Rusya gerginliğini çözdü! | " /> Rusya gerginliğini çözdü! | "/>

En Sıcak Konular

Türk diplomasisi Rusya gerginliğini çözdü!

3 Eylül 2008 09:23 tsi
Türk diplomasisi Rusya gerginliğini çözdü! Rusya’nın NATO ile soğuk savaş dönemini andıran geriliminde İstanbul’a gelen Dışişleri Bakanı Lavrov Batı ülkelerine yüklenirken, Ankara’nın ‘Kafkasya Platformu’ önerisine destek verdi...

Kafkasya’da istikrar ve barış için platform şart

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Kafkasya’da olası sorunları krize dönüşmeden çözmek için önerdiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’na Rusya’dan destek geldi. Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri bakanlarının geçen hafta yaptığı Türkiye ziyaretlerinin ardından Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde Ali Babacan ile bir araya geldi. Kafkaslarda yaşanan kriz, ikili ilişkiler ve Kıbrıs konularının masaya yatırıldığı iki saatlik Babacan-Lavrov görüşmesi sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

KAFKASYA PLATFORMU SÜRMELİ

BATI ve Rusya arasındaki gerilimi arttıran Kafkasya’daki kriz ve bölgedeki diğer sorunların çözümü için Türkiye’nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’na destek veren Lavrov, ‘Türkiye’nin çabalarını takdirle karşılıyoruz, girişim sağduyu temelinde ve diğer ülkelerin reçetelerini dayatmıyor. Kafkasya girişimi konusunda çalışmaları devam ettirmek istiyoruz’ diye konuştu. Lavrov Gürcistan’da sorunlu bölgelerde güvenliğin sağlanması için uluslararası polis gücü görevlendirilmesini istedi, bu gücü içinde Türk polisinin de yer alabaleceğini söyledi.

TAHRAN’A FÜZE SATMIYORUZ

LAVROV, Moskova’nın Tahran yönetimine S-300 hava savunma sistemi satarak uluslar arası anlaşmaları ihlal edeceğine yönelik iddialarını da yalanladı. İran’a ya da başka ülkelere silah sevkiyatı olmadığını belirten Rus bakan, Moskova’nın silah ihracatının şeffaf ve uluslararası hukuk çerçevesinde olduğunu söyledi. Lavrov, ‘Ortada bir ihlal var ancak, ihlali yapanlar Rus tarafı değil, Saakaşvili ve Gürcistan’ı silahlandıran NATO ülkeleridir’ dedi.

NATO İLE BERABERİZ

DIŞİŞLERİ Bakanı Babacan ise Kafkasya’daki barış ve istikrarın sağlanmasının, Türkiye açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin önemine vurgu yapan Babacan, Türkiye’nin NATO üyesi olarak ittifak sorumluluklarını istisnasız uygulamayı sürdüreceğini kaydetti. Görüşmelerde Rum yönetimine yakın davranan Lavrov’a Türkiye’nin Kıbrıs’taki hassasiyetyerinin de anlatıldğı belirtildi.

Platformda sekreterya olmayacak

Görüşmenin ana gündem maddelerinden olan, Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’dan oluşacak Kafkasya Platformu’nun bir sekretaryası olmayacak. Toplu görüşmeler haricinde sorunlara ikili görüşme yoluyla büyümeden diplomatik çözüm aranacak.

star



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,673 µs