celp | " /> celp | "/>

En Sıcak Konular

12 Eylül sanıklarına celp

2 Eylül 2008 21:40 tsi
12 Eylül sanıklarına celp 12 Eylül Vicdan Mahkemesi, 12 Eylül Cuma günü görülecek olan dava için sanık ve tanıklara "celp" çıkarttı...

"12 Eylül'ü devlet yargı önüne getiremedi. Bu fiilin sanıkları bu fiilin işlendiği günün yıldönümünde vicdan mahkemesinde yargılanıyor..." diyerek 12 Eylül Cuma günü başlayacak olan "davanın" duyurusunu yapan12 Eylül Vicdan Mahkemesi, tüm sanık ve tanıklara yönelik açık "celp" çıkardı.

Davanın "sanıkları": Genelkurmay Başkanı, Milli Güvenlik Konseyi Başkanı, Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Mill i Güvenlik Konseyi Üyeleri: Sedat Celasun, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer.

Davanın "tanıkları": T.C. Yurttaşları.

Davanın görüleceği tarih: 12 Eylül 2008 Cuma Saat: 14.00 Mahkeme Salonu: Bilgi Üniversitesi - Dolapdere Yerleşkesi.

"Vicdan Mahkemesi"ni oluşturan  İstanbul. Darbeye Karşı 70 milyon Adım" girişiminin açıklaması şöyle:
 
"1960 yılında üniversiteler ve medyanın da yardımıyla cesaretini toplayan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) siyasete ağır bir darbe indirdi. Halkın yarısının oylarıyla seçtiği başbakanı dahi asabilecek gücü olduğunu böylelikle keşfetmiş olan subaylar, müdahalelerinin her 10 yılda bir olacağının sinyalini ise 71 Muhtırasıyla göstermiş oldu. Muhtıra Deniz Gezmişlerin asılacağı iklimi yarattı. Üçüncü darbe de tam beklendiği zamanda gerçekleşti. 12 Eylül 1980 darbesi sonucunda binlerce kişi işkenceden geçirildi, yurtdışına göç etmek zorunda kaldı. 12 Eylül rejimi kendi anayasasını da yaptı. 1982 anayasası askeri vesayeti kurumsallaştırdı, sürekli darbe düzenine geçildi. Bunun sonuncunda 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007'de yine 10 yıllık aralarla iki muhtıra daha verildi. 2003-2004 yıllarında "Sarıkız", "Ayışığı" ve "Eldiven" adında üç darbe girişimi planı olduğu ortaya çıktı. Askeri vesayet rejiminin sürmesi için kurulan Ergenekon örgütünün kanlı ve karanlık hikâyesiyle daha yeni yeni yüzleşmekteyiz.

"12 Eylül'ün üzerinden 28 yıl geçti. 28 yıldır Türkiye 12 Eylül'ün gölgesi altında yaşıyor. Darbeyi yapan askerler, onlara yardım eden bürokratlar, yargı mensupları, öğretim görevlileri, gazeteciler 'itibarlarını' koruyarak hayatlarına devam etmekteler. 12 Eylül'ün bedelini ödeyenlerin bir kısmı hayatta değil, bir kısmı yurtdışında sürgünde.

"650 bin kişi göz altına alındı, 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 bin kişi için idam cezası istendi, 517 kişiye idam cezası verildi, haklarında idam cezası verilenlerden 50'si asıldı, idamları istenen 259 kişinin dosyası Meclis'e gönderildi, 71 bin kişi TCK'nin 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı, 98 bin 404 kişi örgüt üyesi olmak suçundan yargılandı, 388 bin kişiye pasaport verilmedi, 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı, 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı, 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti, 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü, 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi, 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı, 23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu, 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi, 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi, gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

"Darbenin anayasası ise her gün hepimize 12 Eylül'ü hatırlatıyor. Türkiye 12 Eylül'ü henüz mahkeme önüne getirmeyi başaramadı. 12 Eylül'ü yaratan zihniyet ve 12 Eylül'ün artıklarından bir kısmı ise Ergenekon davasında mahkeme önüne çıkacak. JİTEM adı verilen yasadışı komplo ve cinayet örgütünün somut izlerini yeni yeni yakaladık.

Mahkemeler devlet değil, halk adına karar verirler. 12 Eylül'ü devlet yargı önüne getiremedi.
Bu fiilin sanıkları bu fiilin işlendiği günün yıldönümünde vicdan mahkemesinde yargılanıyor. Yukarıda özetle dile getirilen suçun işlendiğini tanıklık eden herkes mahkeme salonunda olmak zorundadır.
12 Eylül yargılanmalıdır."

Bu arada, çok sayıda sivil toplum örgütü ve sivil inisiyatifin oluşturduğu Darbeye Karşı 70 Milyon Adım girişimi tarafından aynı gün saat 18.30'da Tünel'den Taksim'e bir yürüyüş gerçekleştirileceği öğrenildi.



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs