En Sıcak Konular

Bush'tan “İslam saygısızlığına” koruma

3 Eylül 2008 10:44 tsi
Bush'tan “İslam saygısızlığına” koruma
ABD, İslam’a saygıya çağıran ve dinlerin karalanmasını kınayan Birleşmiş Milletler Kararı’nın engellemek için dünya çapında kampanyanın liderliğini yürütüyor.

Bush yönetimi İslam Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) İslam’a saygıya çağıran ve dinlerin karalanmasını kınayan Birleşmiş Milletler Kararı’nın engellemek için dünya çapında kampanyanın liderliğini yürütüyor. 

Uluslararası Din Özgürlüğü ABD Komisyonu Başkanı Felice Gaer, 2 Ağustos 2008’de Washington Times’a yaptığı açıklamada, “İKÖ ülkelerinin konsepti hâkim kılmak ve mümkün olan her başlığa ilave etmek için açık bir çabasını görüyoruz. İfade özgürlüğünü, ifade kısıtlamasına dönüştürüyorlar” sözlerini kullandı.

BM Genel Kurulu’nun, “Dininin Karalanmasına Karşı” kararı, 2005’te dinlerin özellikle İslam’ın kamuoyun önünde karalanmasına karşı küresel bir yasak olarak İKÖ tarafından önerildi.

O zamandan beri bağlayıcılığı olmayan karar her sene yenileniyor.

Ancak kararın bu sene yenilenmesi arifesinde, Washington Avrupalı hükümetlerin de desteğiyle karara karşı bir kampanya yürütüyor.

Avrupa Yasa ve Adalet Merkezi, karara karşı BM İnsan Hakları Yüksek Komisyon üyesiyle dava özeti hazırladı.

Times’a konuşan ABD yetkililer, Bush yönetiminin Senegal, Nijerya ve Endonezya gibi Müslüman ülkelerin karara karşı oy kullanması için ikna etmeye çalıştığını söyledi.

İKÖ liderliği Batılı diplomatlarla sorunu çözmek için bir araya geliyorlar. İKÖ BM daimi temsilcisi Abdülvahhab şunları söyledi: “Karar için bir konsensüs oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü bu herkesi faydasına ve önemli. Ancak gerekirse biz de oylayabiliriz”.

"İslamFobi"si artıyor

ABD yetkilileri, kararın Müslüman ülkelerdeki küfür kanunlarına zemin hazırladığını iddia ediyorlar.

Gaer, “İzlediğimiz birçok durumda, Hıristiyanlar, Bahailer ve tabi olmayan Müslümanlar en çok risk altındaki gruplar” dedi.

Ancak dünyanın en büyük Müslüman kurumu, kararın son zamanların olgusu haline gelen dinleri saldırılardan koruma amacı taşıdığının altını çizdi.

Cenevre’deki İKÖ ofisinden maille verilen cevapta, belgenin dini fikirlere korunma ve dini “Baskısız, korkusuz ya da tehditsiz saygın bir hayat”ı amaçladığı ifade edildi.

BM insan hakları raportörleri “ırkçı-dini” ayrımcılık konularında artış ve yoğunlukla ilgili son çalışmalara dikkat çekti.

57-uluslu organ, karardaki ifadelerin çoğunluğun sivil haklar, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve ırkçılıkla savaş kararlarında daha önce kullanıldığını vurguladı.

Kasım’da geçen en yakın tarihli karalama-karşıtı karar, İslam’ın terörizmle ilişkilendirmesiyle ilgiliydi.

Yüksek profilli organizasyonların hazırladıkları raporlar ve çalışmalar dünya genelinde İslam Fobisi’nin arttığını gösterdi.

2007’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne hazırlanan bir çalışmada, Irkçılık, Irk Ayrımcılığı, Yabancı Düşmanlığı ve İlintili Hoşgörüsüzlüğün Çağdaş Görüntüleri üzerine BM özel raportörü Doudou Diene, İslam-Fobisi’nin artan bir fenomen olduğu uyarısını yaptı.

Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğü karşı Avrupa Komisyonu (ECRI), İslam-fobisi’nde “dramatik” artışı belirterek, Müslümanların önyargılara, yaftalanmaya ve yanlı medya betimlemesine maruz kaldığını söyledi.

timetürk



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,635 µs