kim’ kandırdı? | " /> kim’ kandırdı? | "/>

En Sıcak Konular

Dünya yetmez: Saakasvili’yi ‘kim’ kandırdı?

2 Eylül 2008 13:08 tsi
Dünya yetmez: Saakasvili’yi ‘kim’ kandırdı? Gürcistan’ın Osetya’ya saldırmasının sorumluluğu genelde 3 ülkeye fatura edildi. ABD, Rusya ve Gürcistan’ın kendisi. 3 ülke de bunu kabul etmedi. Oysa oyunda ‘sessiz’ bir oyunca daha var! O oyuncunun sırrı AB'de ve Saakasvil

Dün akşam Kanal D haberde yayınlanan özel Saakasvili söyleşisi, Gürcistan liderinin örnek aldığı dünya liderlerinden birini Türk kamuoyunun önüne getirdi. Bu lider Atatürk’tü.

Doğal olarak haber kanalı bu açıklamayı öne alarak sundu kamuoyuna. Oysa Saakasvili’nin konuşmasında bir liderin ismi daha zikredilmişti-bununla ilgili bilgiler bugün basında yer aldı-ve o kişi İngiltere’nin efsane Başbakan’ı Winston Churchill’di.

Yani Gürcistan lideri söyleşisinde iki lidere ve iki ülkeye gönderme yapmıştı. Yaygın bir gazetecilik hatası olarak bu göndermeler, Atatürk ve Churchill’in Saakasvili tarafından nasıl yorumlandığı/algılandığı üzerine kuruldu.

Oysa hiçbir ülkenin lideri, bir başka ülkenin liderini, hele ülkesinin durumu özellik arzediyorsa boşu boşuna ağzına almaz.

Örneğin, bir başka ülkeye giden lider, o ülke halkının benimsediği liderlerine saygısını özellikle belirtir ki, bu bir anlamda PR çalışması, popülerite ve sempati arayışı olarak görülür.

İşin, diplomasinin “doğası” budur. Öte yandan, şu an dünyanın en kritik coğrafyası olarak görülen, savaştan çıkmış ve bölge ülkelerine etkisi bir tarafa küresel çatlamanın kilit pozisyonunda görülen bir ülkenin lideri bazı ülkelere gönderme yapıyorsa elbette bunun da bir okuması olduğu aşikardır.

Türkiye’nin nedeni?

Gürcistan açısından Ankara’nın önemi belli. Türkiye, Gürcistan’la uzun zamandır yakın ilişkilere sahip ve ticari, siyasi, askeri işbirlikleri mevcut. Bunun ötesinde, bir komşu, bir NATO ülkesi ve ABD müttefiki olarak Gürcistan’a verdiği destek de ayrıca değerlendiriliyor.

Bunun en somut göstergesi, Rusya’nın Türkiye’ye gösterdiği reaksiyondan anlaşılabilir. Bu yüzden Ankara, Tiflis için önemli ve kaybı tolere edilemez bir ortak. Bu nedenle-kendi özel sevgisi bir yana-Saakasvili’nin Atatürk sevgisine özellikle yaptığı vurgu bu beklentilerin de bir sonucu.

İngiltere’ye gelince. Bu nokta biraz karışık. Gürcistan’ın Güney Osetya’ya müdehalesi ile karışan küresel dengelerin sorumluluğu bugüne kadar, genellikle ABD, Rusya ve bizzat Gürcistan’a çıkarıldı.

Bunun yanında İsrail’den Türkiye’ye kadar diğer bazı ülkeler de, özellikle Kremlin tarafından Gürcistan’a destek vermekle itham edildi.

Ancak Londra’nın ismi-gariptir-hiç zikredilmedi. Garip çünkü bu coğrafyanın önemli ve “tecrübeli” oyuncularından biri de İngiltere. Ortadoğu’da olduğu kadar Avrasya coğrafyasına verdiği önem ve etkinliği biliniyor.

İngiltere’nin nedeni?

Saakasvili’nin İngiltere sevgisini anlamak için, veya İngiltere’nin bu gelişmelerdeki rolünü ve bakışını çözmek içinse Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı hangi önlemlerin alınacağının konuşulduğu son toplantısına bakmak lazım.

Bu nokta da gözden kaçmışlar arasında. Malum nedenlerden dolayı AB, Rusya’ya karşı sert bir çıkış yapamadı. Aslına bakılırsa pek bir çıkış yaptığı da söylenemez.

Ancak stratejik ortaklık görüşmelerini askıya alabilen AB içinde, özellikle Almanya ve dönem başkanı olan Fransa’nın başını çektiği grup-ki 27 ülkenin çoğunluğunu oluşturuyor-Moskova’ya diklenmek bir yana, “daha ılımlı bir tavır alınması” yönünde görüş belirtti.

Peki hiç istisna olmadı mı? İşte Gürcistan’ı “motive” eden noktalardan biri burada saklı.  İngiltere, (İsveç ve bazı Baltık ülkeleri ile beraber) Rusya ile AB arasında imzalanması planlanan “ortaklık anlaşması”nı askıya alınmasını teklifini getirdi.

Böylece Fransa-Almanya (Bush’un deyimiyle yaşlı ülkeler) ile İngiltere arasında AB üzerinden gelen ayrışma bu konuda da netleşmiş oldu.

Londra aynı zamanda Rusya’yı öteleyen bir tavrı da bu bağlamda vurguladı. AB, Rusya’nın Gürcistan’dan çekilmemesi ve Abhazya –Osetya’yı tanıması durumunda elindeki son kozu isteksizce masaya sürecek.

Bu da 14 Kasım’da Fransa’da yapılacak Rusya-AB zirvesinde belli olacak. Ve İngiltere-beklentiler gerçekleşmezse-Moskova’yı AB’den uzaklaştıracak en sert kartı açacak. AB-Rus ilişkisini bitirecek!



Bu haber 1,532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,551 µs