En Sıcak Konular

Lavrov’un çantası: ‘Estetik dişler’ ısırır mı?

2 Eylül 2008 14:06 tsi
Lavrov’un çantası: ‘Estetik dişler’ ısırır mı? Rus Dışişleri Bakanı Türkiye’de. Resmi söylemlere bakınca neler konuşulacağını kalem kalem çıkarmak mümkün. Ama ‘sessiz’ dosyalar da var. Bunlardan biri Moskova’nın ‘kibarlığını’ vurguluyor. Arkasındaki sayfa ise Türkiy

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Türkiye’ye geliyor. Zamanlaması önemli demek lüzumsuz olur. “Tam zamanı” daha uygun bir tanımlama.

Hemen herkes konuşulacak konuların farkında. Özellikle Gürcistan ve Ankara’nın önerdiği Kafkas platformu ilk sırada yer alacak. Hemen ardından iki ülke arasında “tıkanan” ticaret yolları.

3’üncü madde ise enerji konusu olacak. ABD, AB’nin aldığı karar ise zaman bulunursa değerlendirilecek. Ancak bunlar işin “mecburi” ve “resmi” tarafı. Lavrov’un çantasında “başka dosyalar” da mevcut.


 

Sessiz dosyalar!

Bu dosyalara “sessiz” denmesinin sebebi, Kremlin’in gündeme gelirse “üslupla hissettireceği” noktalar olması. Aslında içindeki bazı maddelerin gündeme gelmemesi imkansız.

Bunlardan birisi, Türkiye’nin Gürcistan ve Boğazlar’dan ABD/NATO gemilerinin geçişinde sergilediği tutumla ilgili. Her ne kadar Türkiye’de bazı basın organlarının yazarları, ısrarla Rusya’nın gümrüklerde Türk tırlarına ve ürünlerine uyguladığı “kırmızı bölge” uygulamasını, Moskova’nın ekonomi prensipleri ve konfeksiyon gibi tali konulara bağlasalar da, herkes biliyor ki gerçek başka.

Bu “yavaşlığın” nedeni Ankara’nın tutumu ile ilgili. İşte ilk sessiz madde olan bu konular, Dışişleri Bakanı Babacan ticarette yaşanan sıkıntıyı açtığı zaman “hissettirilecek”!

Ama burada önemli bir nokta var ve buna “kibarlık/zerafet” diyorlar. Meselenin üzerinde durmamaya çalışacak Rusya. Rus Dışişleri Bakanı bu konuda Türkiye’ye “yardımcı olacak”!

Türk işadamlarına bu başlangıç bilgisini müjdeli haber olarak verebilir. Ama biraz zamana da ihtiyaç olacak! İkinci sessiz dosya ise Ruslar tarafından Türkiye’nin ikinci kez uyguladığı bir yöntemi ifade ediyor.

Rusya, bu hafta sonundan itibaren, “kendini tanımlama biçimini” değiştirdi! Bu çok önemli bir nokta. Çünkü ilk kez Rusya liderleri AB ile ilişkilerinde ve resmi açıklamalarında “Sovyetler” ismini zikrettiler ve açık göndermeler yaptılar.

Devlet Başkanı Medvedev’in dün yaptığı konuşmalarda “efsanenin dönüşü” vurgusunun yapılması bir çok ülkenin başkentinde soğuk duş etkisi yarattı. Bunların başında da Washington geliyor.

Beyaz Saray bu açıklamaya şu ana kadar reaksiyon gösteremeyecek kadar şaşırmış durumda.

İşte “günlük ama önemli konuların” yanında bu üslubun Rusya tarafından Ankara’ya hissettirileceği söylentisi ortada dolaşıyor. Bu şu demek; “Eski komşunuza merhaba deyin”!

Ankara'yı kırmayın!

Ama “estetik” dokunuşlar bu üsluba da hakim olacak. Yani “kibarlık” dosyası. Bu yapılırken, ABD-AB veya NATO’ya karşı kullanılan dil tercih edilmiyor. Türkiye’ye “artık Rusya eski Rusya değil, belki eski Sovyet” iması, sanki “vaziyet bu” bakışıyla aktarılacak.

Moskova, Ankara’nın bundan rahatsız olmasını istemiyor. Bütün işlerin Gürcistan öncesindeki gibi devam etmesi düşüncesinde. Turizm, Kafkaslar, ticaret ve enerji konularının “aynen” devamından yana olduklarını söyleyecekler.

Ama bu meseleler daha çaplı, açıkçası küresel etkilere açık hale geldiğinde üslup değişecek. Türkiye’nin ise bundan alınmamasını, iki ülke arasındaki ilişkileri bozmamasını istiyorlar.



Bu haber 1,145 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,513 µs