özel formül | " /> özel formül | "/>

En Sıcak Konular

Türk mallarına özel formül

2 Eylül 2008 14:05 tsi
Türk mallarına özel formül Rus Dışişleri Bakanı Lavrov İstanbul'da. Ticari kriz ve Gürcistan sorunu masada. Babacan ve Lavrov, Türk mallarının özel bir formülle Rusya'ya girmesi konusunda anlaştı. işte iki bakanın mutabık kaldığı konular...

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında Lavrov, Türk mallarının özel bir yöntemle ülkeye girişine izin vereceklerini açıkladı. Güney Osetya'nın bağımsızlığının tek çıkar yok olduğunu söyleyen Lavrov, Kafkasya'daki ihlaller konusunda da NATO'yu suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bir günlük çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'na özel bir uçakla saat 10.50'de gelen Lavrov'u, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş ve diğer yetkililer karşıladı. Lavrov, VIP salonunda bir süre dinlendikten sonra alandan ayrıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde bir araya geldi.

Beraberindeki heyet ve basın mensuplarıyla birlikte ofise gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Babacan tarafından kapıda karşılandı. Babacan ve Lavrov, daha sonra tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmeden sonra, ortak basın toplantısı düzenlendi. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında Lavrov, Türk mallarının özel bir yöntemle ülkeye girişine izin vereceklerini açıkladı. İşte devam eden toplantıdan satır başları:

Dışişleri Bakanı Ali Babacan:

Rusya ile ilişkilerimize büyük değer vermekteyiz. Rusya’yı yalnızca komşu olarak değil aynıza manda Türkiye’nin ticaret ve enerji alanlarında ortak olarak görmekteyiz. Türk iş adamlarının Rusya’daki başarılı çalışmalarını takdirle izliyoruz.

Rusya ile enerji alanındaki işbirliğinin gelecekte gerçekleştirilecek projelerle ileriye götürüleceğini umuyoruz.

Son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarını uzun süreli incelemelerini ele aldık. Bu sorunun da aşılacağına inanıyoruz.

Görüşmelerimizde ortak bölgesel sorunları da ele aldık.

Kafkasya’daki gelişmeler konusu gündemimizde önemli yer tuttu. Kafkasya’da istikrarın sağlanması Türkiye açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye hangi koşullar altında olursa olsun sorunların diyalogla çözülmesi için gelinden gelen gayreti gösterecektir.

Daha önce de açıkladığımız gibi Gürcistan’ın bağımsızlığına toprak bütünlüğüne Türkiye önem vermektedir.

Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz temaslarla da ilgili sayın bakan ile görüşmelerde bulunduk.

Önerimizin bölgede kalıcı barışın sağlanamsı için, geleceğe ilişkin vizyonu bulunan bir inisiyatifin olduğunu anlattık. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli koşulların oluşacağına inanıyorum..

 

Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov:

Güney Osetya'nın bağımsızlığının tanınması bu şartlarda tek çıkar yoldu, Bu halkların varlığını sürdürebilmesinin tek alternatifidir bu karar" dedi. Lavrov Kafkasya'daki ihlaller konusunda ise NATO ülkelerini suçladı. 

Rus Bakan görüşmede Kafkaslar'daki krizin gündeme geldiğini belirterek, "Güney Osetya'ya karşı bir saldırganlık gördük. Olaylar binlerce kişi ile onlarca barış gücü askerinin hayatına maloldu. Devlet Başkanımız Medvedev'in aldığı karar, parlamentoda onaylanan bu karar vatandaşlarımızın da görüşünü yansıtıyor" dedi.

Lavrov, "Güney Osetya'nın bağımsızlığının tanınması bu şartlarda tek çıkar yoldu, Bu halkların varlığını sürdürebilmesinin tek alternatifidir bu karar" diye konuştu.

Türkiye'nin Kafkaslar'daki girişimlerini takdirle karşıladıklarını belirten Lavrov, Ankara'nın yeni bir istikrar platformu oluşturulması önerisini de olumlu karşıladıklarının mesajını verdi.

Lavrov, "Güney Osetya'ya yönelik saldrıganlığın ve olumsuzluğun da kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Rus Bakan, Gürcistan'ı da Abhazya ve Güney Osetya'nın özerkliğini ortadan kaldırmakla" suçladı.

Lavrov ayrıca tanıma konusuyla ilgili olarak "Babacan'ın Moskova ziyareti sırasında Türkiye'nin de Kosova'yı tanıdığını" hatırlattı.

"İhlallerin sorumlusu NATO"

Lavrov bir soru üzerine de, "Bu bölgede ihlal Gürcistan'a saldırı silahlarının verilmesiyle oldu. Bu ihlalleri yapan Saakaşvili rejimini silahlandıranlardır, bunlar NATO üyesi olan ülkelerdir" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne önem verdiklerini belirterek, "Sorunun ulusal hukuk çerçevesinde ve diyalogla çözülmesinden yanayız" dedi.

Babacan Gürcistan'ın toprak bütünlüğü konusunda Rusya'dan farklı düşündüklerinin de altını çizdi.

Rus Dışişleri'nden açıklama

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, Lavrov'un Türkiye ziyaretinde, "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu"nun oluşturulmasının ve genel olarak Kafkasya sorununun ele alınacağını söyledi.

Nesterenko, Rusya ve Türkiye'nin ticaret ve ekonomi alanlarında yeniişbirliği olanaklarını keşfettiklerini belirterek, bu yıl sonunda 25 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşılacağını ve yatırım rakamlarının Rusya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğini gösterdiğini kaydetti.

Rus iş çevrelerinin, Türk yatırım pazarındaki pozisyonlarının güçlendiğini de vurgulayan Andrey Nesterenko, iki ülke arasındaki işbirliğinin en önemli alanlarından birinin enerji alanı olduğunu ve gaz alanındaki ortak çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Atom elektrik enerjisi dahil olmak üzere elektrik enerjisi alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi için iyi imkanlar olduğunu kaydeden Nesterenko, turizm alanındaki ilişkilere de değinerek, son dönemde Türkiye'yi yılda iki milyondan fazla Rus vatandaşının ziyaret ettiğine dikkati çekti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, Lavrov'un Türkiye'de yapacağı görüşmelerin ana konularının neler olacağına ilişkin soru üzerine "Kafkasya sorunu, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya karşı düzenlediği askeri saldırının siyasi, insani ve diğer sonuçlarının giderilmesi perspektifleri olacaktır. Taraflar Türkiye'nin inisiyatifi olan 'Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun oluşturulması hususunu da ele alacaklardır. Lavrov'un Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında taraflar, gündemdeki bölgesel ve dünya sorunları ve Rus-Türk ilişkilerinin konularıyla ilgili olarak görüş alışverişinde bulunmak imkanına kavuşacaklardır" diye konuştu.

Türkiye ile sıkı işbirliğimiz sürecek.

Rusya Türkiye'nin 1 numaralı ticari partneridir.

Bölgede sükunetin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldık.

Türkiye'nin bölgedeki girişimlerini takdirle karşılıyoruz.

Türkiye ile basitleştirilmiş gümrük sistemine geçmek istiyoruz.

Sorunu iki ülkenin gümrük uzmanları ele alıyor.

Gürcistan Abhazya ve Güney Osetya'nın özerkliğini ortadan kaldırdı.

Babacan Moskova'dayken Türkiye de Kosova'yı tanımıştı.

Tanıma kararımızla ilgili Türkiye ile görüş ayrılığımız normal.



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs