En Sıcak Konular

Muhalefet liderine tepki yağıyor!

2 Eylül 2008 08:27 tsi
Muhalefet liderine tepki yağıyor!

Baykal topu taca atıp askerden medet umuyor!..

Orgeneral Başbuğ’un laiklik ve üniter devlet vurgusunu ‘Sözde kalıyor’ diyerek eleştiren CHP liderine tepki yağdı. Siyasiler ve akademisyenler, Baykal’ın asker üzerinden siyaset yaptığı görüşünde birleşti.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un laiklik ile ilgili ifadelerini ‘Sözde kalıyor’ diye eleştiren ve darbe imasında bulunan CHP lideri Deniz Baykal’a tepki giderek büyüyor. Ortak görüş; ‘Siyasetçiler askerleri siyase malzeme konusu yapmasın’ oldu.

Baykal’ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ’un devir teslim töreni sırasında yaptığı konuşmaya işaret ederek, ‘Sanki sözle etkili olma aşaması geride kaldı gibi geliyor bana’ yorumunu yapması ‘askeri darbeye mi işaret ediyor’ sorusuna yol açtı. Baykal, bir gün sonra yaptığı açıklamada ise o sözlerle darbeyi kastetmediğini savunarak, ‘Darbe dönemleri geride kaldı’ dedi. Ancak Baykal’ın bu tavrı da tepkilere engel olamadı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ‘Kışla ve camiyi siyasete alet etmemeliyiz’ derken, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ‘Baykal’a yakışmadı’ ifadesini kullandı. DTP’li Hasip Kaplan ise ‘Bazı siyasetçiler topu taca atmış, sorumluluğu askere havale etmişler’ yorumunu yaptı. Prof. Naci Bostancı da bu tür girişimlerin ‘asker üzerinden siyaset yapmak’ olduğunu söyledi.

BAYKAL’IN TARTIŞMA YARATAN SÖZLERİ

Baykal gazeteci Fikret Bila’ya verdiği demeçte Orgeneral İlker Başbuğ’un konuşmasıyla ilgili olarak şunları söylemişti: ‘İlker Paşa çok doğru şeyler söyledi, çok güzel analizler yaptı, çok güzel saptamalar yaptı ama Paşalar her zaman böyle güzel konuşmalar yapıyorlar da... Artık komutanların konuşmaları etrafında siyasi tartışmalar yapmak istemiyorum, sanki sözle etkili olma aşaması geride kaldı gibi geliyor bana. ben de defalarca benzeri konuşmalar yaptım, uyarılarda bulundum. Komutanlar da benzeri konuşmalar yaptı. Sonuç ne oldu?’


Sandıkta zaafa uğradıkça seçkin kesime yöneliyor

Siyasiler: Bu darbe çağrısı

AKP: Şuuraltı çıkmış
* Mustafa Elitaş
: Hiçbir mihraktan destek beklenmemeli. Baykal'ın sözleri şuuraltının dışa vurumu. Sandıkta, rekabet edemediği siyasi partileri demokrasi dışı yöntemlerle nasıl yok edebilirim kaygısı var. Sayın Baykal'ın Ergenekon avukatlığının sebeplerinden biri de bu olabilir

* Nihat Ergün: Talihsiz bir beyan. CHP'nin kendini yenilemeye ihtiyacı var.

* Bülent Gedikli:Bu sözler Baykal'ın bundan sonra yeni bir siyaset yapamayacağının göstergesi. Artık bu talihsiz beyanlar dönemi kapanmalı.

MHP: Beklenti yanlış
* Oktay Vural
(MHP Grup Başkan Vekili): Sayın Baykal Genelkurmay Başkanının uyarılarını yeterli görmeyip, ne beklentiyle bunları söylüyor bilmiyoruz. Ancak TSK'dan farklı bir beklenti içindeyse, bu yanlış. Siyasilere düşen milletin iradesi doğrultusunda hareket etmektir.

DTP: Askere çağrı var
* Hasip Kaplan (DTP Şırnak):
Ben bu sözlerden bir darbe iması olduğunu anlamıyorum. Ama siyaset siyasetçilerin işi, sorunları varsa siyasette konuşacağız.

* Selahattin Demirtaş (DTP Grup Başkan Vekili): Baykal, bu sözleri ile 'asker sözden öte bir şey yapmalı' diyor. Bunlar bir darbe çağrısı olmasa da askerin siyasete aktif müdahalesini istemektedir. Bu CHP'nin demokratik olmadığını bir kez daha gösterdi. Baykal'a yakıştı.

DSP: Çözüm siyasette
* Zeki Sezer (DSP Genel Başkanı):
Baykal'ın böyle bir 'darbe' çağrısı yaptığına inanmıyorum. Bizim görüşümüz, sorunların çözümü siyasi çerçevede aranmalıdır.

