En Sıcak Konular

Baykal’ı doğru anlama rehberi

2 Eylül 2008 14:03 tsi
Baykal’ı doğru anlama rehberi CHP lideri Deniz Baykal ‘hayır ben darbe çağrısı yapmadım’ diyor ancak ‘askeri siyasete karışmaya zorlamakla’ suçlanıyor. Baykal ‘ama’lı konuşmasında aslında ne demek istiyor? İyibilgi’den okuyun…

CHP lideri Deniz Baykal’ın ‘söz yetmez başka şeyler lazım’ şeklindeki sözleri tartışma yarattı. CHP liderinin Org. Başbuğ’un laiklikle ilgili sözlerini ‘bunları artık konuşmak gerekmez’ diye eleştirmesi ‘Baykal askeri müdahaleye mi çağırıyor’ sorusuna yol açtı. Baykal eleştirileri kabul etmiyor ve ‘hayatım boyunca demokrasi mücadelesi verdim’ diyerek darbe çağrısı yaptığı söylentilerine sert çıkıyor.

Baykal’ın her söylediğini ‘sivil siyaseti içine sindiremiyor’ şeklinde algılamak aslında son iki yıldır yaşadığımız siyasi çalkantıların bir sonucu. CHP liderinin iktidar karşısındaki sert tutumu ve kapatma davası ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında demokrasi dışına kaçan kimi sözleri bu intibanın güçlenmesinde önemli faktörlerden.

Ancak biraz önyargıdan sıyrılırsak son açıklamasında Baykal’a haksızlık yapıldığı da ortada.

Baykal İler Başbuğ’un laiklik vurgulu konuşmasından sonra “İlker Paşa çok doğru şeyler söyledi, çok güzel analizler yaptı, çok güzel saptamalar yaptı" demiş ve eklemişti: ama Paşalar her zaman böyle güzel konuşmalar yapıyorlar da..."

Baykal sözlerinin devamını getirmek istememişti. "Ama"yla neyi kastettiği sorulunca, "Artık komutanların konuşmaları etrafında siyasi tartışmalar yapmak istemiyorum, sanki sözle etkili olma aşaması geride kaldı gibi geliyor bana" demekle yetinmişti.

Baykal’ın bu sözlerinden sadece ‘asker siyasete müdahale etsin’ anlamı çıkmaz. Baykal, 12 Nisan e-muhtırasından bu yana askerin siyasete sürekli açıklamalarla müdahale etmesine rağmen AK Parti’nin 22 Temmuz’da başarı göstermesi sonrasında ordunun yıprandığı ve artık komutanların konuşmalarına çeki düzen vermesi gerektiğini vurgulamış olabilir. Yani aslında Baykal çok demokratik bir uyarı yapmış olabilir. Ancak üslubundaki ya da konuşmasının aktarımındaki muğlaklık Baykal’ın aslında ne demek istediği ile ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırmıyor.



Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,473 µs