Ermenistan teması! | " /> Ermenistan teması! | "/>

En Sıcak Konular

Türkeş'in Ermenistan teması!

3 Eylül 2008 08:16 tsi
Türkeş'in Ermenistan teması! Gül'ün Ermenistan ziyareti eleştirilerine karşı Türkeş'in dönemin Ermeni Devlet Başkanı Petrosyan ile yaptığı görüşme gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı'nın, Alparslan Türkeş'in Ter Petrosyan'la yaptığı teması hatırlatmasına cevap oğul Türkeş'ten geldi: Babam parti başkanıydı, Cumhurbaşkanı Gül ise Devlet Başkanı. Mukayese yanlış.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'daki milli maça gitmesi konusundaki tartışma MHP ile AK Parti arasında "Ermenistan ile ilk ilişkiyi kim kurdu?" kavgasına dönüştü. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın "Rahmetli Alparslan Türkeş'in devlet adamlığı sorumluluğu içinde Levon Ter Petrosyan'la yaptığı temaslar da vardır" hatırlatmasına yanıt oğul Türkeş'ten geldi.

Tuğrul Türkeş, babasının yaptığı temaslarla, ‘devletin başı' konumunda bulunan Abdullah Gül'ün temaslarının mukayese edilmesinin yanlış olduğunu dile getirerek, "Sayın Dışişleri Bakanı'nın konuya çok vakıf olmadığı yaptığı açıklamadan bellidir" dedi.

Devletin haberi vardı

1993 yılında Alparslan Türkeş'in Paris'te Ermenistan Devlet Başkanı Ter Petrosyan arasında yapılan görüşmeye ve daha sonra yapılan başka görüşmelerin hepsine de katıldığını belirten Tuğrul Türkeş, "O görüşmelerin hepsinden devletin haberi vardı. Devletin bilgisi dâhilinde yapılan görüşmelerdi. Kaldı ki, Sayın Türkeş, o dönemde bir siyasi partinin genel başkanı sıfatıyla bu görüşmeleri yapmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı ise ‘Devletin başıdır.' İki görüşme hakkında mukayese yapılması bile yanlıştır. O gün yapılan temaslar ne kadar doğruysa, bugün yapılanlar da o kadar yanlıştır " yanıtını verdi.

Türkiye yapıcı yaklaştı

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarının ‘fevkalade yerinde' olduğunu dile getiren Tuğrul Türkeş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradaki mühim olan şey, Türkiye 1990'dan bu tarafa hep Ermenistan'a yapıcı yaklaştı. Bu karşılıklı ilişkilerde bir eşitlik ilkesi vardır. Bugün jest yapması gereken taraf Türkiye değildir; Ermenistan'dır. Çünkü Türkiye, Ermenistan konusunda yaptığı jestlerin zirvesine ulaşmıştır. Şayet Cumhurbaşkanı maç için Ermenistan'a giderse Türkiye'nin çok tavizkar göründüğü kanaatini gösterecektir. Cumhurbaşkanı'nın Devlet'in başı olarak bu maça gitmesi doğru değildir. AK Parti, Ermenistan ile ilişki kurmak istiyorsa, kendi milletvekillerini gönderebilir. Bunda bir sakınca yoktur. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cumhurbaşkanı'nın bu konularda daha seçici olması gerektiğini düşünüyorum.”

Babacan ne demişti?

Babacan, konuya ilişkin açıklamasında 1990'lı yıllardan bu yana Türkiye ile Ermenistan arasında devlet adamlarının teması olduğunu belirterek şöyle demişti: "Bu çerçevede rahmetli Alparslan Türkeş'in devlet adamlığı sorumluluğu içinde Ter Petrosyan;la yaptığı temaslar da vardır. Zaman içinde bu temaslar bir teamüli nitelik kazanmıştır. Kaldı ki, ortada Sayın Cumhurbaşkanımıza bir milli maçı izlemeye yönelik bir davet söz konusudur. Yapıldığı takdirde bu ziyaret dış baskı ve dayatmalar sonucu değil, Türkiye; nin uluslararası alanda ve bölgesinde izlediği yapıcı, barış ve istikrara katkıda bulunma çabalarının bir yansıması olacaktır."

PARiS CRILLON OTEL’iNDE ÖZEL ODADA BULUŞTULAR

Parti ile MHP arasında tartışma yaratan, MHP kurucusu ve o dönemki lideri Alpaslan Türkeş ile Ermeni yetkililer arasında ilk ve en önemli temas 1993 yılında yaşandı. Ermenistan Devlet Başkanı Ter Petrosyan ile Alparslan Türkeş Paris'te Crillon Otel'indeki özel bir odada bir araya geldi. Tarihi buluşmaya Türk tarafından katılanlardan biri de bugün MHP Ankara Milletvekili olan oğul Tuğrul Türkeş'ti.

Tarihi zirvede, Türkeş'in, Petrosyan'a Ermeni-Azeri savaşını sona erdirmek için 6 maddelik ateşkes anlaşması önerdi. Petrasyon ise bunun için süre istedi. Ancak Petrosyan görüşmeden kısa süre sonra görevinden ayrılmak zorunda kalıyor. Alparslan Türkeş'in Azerbaycan-Ermenistan savaşını sona erdirmek için o dönemde değişik seviyelerde başka görüşmeler yaptığı da belirtiliyor.

bugün



Bu haber 292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,484 µs