En Sıcak Konular

Okul kantinlerine dikkat

2 Eylül 2008 11:47 tsi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, “Okul kantinlerinde satılan ürünlerde hijyene ve besin değerine dikkat edilmelidir” dedi.

Doç. Dr. Elmacıoğlu, öğrencilerin kantinde satılan gıdalardan tüketmeleri sonrası istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaması için gereken önlemlerin okul açılmadan alınması gerektiğini söyledi.

Okul kantinlerinde hijyen ve gıda denetiminin önemli olduğunu belirten Elmacıoğlu, şunları kaydetti:

“Okul kantinlerindeki gıdalar, satışa sunulmadan önce mutlaka denetlenmelidir. Satış sırasında ise gıdalar tozdan, olumsuz koşullardan ve sinek, kemirgen gibi haşerelerden korunaklı bir şekilde satış sunulmalıdır. Bu nedenle de camlı bölmelerde muhafaza edilmeleri gerekir. Satılan ürünlerde mutlaka hijyene ve besin değerine dikkat edilmelidir. Bu konuda okul yönetimleri gereken duyarlılığı mutlaka göstermelidir.”

Kantinlerdeki ürünlerin cinsine ve özelliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Elmacıoğlu, boya ve tatlandırıcı kullanılan denetlenmemiş sıvı içeceklerin de öğrencilerin sağlığına zarar verebileceğini söyledi.

Öğrencilerin gelişimleri için almaları gereken protein ve mineralli ürünlerin satışına özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Elmacıoğlu, şunları söyledi:

“Kantinlerde özellikle mevsime göre taze meyveler bulundurulmalı ve ambalajlı olarak satışa sunulmalıdır. Gazlı içeceklerin yerine yarım yağlı süt, ayran ve su bulundurulmalıdır. Ayrıca teneffüslerde çok koşturan çocuklar için sporcu içecekleri de bulundurulmalıdır. Abur cubur yerine ceviz, badem ve fındık tüketimi özendirilmelidir. Ancak en doğru yöntem, çocuklara, içeriğinde ne olduğu bilinmeyen gıdaları tüketmesi yerine, evde hazırlanan hijyenik gıdalarla beslenme kültürünün aşılanmasıdır.”



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,460 µs