En Sıcak Konular

Türkiye'de ilk kez bir vergi AİHM'lik oldu

2 Eylül 2008 16:59 tsi
İlk kez Türkiye'deki bir vergi davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme davayı kabul etti ve vergi davalarına AİHM yolu açıldı.

Türkiye'de ilk kez bir vergi davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitti. Ankara Barosu'na bağlı Avukat Olcay Çınar, Vergi Barışı Kanunu'nun uygulanmasından doğan bir davayı AİHM'e götürdü. Mahkeme davaya bakmayı kabul etti. Böylece vergi davalarında da AİHM yolu açılmış oldu. Çınar'ın verdiği bilgiye göre olay şöyle gelişti:

Olay nasıl gelişti?

"Adana'da denetim elemanları bir şirketi 2002'de incelemeye alır. Bu sırada Vergi Barışı Kanunu çıkar. Kanuna göre, bir mükellef kanunda gösterilen ölçülere göre matrah artırırsa incelemenin 31.03.2003'e dek bitirilmesi gerekmektedir. Bitirilmezse mükellefin artıracağı matrah yeterli olacak ve yeni vergi salınamayacak, ceza kesilemeyecektir. Bu sürede incelemeyi bitiremeyeceğini anlayan denetim elemanları, şirketin sadece satışlarını inceleyip, maliyetlerine bakmadan rapor yazar. Şirket, yapılanın yanlış olduğu gerekçesiyle Maliye'ye başvurur. Zamanın Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu incelemenin yeniden yapılması talimatı verir. Yeni incelemede vergi yarıdan fazla düşer. Şirket bu defa inceleme süresinde bitmediği için salınan vergilerin silinmesini ister. Maliye, incelemeyi istedikleri zaman bitirip, istedikleri zaman yeniden inceleme yapabilecekleri cevabını verir. Şirket bu cevabı dava konusu yapar. Danıştay davayı reddeder. Oysa Danıştay daha önce 31.12.2003'e dek tamamen bitmeyen incelemelere dayanarak salınan vergilerin silinmesine karar vermiştir." 

takvim

 



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs