En Sıcak Konular

Bush'tan 'Gustav' uyarısı

1 Eylül 2008 21:48 tsi
ABD Başkanı Bush, New Orleans ve Louisiana'yı etkileyen Gustav Kasırgası'nın, kategori 2 şiddetine düşmesine karşın, tehlikenin hala geçmediği uyarısında bulundu.

Bush, alınan ve alınabilecek önlemleri tartışmak üzere Teksas'a giderek, kasırganın güzergahındaki eyaletlerin yetkilileriyle toplantı yaptı.

ABD Başkanı, Austin'deki acil operasyonlar merkezinde yaptığı konuşmada, ''Durum çok ciddi'' dedi ve ''tehlike hala geçmiş değil'' uyarısında bulundu.

Federal hükümetin görevinin, kasırgadan etkilenen eyaletlere yardım olduğunu belirten Bush, bölgeyi, kasırgayla başa çıkmak için gereken her şeyin mevcut olduğunu garanti altına almak için ziyaret ettiğini söyledi.

Bush, bu kasırgada koordinasyonun, Katrina'dakinden çok daha iyi olduğu değerlendirmesini de yaptı.

Air Force One uçağıyla Teksas'a giderken bir saatlik özel brifing alan Bush'a eşlik eden Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) Başkanı David Paulison da gazetecilere, ''federal kuruluşlar ve özel sektör arasında eşi görülmemiş bir işbirliği bulunduğunu'' söyledi.

Paulison, Katrina sırasındaki koordinasyon sorununun, diğerlerinin ne yaptığının farkında olmadan herkesin kendi başına hareket etmesinden kaynaklandığına işaret etti.

FEMA Başkanı'na göre bu kez New Orleans'ta bölgeyi boşaltmak isteyen herkese yardımcı olundu. Ancak halen New Orleans'ta evlerini terk etmemeyi tercih edenler bulunuyor. CNN Televizyonunda yayınlanan bir haberde, bir barda vakit geçiren 50 kadar kişi ve sokaklarda yatan onlarca evsiz bulunduğu görüldü.

Acil durum değerlendirme toplantısına Bush ile birlikte  Teksas Valisi Rick Perry ve Cumhuriyetçi Parti Teksas Senatörü Kay Bailey Hutchison da katıldı. ABD Başkanı'nın, Louisiana'ya da gitmeyi planladığı ancak acil yardım ekiplerinin çalışmalarını engellemeyecek şekilde bir zamanlama yapmaya çalıştığı belirtildi. Katrina kasırgası, New Orleans'ın bulunduğu körfez bölgesine, kategori 3 şiddetinde ulaşmıştı.

ABD Başkanı Bush'un eşi Laura Bush da bugün CNN Televizyonunda katıldığı bir programda, Katrina Kasırgası sırasında hükümetin bütün düzeylerinde herkesin hata yaptığını söyledi.

Bayan Bush bunun sebebini, hükümet kuruluşları arasında iyi koordinasyon kurulamamasına bağladı. Ancak Laura Bush, bu kez her şeyin daha farklı olacağını ifade etti. Bayan Bush'un, Cumhuriyetçi Parti kongresinin açılışında konuşması bekleniyor.

ABD Yurt İçi Güvenlik Bakanı Michael Chertoff planlama, hazırlık ve erken aşamada bölgenin boşaltılmasının başarıyla gerçekleştirildiğini söylerken,  Sağlık Bakanı Mike Leavitt de sağlık problemleri konusunda, Louisiana, Teksas, Mississippi ve Alabama'nın her türlü desteği alacağını bildirdi.

-MCCAIN-

Cumhuriyetçi Parti'nin, John McCain'i resmen partinin başkan adayı olarak seçeceği Minnesota eyaletindeki dört günlük kongresi bugün başlarken, Arizona Senatörü McCain, ''bugün hepimiz Cumhuriyetçi Parti şapkalarımızı çıkarıp, Amerikalı şapkalarımızı takmalıyız'' dedi.

Cumhuriyetçi Partinin kongresi, McCain'in talimatıyla, kutlamadan çok resmi prosedürün işlemesine sahne olacak. ABD Başkanı Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin, bugünkü kongre açılışında konuşmaları bekleniyordu ancak Beyaz Saray, Gustav Kasırgası nedeniyle Bush ve Cheney'nin, açılışta konuşmayacağını duyurdu.

Gazetelerde ise bugün Bush'un, üç yıl önce aynı bölgeyi sarsan Katrina Kasırgası sırasında, 29 ağustos günü, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain ile birlikte, McCain'in doğum günü pastasını yerken görüldüğü bir resmi yayımlandı. O sırada Teksas'taki çiftliğinde tatilde bulunan Bush, McCain'in doğum günü kutlamaları için Arizona'ya gitmişti.

Bush, Katrina Kasırgası'na karşı bir haftaya yakın bir süre gereken reaksiyonu göstermemekle eleştirilmiş ve kamuoyu yoklamalarına göre, kasırgadan siyasi olarak yara alarak çıkmıştı.

Katrina Kasırgası, 1600 kişinin ölümüne yol açmıştı.

aa



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,664 µs