En Sıcak Konular

Dikkat Van gölü ölüyor!

2 Eylül 2008 14:01 tsi
Van Sivil Toplum Örgütleri Danışma Kurulu, Van Gölü ve çevresindeki kirlilikle ilgili rapor hazırlayarak ilgili kurumların tedbir almasını istedi.

Danışma kurulunun dönem başkanı Ziraat Odası Başkanı Lütfi Özgökçe imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Van Gölü çevresindeki imar izinlerinin belirli aralıklarla süregelen göl yükselmeleri dikkate alınarak yeniden hazırlanması gerektiği belirtildi.


Van Gölü'nün hassas su alanları gurubuna alınması gerektiği ve bu bağlamda çalışmalara başlanması istenilen açıklamada, "Belediyeler hep kaynak yokluğundan yakınmaktadırlar, ancak unutulmamalıdır ki Van Gölü tarihi bir insanlık mirasıdır. Hiçbir ekonomik kavram gölümüzden daha önemli değildir. Bu bağlamda bir yasa oluşturulmalı belediyeler tarafından tahsil edilen su paralarının yüzde 25'i kısmı arıtma tesislerinin işletmesine ayrılmalı. Bu, yasal zorunluluk haline dönüştürmelidir. Van Gölü Havzası'ndaki belediyeler, 2010 yılına kadar arıtma tesislerini bitirip faaliyete başlamalı. Van Gölü üzerinde yük ve taşıma işini yapan feribotların sintine atıklarının ivedilikle kontrol altına alınması gerekiyor. Göl sularının zaman zaman yükselmesine karşın önceki dönemlerde alınan eylem kararlarına uyulmalı ve göl sularının maksimum yükselme noktası belirlenerek bu bağlamda imar izni uygulanmalı. Van Gölü Havzası'nda bulunan yerleşim birimleri atık sularını ve katı atıklarını göle akıtmamalı alternatif arıtma tesisleri kurulmalı, arıtma tesislerinde arıtılan sular sulama suyu olarak kullanılmalı katı atıklar ise mera ıslahında gübre olarak kullanılmalı ve ekonomiye geri kazandırılmalıdır." denildi.

Cihan

 



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs