İlker Paşa'nın dediklerine baksınlar! | " /> İlker Paşa'nın dediklerine baksınlar! | "/>

En Sıcak Konular

İlker Paşa'nın dediklerine baksınlar!

3 Eylül 2008 10:14 tsi
İlker Paşa'nın dediklerine baksınlar!
CHP lideri, kamuoyunda "Baykal darbe istiyor" diye yorumlanan sözlerine açıklık getirdi. Baykal'a göre sözleri çarpıtılarak Başbuğ'un uyarısı örtüldü.

Fikret Bila / Milliyet

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un görevi alırken yaptığı konuşmayı CHP lideri Deniz Baykal'ın nasıl değerlendirdiğini yansıtmıştım. Baykal, Org. Başbuğ'un konuşmasına "ihtiyatlı" bir yaklaşım göstermişti.
Org. Başbuğ'un konuşması için, "İlker Paşa çok doğru şeyler söyledi, çok güzel analizler, çok güzel saptamalar yaptı, ama..." demiş, "ama"yla neyi kastettiğini sorduğumda da, "Paşalar her zaman böyle güzel konuşmalar yapıyorlar da... Artık komutanların konuşmaları etrafında siyasi tartışmalar yapmak istemiyorum, sanki sözle etkili olma aşaması geride kaldı gibi geliyor bana... Ben de benzeri konuşmalar yaptım. Komutanlar da yaptılar. Sonuç ne oldu? Türkiye bir yola sokuldu ve öyle devam etti. Maalesef Türkiye sokulduğu bu yolda sürükleniyor" diye devam etmişti.
Baykal'ın bu sözleri geniş yankı buldu. Bir haftaya yakın süredir tartışılıyor.
Baykal'ın, "Sözle etkili olma aşaması geride kaldı gibi geliyor bana" sözleri, bazı gazeteler tarafından "Baykal darbe istiyor" diye yorumlandı.

'Ama'nın anlamı
Doğrusu Baykal, bu konuşmayı yaparken, "Şimdi AKP yanlısı basın, bu sözleri bir tarafa çekip darbe istiyor, der" tahmininde bulunmuştu. CHP lideri tahmininde haklı çıktı...
Baykal'ın, "ama"sının ve "Söz etkili olmuyor" saptamasının anlamı, "Sözle olmuyor, darbe yapılsın" değildi elbette. CHP lideri, "Bu sözler iktidar üzerinde etkili olmuyor" anlamında konuştu. Baykal'ın sözleri, bu konuşmaları komutanlar hep yapıyor ben de yapıyorum ama iktidar hiç dikkate almıyor, Türkiye'nin anayasal kurumlarının kararları da uyarıları da bir şey değiştirmiyor, mesajı taşıyordu.
"Bu sözlerin gereği yapılmıyor" yorumundan çıkarak, "Baykal darbe istiyor" sonucuna varanlar karşısında CHP liderinin yaptığı vurgu şu: "Bunun gereğini yapacak olan hükümettir, iktidardır. Elbette Genelkurmay Başkanı değildir. Bu açık. Böyle olduğu halde, sözlerimden en olmadık sonuçları çıkararak yapılan analizin, saptamanın, uyarının üzerini örtmeye çalışıyorlar."

'Başbuğ'un sözlerine bakın'
CHP lideri, bu konuda polemiğe girmek, tartışmayı uzatmak istemiyor. Sözlerinin çok açık olduğunu belirterek, "Darbe istiyor" yorumunu yapanların, özel bir gayretle, Org. Başbuğ'un laiklik, ulusal bütünlük konusundaki saptama ve uyarılarını geri plana atmaya çalıştıklarını düşünüyor.
Baykal, bu yorumu yapanlara şu soruyu yöneltiyor: "Benim ne demek istediğini soranlar, sorgulayanlar, İlker Paşa'nın ne dediğine niye bakmıyorlar? Onun üzerinde niye durmuyorlar? Genelkurmay Başkanı önemli şeyler söyledi. Ortada böyle bir gerçek var. Benim sözlerimden zorla başka sonuçlar çıkarmaya çalışanlar, önce oturup Genelkurmay Başkanı ne dedi, ona bir baksınlar."

'Gereğini yapacak olan hükümettir'
Baykal şöyle devam etti:
"Genelkurmay Başkanı'nın görevi devraldığı gün böyle bir konuşma yapma ihtiyacını neden duyduğu üzerinde düşünsünler. Ama öyle yapmak yerine dikkatleri başka yere çekmeye çalışıyorlar. Benim ne demek istediğimi kendi kendilerine yorumluyorlar ve Genelkurmay Başkanı'nın söylediklerini geçiştirmeye çalışıyorlar.
Doğru söylenen sözlerin gereği, bu sözlerin dikkate alınmasıdır. Ama Genelkurmay Başkanı'nı böyle konuşturan süreçle ilgili olarak önümüzdeki dönemde bir değişiklik olacağı izlenimi var mı? Yok. Çünkü, iktidar bu sözleri hiç dikkate almıyor. Ben buna dikkat çekmek istedim. Genelkurmay Başkanı laiklik konusunda toplumdaki kaygıları dile getirdi, ciddiye alınması gerekir, dedi. Bunun gereğini yapacak olan kimdir? Elbette başta iktidardır, hükümettir. Benim söylediğim budur."
Baykal, iktidarın bu kaygıları gidermenin gereğini yapmadığı ve yapmayı düşünmediği için, AKP'yi destekleyen basının da, "İlker Paşa ne dedi?" sorusu yerine, "Baykal ne demek istedi?" sorusuyla ilgilenip ‘perdeleme’ yaptığı inancında..




Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs