En Sıcak Konular

Türkiye'nin raporu bugün açıklanıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'nin raporu bugün açıklanıyor Türkiye-AB ilişkileri yeni bir dönüm noktası aşamasında. AB Komisyonu, Türkiye'ye ilişkin strateji ve değerlendirmelerini içeren belgelerini bugün açıklayacak. İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye eleştiriler bekleniyor.

İlerleme Raporu’nda, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik alanda AB üyelik kriterlerini ne ölçüde karşıladığı genel olarak değerlendirilirken, tüm fasıllar itibariyle AB müktesebatına uyum çalışmaları ve bu yolda son 1 yılda kaydedilen önemli gelişmeler ele alınıyor.
 
AB Komisyonu’nun bu sabahki toplantısında nihai şeklini alacak yaklaşık 80 sayfalık belgede Türkiye'ye, ifade özgürlüğünü kısıtladığına inanılan TCK'nın 301'inci maddesi başta olmak üzere dini özgürlükler, gayrimüslim ve azınlık hakları, kadın hakları ve sendikal haklar, sivil-asker ilişkileri, seçim sistemi, farklı dil ve lehçelerde yayın gibi alanlarda eleştiriler yöneltilmesi bekleniyor.
 
Türkiye'deki reform sürecinin yavaşlamasından da şikayet edilecek belgede, Gümrük Birliği'ni 10 yeni AB üyesine genişleten Ankara Protokolü'nün Kıbrıs Rum kesimini de kapsayacak şekilde uygulanmadığı tespitine yer verilecek.
 
AB Komisyonu bu kapsamda Gümrük Birliği başta olmak üzere malların serbest dolaşımı ve ulaştırma fasıllarında sorun yaşandığını kayda geçirecek.
 
Strateji Belgesi ilişkilere yön verecek
 
AB Komisyonunun İlerleme Raporu’yla birlikte bugün açıklayacağı yaklaşık 20 sayfalık Strateji Belgesi ise Türkiye-AB ilişkilerine yön veriyor.
 
Belgede, Türkiye'nin AB üyeliği için yapması gerekenler sıralanırken, İlerleme Raporu’nda da değinilen eksikliklere dikkat çekiliyor.
 
Öte yandan, üye devletlerin isteği üzerine genişlemeyle ilgili genel stratejisini de açıklayacak olan AB Komisyonu, Avrupa'nın sınırları ve hazmetme kapasitesi tartışmalarına açıklık getirecek.
 
Söz konusu belgede AB'nin değişebilen siyasi ya da coğrafi sınırlardan daha çok değerlerle tanımlanabileceği ifade edilecek.
 
Bu arada AB Komisyonunun, limanların açılmaması nedeniyle Türkiye ile müzakereleri etkileyecek bir öneri getirmekten kaçınarak, bu konuda üye devletlerin siyasi kararını bekleme eğilimi taşıdığı belirtiliyor.
 
AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Türkiye'nin limanlarını açmasını da içeren Kıbrıs'ta kısmi çözüm çabalarını olumsuz etkilemek istemeyen AB Komisyonu, yeni gelişmeleri de dikkate alarak belgelerde gerekli değişikliği daha sonra yapabilecek.
 
Dün CNN TÜRK’te yayınlanan Manşet programına katılan, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Camiel Eurlings ise, milliyetçi tepkilere rağmen Türkiye'nin reformları sürdürmekte kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini söyledi.

Merkel: “Kriz istemiyoruz”
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, Türkiye ile sürdürülen AB üyelik müzakerelerinin önündeki sorunları yıl sonuna kadar çözmek için her türlü çabayı harcayacaklarını söylediler.
 
Berlin'de Başbakanlıkta bir araya gelen Merkel ve Vanhanen, görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlediler.
 
Türkiye ile sürdürülen müzakerelerin önündeki sorunların yıl sonuna kadar çözülmesi için her türlü çabayı harcayacaklarını belirten Merkel, "bu konuda bir krizin ortaya çıkmasını istemiyoruz" dedi.
 
Merkel, Finlandiya'nın AB dönem başkanı olarak Kıbrıs konusunda çözüm imkanları sunan önemli öneriler yaptığını kaydetti.
 
Vanhanen de sorunların çözümü için yoğun şekilde çaba harcadıklarını ifade ederek, yıl sonuna kadar kalan sürenin sorunlara çözüm bulunması için yeterli olacağını savundu.
 
Gül: “Kriz lafları sansasyon amaçlı”
 
Üçüncü İtalya-Türkiye Forumu’na katılmak üzere Roma'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenleyen Gül, İlerleme Raporu’nun ardından bir krizin beklenip beklenmediğinin sorulması üzerine, "hayır. Kriz lafları, sansasyon yaratmak için ortaya atılan laflardır" diye konuştu.
 
Taramaların tüm fasıllarda başarılı şekilde bitirildiğini, bir fasılda fiili müzakerelerin açılıp kapandığını kaydeden Gül, birçok fasılda da Türkiye'nin pozisyon kağıtlarının hazırlanıp gönderildiğini hatırlattı.
 
Gül, "inişler vardır, çıkışlar vardır, zorluklar vardır, ama tüm bu zorlukları aşma irademiz vardır bizim" dedi.
 
Türkiye'nin sorumluluğunu gayet iyi bildiğini vurgulayan Gül, "reformlar güçlü bir şekilde devam etmektedir. TBMM, bugün şu anda yine reform paketiyle meşguldur. TBMM, yaz tatilini erken keserek reform paketini geçirmek için olağanüstü toplanmıştır. Dolayısıyla biz sorumluluklarımızın gayet farkındayız" dedi.
 
"Noksanlıklarımızı farkında olan bir hükümetiz" diyen Gül, bu noksanlıkları hızlı bir şekilde tamamlama iradesine sahip olduklarını, bunu karşı tarafın da bildiğini belirtti.

CNNTurk



Bu haber 243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,528 µs