ettiği Sarah Palin’in üzerinde. Zira 44 yaşındaki beş çocuklu Alaska Valisi’nin hayatından açılan her yeni sayfa Amerikalıları şaşkına çeviriyor.

1970’lerden beri eyaletin ABD’den bağımsızlığını ilan etmesi ya da Kanada’ya bağlanması seçeneklerinin referanduma sunulacağı kendi kaderini tayin hakkını savunan Alaska Bağımsızlık Partisi (AIP), Sarah Palin’in kocasıyla birlikte eski üyeleri olduğunu, 1994 kurultayına katıldığını ve 1996’da Cumhuriyetçi Parti’ye geçmek için resmen ayrıldığını duyurdu. Kadın vali daha bu yıl başında AIP kurultayına hitaben bir konuşma kaydedip, “Partinizin eyaletimizin anayasasını her şeyin üzerinde tutma vizyonunuzu paylaşıyorum. Hayırlı çalışmalarınızı devam ettirin” demiş.

‘ÖNCE ALASKA’
McCain son televizyon reklamında ‘Önce ülkemiz’ sloganını kullanırken, ‘Önce Alaska, Daima Alaska’ sloganıyla tanınan AIP, eyalet anayasasının birinci maddesi uyarınca federal hükümetin elindeki tüm kamu topraklarının geri alınması ve eyaletin petrol-doğalgaz kaynaklarını kullanarak ekonomik açıdan kendine yetmesini savunuyor. Eyaletin üçüncü büyük partisi AIP’ye göre, Alaska’yı ABD’nin 49. eyaleti yapan 1958’teki oylamaya yolsuzluk karıştırılmıştı ve halka gerçek tercih olanağı sunulmamıştı ki, bu BM şartı ve uluslararası hukukun ihlali. AIP Genel Sekreteri Lynette Clark, Palin için “Tanrı aşkına, neden cumhuriyetimizin gelişmesi ve Alaska’nın kendi kaynaklarıyla müreffeh olmasına karşı bir adayla omuz omuza verdiğini anlayamıyorum” dedi. Clark, Palin’le şahsen konuşmadığını, ama Alaska’yı her şeyin önüne koyduğunu bildiğini söyledi. AIP kurultayında Genel Sekreter Yardımcısı Dexter Clark’ın, eski üye Palin’in valiliğine övgü düzdükten sonra, “Federal hükümetin tümden çöküşü tamamlandı. Parti politikamızın propagandası için ana akım partilere sızmalıyız. Bu alanda bir şey yapma imkânınız olacaksa hangi parti olursa olsun girin” tavsiyesi var.

Doğduğu yer olan Alaska’daki en fazla 8 bin 500 nüfuslu Wasilla’nın belediye başkanıyken Washington’da lobi şirketi tutup kasabaya 27 milyon dolarlık federal fon sağlamış Palin’in, 2006’da seçildiği Alaska valiliğinde “Eyalet yönetimiyle o kadar meşgulüm ki, Irak savaşına dikkat edemedim” dediği hafızalarda. Oysa Irak savaşının baş savunucularından McCain, federal fonların har vurup harman savrulmasına karşı olup Palin’i bu tiynette bir kişi olarak sunmuştu.

OBAMA: AİLE MESELESİ
Kadın valinin özel yaşamı da mercek altında. Önce Palin’in Down sendromu saptanmasına rağmen doğurduğu beşinci çocuğunun aslında 17 yaşındaki özkızı Bristol’den torunu olduğu iddia edildi. Bunun üzerine Palin, Bristol’ün şu anda beş aylık hamile olduğunu ve çocuğunun babasıyla yakında evleneceğini açıkladı. Tabii ‘örnek muhafazakâr’ Palin, okullarda cinsellik eğitimi ve doğum kontrol hapı dağıtılmasına karşı çıktığından ana akım medyanın diline düştü. Ama muhafazakârlar, kadın valinin kızına kürtajı değil, doğurup evlenmesi tavsiyesinden memnun. Aile Araştırma Konseyi gibi dinci muhafazakâr örgütler, “Kürtaj karşıtı, aile yanlısı konuşmakla kalmayıp kendisini sınavdan geçiren koşullarda da açıkça öyle yaşıyor” gibi mesajlarla Palin’i övdü. Demokrat başkan adayı Barack Obama, kadın valiye dair dedikoduları kampanyasının çıkardığını reddedip “Buna yeltenen kovulur. Aile meselesi, siyasi mesele yapılamaz” dedi. McCain ise Palin’e sahip çıkarak kendisiyle ‘gurur’ duyduğunu, daha önce hakkında ‘kapsamlı araştırma’ yaptırdıktan sonra yardımcı adayı seçtiğini söyledi.

Atlı polis skandalı

Palin hakkında kız kardeşini üzerek boşanan atlı polis (trooper) kayınbiraderinin işten kovulması için emniyet müdürüne baskı yaptığı ve buna yanaşmayan müdürü görevden aldığı iddiaları yüzünden etik soruşturma da açıldı. Suçlamayı reddetse de avukat tutan Palin’e destek için Cumhuriyetçi Parti 12 avukatlık ekip yolladı. Amerikalılar bu skandala ‘Troopergate’ adını taktı.



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,736 µs