* Tayfun İçli (DSP Eskişehir): Darbe çağrısı olarak algılamamalı. 'Lafta kalmasın' derken kurumları kastediyor.

ÖDP: Üzüntü verici
* Ufuk Uras (ÖDP Genel Başkanı):
Bu söylem anamuhalefet tarafından boşluk olduğunun göstergesidir. Meseleler askere havale edilecekse siyaset kurumuna ne ihtiyaç var? Askerin alan genişletilmesini ima eden Baykal'ın bu yaklaşımı sivil siyaset açısından üzüntü vericidir.

* * *
STK temsilcileri: Zafiyet var

68'liler: Halktan kopuk
* Ertuğrul Kürkçü (68 kuşağının öğrenci liderlerinden, yazar):
Askerlikle bağlantılı olan insanların konuşmasının yasaklanmasından yanayım. Eğer konuşacaklarsa siyasi partilere üye olmalarının önü açılmalıdır. Deniz Baykal böyle bir politik alan yaratmak yerine geleneksel yoldan siyaset yapmayı tercih ediyor.

* Aydın Çubukçu (68 hareketi liderlerinden, yazar): Deniz Baykal siyasi bakımdan prestijini yitirmiş, halk tabanından kopmuş bir partinin genel başkanıdır. Bu durumda muhalefet yapmak için dayanabileceği güçler olarak bürokrasi ve ordu görünüyor.

DSİP: Şaşırmadık
* Roni Margulies (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi- DSİP yöneticisi, yazar):
Deniz Baykal'ın söylediklerinde şaşılacak bir şey yok. Baykal çok uzun süreden beri 'Darbeye hayır' diyen bir tavır takınmıyor. Bir darbe olur da ertesinde Başbakan olabilir miyim düşüncesi içinde.

Akademisyenler: Zayıflık
* Dr.Cengiz Aktar (Bahçeşehir Ü.):
Deniz Baykal hiçbir şeyi beğenmeyen huysuz ihtiyar gibi. Konuşmasında orduya 'Darbe yap' mı diyor belli değil, açıkça konuşmuyor. Ama Gül'ün Erivan'a gitmesi ile ilgili açıkça konuşuyor. Gitme diyor, milliyetçi politika yapıyor.

* Prof. Dr. Mithat Sancar (Ankara Ü.): Baykal'ın açıklamaları kendi zayıflığının itirafı. Baykal, askerin hükümete karşı denge unsuru, siyasi muhalefet müttefiki gibi davranmasını istiyor. Baykal'ın çağrısı demokratik olmamanın ötesinde kendi siyasal varlığını da anlamsızlaştırıyor. Baykal darbe kastetmiyor, kastettiği AKP'yi engelleme ve kontrol altında tutma.

* Prof. Dr. Beril Dedeoğlu (Galatasaray Ü.): Baykal, AKP'nin önünün ne pahasına olursa olsun kesilmesinden yana ve 'Bunu ordu yaparsa da memnun olurum' izlenimi bırakıyor. Darbe beklentisini düşünmüyor da olabilir, düşünüyor da olabilir.

DİSK: Hükümeti uyarıyor
* Süleyman Çelebi (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı):
Baykal'ın uyarısı daha çok 'hükümetin bu ifade edilen konulara karşı aynı yaklaşımı göstermediği' şeklindedir. Söyledikleri 'Hükümet duyarlılık göstermiyor' şeklinde anlaşılmalı.

Org. Başbuğ ne demişti?
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ,
28 Eylül'deki devir teslim töreninde üniter devlet ve laiklikle ilgili şöyle demişti:
* Toplumun bir kesimi yeni bir kültürel kimliğin, yaşam tarzının oluşumunda dini düşüncelere büyük bir ağırlık verildiğini düşünmekte ve gelişmelerden büyük bir endişe duymaktadır. Bu endişe ciddiye alınmalıdır.
* Giderek güçlenen bazı cemaatler, ekonomiyi yönlendirmeye, sosyopolitik yaşamı biçimlendirmeye, dine bağlı bir yaşam tarzı olarak sosyal kimliklerini ortaya koymaya çalışmaktadırlar.
* Türkiye'nin ulus devlet yapısı tartışılacak ve tartışmaya açılabilecek bir konu değildir.
* Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet temeline dayanıyor.
* Anayasa Mahkemesinin, anayasayı resmen yorumlamaya yetkili tek organ olarak, laikliğe ilişkin yapmış olduğu yorumlar, laikliğin anlamının ortaya konulmasında vazgeçilmez kaynaktır.



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs